Menu Close

Αναρτήσεις

Τροφή για σκέψη από το Φόρουμ των Δελφών

Του Χρήστου Μιχαηλίδη,17 Μαίου 2021

Ενδιαφέρουσες επισημάνσεις που σημείωσα από το Φόρουμ των Δελφών που, λόγω κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε φέτος στο Ζάππειο Μέγαρο των Αθηνών, με παρόντες μόνο τους συμμετέχοντες. Το παρακολουθήσαμε όμως διαδικτυακά, και είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Προσθέτω δε ότι το Φόρουμ αυτό έχει καταξιωθεί πλέον και διεθνώς, και γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι ενώ τα πρώτα χρόνια χρειαζόταν οι διοργανωτές να πείσουν με μεγάλη προσπάθεια κάθε πρόσωπο το οποίο προσέγγιζαν να συμμετάσχει, τώρα πλέον σχεδόν παρακαλάνε να έρθουν. Σημειώνω τέλος, ότι αυτό το Φόρουμ είναι αποκλειστικά επίτευγμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας – κάτι, νομίζω πως λέει πολλά, καθότι αρκετές φορές στο παρελθόν, όσες προσπάθειες έγιναν για να οργανωθεί κάτι τέτοιο από κρατικούς φορείς, ή δεν προχώρησε καθόλου, ή γκρεμίστηκε μέσα σε ελάχιστα χρόνια. Και πάντοτε άφηνε ελλείμματα στο κράτος, άρα και στις τσέπες των πολιτών του. Οι λόγοι είναι γνωστοί… Λοιπόν:

Σονέρ Τσαγαπτάι (Washington Institute for Near East Policy): «Ο Μπάιντεν γνωρίζει ότι η Τουρκία έχει ανάγκη τις ΗΠΑ περισσότερο από όσο οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη την Τουρκία. Κυρίως διότι η οικονομία της Τουρκίας βασίζεται στο δολάριο & τη Δύση.»

Μπουράκ Οζουγκέργκιν, Πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα. Υπογράμμισε την ανάγκη «φροντίδας των ελληνοτουρκικών σχέσεων», ιδίως μετά τη μεγάλη έντασή τους πέρυσι. Παρόλα αυτά, πιστεύει ότι τώρα οι σχέσεις βελτιώνονται, αλλά «είναι ανάγκη να συζητάμε μεταξύ μας, όχι ο ένας για τον άλλον, ιδίως με τρίτα μέρη». Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας, είπε, και υπογράμμισε: «Εμείς είμαστε στην Ευρώπη, διαμορφώνοντας την μοίρα της στο μεγαλύτερο μέρος της χιλιετίας. Δεν χρειαζόμαστε καμία έγκριση ή πιστοποίηση των ευρωπαϊκών μας διαπιστευτηρίων. Αυτό, δεν είναι δουλειά άλλων, τρίτων». Τέλος, επανέλαβε ότι σκοπός της Τουρκίας παραμένει να γίνει πήρε μέλος της ΕΕ  «αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε ότι αυτό μπορεί να το αρπάξουν ως ευκαιρία μερικά κράτη-μέλη της για να προωθήσουν τη δική τους, εθνική ατζέντα».

Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, και της Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Τοποθετήθηκε ιδιαίτερα στις «επείγουσες προκλήσεις της φιλελεύθερης δημοκρατίας», λέγοντας ότι αυτή κινδυνεύει από ένα παγκόσμιο dubbing, που γίνεται εις βάρος της. «Πολύ απλά  -εξήγησε- dubbing είναι, ότι κάποιος ανταγωνιστής σου  πουλάει σε τιμές φθηνότερες του κόστους. Άρα, υπάρχουν περιοχές που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, «πουλάν»  φθηνότερα, χωρίς κόστος προστασίας του κράτους δικαίου. Δεν έχουν δημοκρατικές εγγυήσεις, «πουλάν» φθηνότερα ως αυταρχικά πολιτεύματα. Δε σέβονται το περιβάλλον, «πουλάν» χωρίς περιβαλλοντικούς όρους. Δεν σέβονται την παιδική εργασία, «πουλάν» φθηνότερα. Η φιλελεύθερη δημοκρατία λοιπόν, είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο ενός κολοσσιαίου παγκόσμιου dubbing, που γίνεται εις βάρος της. Αυτό είναι πρόβλημα για τη φιλελεύθερη δημοκρατία, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη Δύση γενικότερα». Και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν μεγάλες δυνάμεις του κόσμου οικονομικές, στρατιωτικές, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που δεν έχουν δημοκρατικό καθεστώς, δεν διέπονται από δημοκρατικές αρχές και ρητά τονίζουν ότι πιστεύουν σε άλλες αντιλήψεις. Για παράδειγμα η Κίνα δεν λέει, ότι είναι δημοκρατία, λέει ότι είναι meritocracy, ότι έχει ένα αξιοκρατικό καθεστώς, που είναι ένας συνδυασμός παλαιάς κομμουνιστικής αντίληψης και κομφουκιανισμού. Δεν μπορεί να πει κανείς, ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ένα δημοκρατικό καθεστώς με την έννοια του δυτικού κράτους δικαίου και της φιλελεύθερης δημοκρατίας.»

Νίκος Δένδιας, Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας: Οι κανόνες είναι εκεί, είπε, δεν είναι άλλοι από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Όσο για την πρόσφατη συνάντηση της Γενεύης που οργάνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, που έγινε «σε πολύ δύσκολους καιρούς», ο ΥΠΕΞ έχει την άποψη ότι «Η αλήθεια είναι πως εάν αυτή (σ.σ.: η πενταμερής) είναι το σημείο εκκίνησης  για την Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, τότε είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί οτιδήποτε θετικό».

ΥΓ: Επειδή ο υπογράφων παρακολούθησε όλο το Φόρουμ και το σημειωματάριό του είναι γεμάτο, θα συνεχίσουμε και τις επόμενες μέρες να παραθέτουμε στη στήλη μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που ειπώθηκαν και που, κατά την άποψή μου, δεν είναι απλώς… λόγια, αλλά εκφράζουν τα ίδια τα πρόσωπα και αυτά τα οποία ο κάθε ένας και η κάθε μία πρεσβεύει.

Posted in Science, Από Φιλελεύθερο, Απόψεις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *