Menu Close

Αναρτήσεις

Το φαγητό στον στρατό

 Του: Χρήστου Αρβανίτη, 10 Ιανουαρίου 2021

Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά, λένε – αν και, για να είμαι δίκαιος, ακόμα και όταν όλες οι ενδείξεις οδηγούν σε ένα συμπέρασμα, αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι είναι όντως έτσι. Θα περίμενα ωστόσο, μετά τις καταγγελίες στρατιωτών για υπερβολική σπατάλη φαγητού στην Εθνική Φρουρά, τις οποίες δημοσιοποίησε η στήλη την περασμένη Κυριακή, οι υπεύθυνοι του υπουργείου Άμυνας να έλεγαν έστω ότι θα ερευνήσουν κατά πόσον αληθεύουν – πολύ περισσότερο επειδή γεννώνται βάσιμες υπόνοιες διαφθοράς. Αντί αυτού, εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε στον συνάδελφο Βάσο Βασιλείου ότι, περίπου, φταίνε οι στρατιώτες που πετάνε φαγητό επειδή δεν δηλώνουν ότι είναι εξοδούχοι, εφόσον παραγγέλνονται μερίδες για όσους πρόκειται να γευματίσουν εντός. Αργότερα, λέει, αυτό άλλαξε (αν είναι δυνατόν να περιμένουν από τους στρατιώτες να μάθουν πότε θα βγουν έξω!) και προμηθεύονται, λέει, μόνο όσο χρειάζεται…

Το φαγητό στον στρατό

Να δεχθούμε λοιπόν ότι, προκειμένου να μείνουν κάποιοι νηστικοί, πάντα θα περισσεύει μια ποσότητα φαγητού. Όμως, άμα ξέρει κανείς λίγο από στρατό, σκέφτεται πως τα αρχικά Ε.Φ. μπορεί να σημαίνουν Επιστημονική Φαντασία, όχι Εθνική Φρουρά. Γιατί σε τέτοιο σενάριο παραπέμπουν οι τυποποιημένες εξηγήσεις αυτών που δουλειά τους είναι να λένε «όχι, δεν είναι έτσι», πριν καν ερευνήσουν τις καταγγελίες για σπατάλη. Μόλις στις 5 του περασμένου Αυγούστου δημοσιεύτηκε στον «Φ» επιστολή με μια τέτοια ακριβώς καταγγελία: Ότι μεγάλες ποσότητες φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια των στρατοπέδων, την ώρα μάλιστα που πολλοί συνάνθρωποί μας πεινούν. Η απάντηση εκπροσώπου του υπουργείου ήταν πανομοιότυπη με την τωρινή: Φταίνε οι στρατιώτες που απουσιάζουν και δεν το λένε, ενώ δεν μπορεί να μεταφερθεί αλλού το φαγητό επειδή… υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθεί. Λες και δεν υπάρχουν αυτοκίνητα-ψυγεία (πώς το μεταφέρει ο προμηθευτής;) ή άνθρωποι να το αναλάβουν.

Ο στρατός είναι ο ιδανικός ξενιστής του ιού της διαφθοράς παγκοσμίως, αφού στα εξοπλιστικά προγράμματα δαπανώνται πολλά δισ. Μπροστά σε τόσα λεφτά, τα 3 εκατ. ετησίως που κοστίζει η αγορά και παράδοση έτοιμου φαγητού, τα οποία θα φτάσουν σταδιακά στα 10 εκατ. όταν επεκταθεί σε όλες τις μονάδες το πρόγραμμα κέτερινγκ, μπορεί να μην είναι της τάξης των ιλιγγιωδών ποσών των εξοπλισμών με τις αντίστοιχες μίζες. Όμως, όπως διαπιστώνει και ο συνάδελφος στο ρεπορτάζ του, ακόμα και αν μόνο το 10% του φαγητού που αγοράζεται καταλήγει στα σκουπίδια και όχι το 30%-40% που είναι η πραγματικότητα, αυτό αντιστοιχεί με σπατάλη αξίας ενός εκατ. τον χρόνο. Ίσως οι αρμόδιοι θεωρούν το ποσό μηδαμινό –ο υπουργός τι λέει;– σίγουρα όμως είναι αρκετό για να ασχοληθεί ο Γενικός Ελεγκτής.

Οι κυβερνώντες δεν πρέπει να ξεχνούν πως η αξιοπιστία τους βρίσκεται σε αρνητικά επίπεδα τελευταίως, ιδίως όταν τίθενται θέματα διαφθοράς. Δεν μπορεί τόσοι άνθρωποι να βλέπουν κάτι που για εκείνους δεν υπάρχει. Ας ρωτήσουν τους στρατιώτες, ας κάνουν μια βόλτα στα στρατόπεδα να δουν μόνοι τους και μετά ας μας πουν τι βρήκαν – όχι πριν. Εμείς πάντως θα περιμένουμε και τον Ελεγκτή.

chrarv@phileleftheros.com

Φιλελεύθερα, 10.1.2021.

Χρήστος Αρβανίτης

Posted in By Cyclamen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *