Menu Close

Αναρτήσεις

«Πόλεμος» μεταξύ Άντρου – Κοτζιά – «Πυρά» και κατά Τσίπρα

08 Φεβρουαρίου 2021

Αντιπαράθεση στην πολιτική σκηνή σε Κύπρο και Ελλάδα, προκάλεσαν οι αναφορές του Νίκου Κοτζιά, σε συνέντευξή του στον «Φ» της Κυριακής, όπου επανέλαβε ότι ο Άντρος Κυπριανού, συνοδευόμενος από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, πριν τελειώσει η διαπραγμάτευση στη Γενεύη, ζήτησε από τον τέως πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, την απομάκρυνσή του από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών.

Μέσω ανακοίνωσης της Κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ», της οποίας είναι επικεφαλής ο Νίκος Κοτζιάς έστρεψε αυτή τη φορά τα πυρά του και προς τον Άλεξη Τσίπρα, ο οποίος νωρίτερα είχε πραγματοποιήσει παρέμβαση στο ζήτημα, διαψεύδοντας τον πρώτο.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της, η κίνηση «ΠΡΑΤΤΩ αναφέρει ότι «αντιλαμβάνεται την ανάγκη του Α. Τσίπρα να συμπαρασταθεί στον φίλο του Α. Κυπριανού, ομως, η δημόσια διαβεβαίωσή του, ότι «ουδέποτε», ουδείς, ο Α. Κυπριανού ή «οποιoσδήποτε άλλος, του ζήτησε την αποπομπή του υπουργού εξωτερικών» δεν είναι ακριβής».

Σημειώνει ότι «όλη η Ελλάδα γνωρίζει, επί παραδείγματι, ότι υπουργός της κυβέρνησης του Α. Τσίπρα ζήταγε ήδη από το καλοκαίρι του 2018 την αποπομπή του Νίκου Κοτζιά από την κυβέρνηση εξαιτίας του Ονοματολογικού».

«Οι Έλληνες γνωρίζουν και κρίνουν, τόσο το «ουδείς», όσο και το «ουδέποτε». Οσο ισχύ έχουν αυτές οι διαβεβαιώσεις, άλλη τόση ισχύ έχει η δήλωσή του ως προς τον Α. Κυπριανού», προσθέτει ακολούθως.

Yπογραμμίζει ακόμη ότι «το ΠΡΑΤΤΩ και ο Πρόεδρός του θα συνεχίσουν να παλεύουν για μια ενιαία Κύπρο, «κανονικό κράτος μέλος» της ΕΕ, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και καθεστώς εγγυήσεων».

«Σε αυτή την πάλη θα φανεί και το πραγματικό πρόσωπο του καθένα και ποιους ενοχλούσε ή όχι ο Ν. Κοτζιάς και η πολιτική του ΠΡΑΤΤΩ ως προς το Κυπριακό. Η ιστορία και η αλήθεια δεν παραχαράσσονται και δεν διαπραγματεύονται», αναφέρει καταληκτικά.

Παρέμβαση Α. Τσίπρα

Νωρίτερα παρέμβαση στο ζήτημα πραγματοποίησε ο τέως πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά τις αναφορές του πρώην Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, περί αιτήματος του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, για απομάκρυνσή του από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι: «Ουδέποτε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ή οποιοσδήποτε άλλος, μου ζήτησε να αποπέμψω υπουργό της κυβέρνησής μου και ιδιαίτερα τον Υπουργό Εξωτερικών».

Προηγήθηκε νωρίτερα η αντιπαράθεση Άντρου Κυπριανού – Νίκου Κοτζιά, με ανταπαντήσεις.

Συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, σε δηλώσεις του, διέψευσε τις αναφορές Κοτζιά, κάνοντας μάλιστα λόγο για «μεγάλη πρόκληση».

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι:«H πρόκληση είναι μεγάλη. Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Κοτζιάς χρειάζεται προσοχή. Επαναλαμβάνω ότι λέει ψέματα και το γνωρίζει. Το στηρίζει σε κουτσομπολιά φαιδρών προσώπων. Ουδέποτε έθεσα έτσι θέμα στον κ. Τσίπρα. Ούτε μπορούσα να επέμβω στα εσωτερικά οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης.

Το ΑΚΕΛ κ. Κοτζιά είναι Κόμμα πατριωτικό στην πράξη και όχι στα λόγια. Αγωνίζεται για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου. Απαλλαγή της από την κατοχή και τις εγγυήσεις. Δεν χρειάζεται λοιπόν μαθήματα από κανένα».

Νωρίτερα η Κίνηση «ΠΡΑΤΤΩ», με επικεφαλής τον Νίκο Κοτζιά, σχολίασε ότι ο Άντρος Κυπριανού αποφεύγει να τοποθετηθεί επί της ουσίας του ζητήματος, ενώ επανέλαβε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ έθεσε το ζήτημα από τη Γενεύη και όχι μέσω μετάβασής του στην Άθηνα, όπου είχε επικεντρώσει νωρίτερα την απάντησή του το ΑΚΕΛ.

«Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δεν απαντά αν έθεσε ή όχι θέμα Κοτζιά. Όλοι γνωρίζουμε ότι με την πολιτική του, ο τότε Έλληνας ΥΠΕΞ ενοχλούσε την κατοχική δύναμη και τους γνωστούς συμπαραστάτες της. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ασφαλώς γνωρίζει ότι έθεσε, ως μη όφειλε, ” θέμα Κοτζιά” και για αυτό αποφεύγει να το διαψεύσει. Ίσως, εκ των υστέρων, να ντρέπεται. Μακάρι. Όσο για τον γύρο του κόσμου, που κάνει για να κρύψει την αλήθεια, ουδείς είπε ότι έθεσε το ζήτημα σε ταξίδι του στην Αθήνα. Όπως λέει στο βιβλίο του ο Νίκος Κοτζιάς το έθεσε από τη Γενεύη. Ως γνωστόν το ψέμα έχει κοντά ποδάρια», αναφέρει η Κίνηση «ΠΡΑΤΤΩ».

Είχε προηγηθεί η αρχική απάντηση του ΑΚΕΛ, στις αναφορές του Νίκου Κοτζιά στη συνέντευξη, μέσω της οποίας υποστηρίχθηκε ότι «ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, ουδέποτε συνάντησε τον κ. Τσίπρα στην Αθήνα μαζί με τον κ. Κατρούγκαλο, για να ζητήσει την παραίτηση του κ. Κοτζια».

Χαρακτηριστικα το ΑΚΕΛ είχε αναφέρει, σε γραπτή δήλωση ότι «δυστυχώς ο κ. Κοτζιάς επιμένει να επανέρχεται με ισχυρισμούς τους οποίους για να τους αποδείξει, παίζει με τις χώρες, τις πόλεις, τους ανθρώπους και τις υπόληψεις τους.

Ο Γενικός Γραμματέας  ουδέποτε συνάντησε τον κ. Τσίπρα στην Αθήνα μαζί με τον κ. Κατρούγκαλο για να ζητήσει την παραίτηση του κ. Κοτζια. Ας ρωτηθεί γι’αυτο και ο κ. Κατρουγκαλος, αντί να επανέρχεται συνεχώς ο κ. Κοτζιάς επιζητώντας ξανά και ξανά ερωτήσεις, απαντήσεις και θεάματα.

Τέλος, για την ιστορία, ο πρώτος που έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων, που είναι διαχρονική θέση του ΑΚΕΛ, ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας».

Οι δηλώσεις Νίκου Κοτζιά στη συνέντευξη στον «Φ» που «άναψαν φωτιές»:

«Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ αποφεύγει σαν ο διάβολος το λιβάνι να διαψεύσει την ουσία, ότι, δηλαδή, ζήτησε από τον Τσίπρα την απομάκρυνσή μου από τη θέση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών. Τον ενοχλούσε, που έθετα το ζήτημα των εγγυήσεων και της κατοχής. Στη Γενεύη διέδιδε ότι η πολιτική μου δεν εκφράζει την ελληνική κυβέρνηση. Γιατί το έκανε; Εκείνος γνωρίζει.

Στο βιβλίο, και μάλιστα σε υποσημείωση -και σε αυτήν παρεμπιπτόντως- αναφέρω ότι έκανε αυτή την κρούση στον Τσίπρα «συνοδευόμενος από τον Κατρούγκαλο» πριν καν «τελειώσει η διαπραγμάτευση στη Γενεύη». Εκείνος διατείνεται ότι δεν είχε δει ποτέ τον Κατρούγκαλο πριν το 2019 που έγινε υπουργός, κάτι ολοφάνερα μη αληθές. Ο Κατρούγκαλος ήταν στη Γενεύη ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και έκανε εκεί, μαζί με τον Καλπαδάκη, συναντήσεις μαζί του.

Το κύριο ψευδές επιχείρημα του γ.γ. του ΑΚΕΛ, προκειμένου να αποφύγει την αλήθεια, είναι ότι δεν πήγε μετά τη Γενεύη στην Αθήνα ως τάχα γράφω. Μα πουθενά δεν λέγεται στο βιβλίο ότι αυτός πήγε στην Αθήνα για να κάνει την κουβέντα. Στήνει μια ψευδή πληροφορία, για να την «κατατροπώσει» μόνος του. Το βιβλίο σημειώνει με σαφήνεια ότι αυτό συνέβη «πριν τελειώσει η διαπραγμάτευση στη Γενεύη». Υπάρχουν άνθρωποι που τους ενοχλεί η αλήθεια, αλλά όχι οι προκλητικές πράξεις».

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *