ΟΥΤΕ οι χειρότεροι εχθροί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να διανοηθούν ένα τόσο ταπεινωτικό φινάλε στον πιο μακρύ πόλεμο της ιστορίας τους,μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, όπως REUTERS, A.P από την Καμπούλ .Οι Ταλιμπάν, που είχαν προσφέρει άσυλο στον Οσάμα μπιν Λάντεν, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, επανήλθαν στην εξουσία είκοσι χρόνια μετά, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίσταση από τον αφγανικό στρατό. Η Δύση δεν έχει μόνο ηττηθεί στο Αφγανιστάν αλλά ταυτόχρονα οι εξελίξεις αυτές φαίνεται ότι θα προκαλέσουν και σημαντικές γεωπολιτικές αναταράξεις, οι οποίες δεν μπορούν παρά να αξιολογηθούν το συντομότερο δυνατόν. Κι αυτό γιατί οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν αναμένεται να είναι ραγδαίες και θα αφορούν εν πολλοίς στην εν εξελίξει ανακατανομή ισχύος στην περιοχή.
ΕΙΝΑΙ προφανές πως ρόλο στην ευρύτερη περιοχή θέλει να διαδραματίσει η κατοχική Τουρκία, η οποία διατηρούσε επαφές με τους Ταλιμπάν. Σχέσεις τις οποίες θα αξιοποιήσει πολύ περισσότερο τώρα, που είναι στην εξουσία. Οι Αμερικανοί φεύγουν από την περιοχή κι αυτό το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Στο διάγγελμά του είπε μεταξύ άλλων πως «θέλω να θυμίσω σε όλους πως πήγαμε στο Αφγανιστάν. Πήγαμε πριν από 20 χρόνια, με σκοπό να συλλάβουμε αυτούς που μας επιτέθηκαν την εντεκάτη Σεπτεμβρίου του 2001. Και να διασφαλίσουμε ότι η Al Qaeda δεν θα χρησιμοποιούσε το Αφγανιστάν ως βάση για να μας επιτεθεί ξανά. Το κάναμε αυτό. Τους περιορίσαμε σε μεγάλο βαθμό. Και πιάσαμε τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Αυτό έγινε πριν από μία δεκαετία… Μέχρι και σήμερα ο μόνος μας λόγος στο να βρισκόμαστε στο Αφγανιστάν ήταν για να αποτρέψουμε μία τρομοκρατική επίθεση στην πατρίδα μας, την Αμερική».
ΤΟ ζητούμενο την επόμενη ημέρα των εξελίξεων στο Αφγανιστάν είναι πώς επηρεάζεται η περιοχή μας. Έχουμε επισημάνει ήδη πως ρόλο και μάλιστα αναβαθμισμένο αναζητεί η κατοχική Τουρκία. Πρόκειται για μια επιδίωξη που δεν άρχισε τώρα. Ο στρατηγικός στόχος της Άγκυρας είναι να καταστεί περιφερειακή δύναμη. Η άνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία, μεταξύ άλλων, θα αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές. Η Ευρώπη ήδη έχει εκφράσει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο αυτό, το οποίο είναι ορατό. Η κατοχική δύναμη, το καθεστώς Ερντογάν, θα είναι έτοιμο και αυτή τη φορά να αξιοποιήσει τους φόβους των Δυτικών για το μεταναστευτικό. Και το σίγουρο είναι πως τον ρόλο του «καλού Σαμαρείτη» θα θελήσει να τον παίξει η Τουρκία. Και οι Ευρωπαίοι; Προφανώς και δεν θα αποφύγουν τη γνωστή τους τακτική να χρυσώσουν την Άγκυρα για να κρατήσουν τις μεταναστευτικές ροές μακριά από την Ευρώπη. Μέσα σε αυτό το σκηνικό πώς επηρεάζεται η Κύπρος; Προφανώς και αδυνατίζει η θέση της στη μεγάλη προσπάθεια να αποτραπούν οι επεκτατικές κινήσεις της Τουρκίας σε βάρος της. Η Άγκυρα, σε μια περιοχή στην οποία οι Αμερικανοί φεύγουν, η Ε.Ε. δεν έχει λόγο και πολιτική, θα θελήσει να παίξει ρόλο. Αυτός ο ρόλος σε συνδυασμό με τον μπαμπούλα του μεταναστευτικού, που θα επανέλθει, ισχυροποιούν την Άγκυρα, που θα «απομακρύνει» τα όποια μέτρα μπορούσαν να συζητηθούν σε βάρος της. Αυτό είναι ένα δεδομένο, το οποίο μπορεί, βέβαια, να ανατραπεί, φτάνει να έχουμε καταστρώσει το δικό μας σχέδιο, μετά τις εξελίξεις αυτές.