Menu Close

Αναρτήσεις

Το έγγραφο 44 χρόνων είναι ο καθρέφτης του πληθυσμού

 

Του Σιενέρ Λεβέντ, 17 Μαίου 2021

Έχουμε στα χέρια μας ένα έγγραφο. Με ημερομηνία 31 Μαρτίου 1977. Συντάχθηκε εκ μέρους του Ραούφ Ντενκτάς. Προς ποιον απευθυνόταν; Προς τον Οσμάν Ορέκ. Δηλαδή, τον τότε πρόεδρο της Τουρκοκυπριακής Ομοσπονδιακής Βουλής. Ξέρετε. Ο Οσμάν Ορέκ, ο οποίος πέθανε το 1999 σε ηλικία 74 χρονών, ήταν κάποτε υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχει σημασία από αυτή την άποψη για εμάς η επιστολή που έγραψε ο Ντενκτάς στον Ορέκ τρία χρόνια μετά την εισβολή. Γιατί έγραψε αυτή την επιστολή ο Ντενκτάς στον πρόεδρο της βουλής; Ο λόγος είναι ο εξής: Τότε ετοιμαζόταν να μεταβεί στην Άγκυρα μια αντιπροσωπεία από τη βουλή μας. Και ο Ντενκτάς έδωσε συμβουλές ως πρόεδρος του ομοσπονδιακού κράτους. Παρέθεσε τα θέματα που έπρεπε να συζητηθούν στην Άγκυρα. Τα μεταφέρω αυτούσια πιο κάτω όπως τα έγραψε ο ίδιος.

1. Δεν υπάρχει πιθανότητα σύναψης συμφωνίας με την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Δεν μπορούμε να κρατηθούμε σε περίπτωση που δεν προβούμε στις υποχωρήσεις που αναμένονται από εμάς (τις υποχωρήσεις που αναμένουν οι Ελληνοκύπριοι, οι ΗΠΑ και η ΕΟΚ) για να γίνει συμφωνία. Θα μας αφανίσει γρήγορα η οικονομική κατάρρευση.

2. Είναι μια παγίδα για αφανισμό της περιοχής μας η ελευθερία εγκατάστασης και διακίνησης. Αν και δεν απορρίπτουμε τις αρχές, πρέπει να κυριαρχούμε πάνω στην εφαρμογή τους.

3. Δεν μπορούμε να ανοιχτούμε στους Ελληνοκύπριους μέχρι η πολιτική και οικονομική κατάσταση της τουρκικής κοινότητας να έρθει σε κατάσταση ισορροπίας με εκείνην των Ελληνοκυπρίων. Πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες που θα αναπτύξουν την ισορροπία πληθυσμού προς τη θετική κατεύθυνση. Και αυτό εξαρτάται από την αύξηση των δυνατοτήτων δανεισμού και την εξασφάλιση δυνατοτήτων που θα διασφαλίσουν την ολοκλήρωση εκ μέρους σας των διαδικασιών αποκατάστασης μια ώρα αρχύτερα.

4. Για την οργάνωση προγραμματισμού μας χρειάζεται ένας ειδικός έμπιστος, με ισχυρή πρακτική άποψη και με πίστη στην υπόθεση της Κύπρου.

5. Πρέπει να γίνουν εργασίες για να μετατραπεί η Κύπρος σε ένα είδος Χονγκ Κονγκ για την Τουρκία.

6. Θεωρείται αναγκαίο οι Κύπριοι υπήκοοι που εργάζονται στην Τουρκία να τυγχάνουν μεταχείρισης σαν να είναι υπήκοοι της Τουρκίας.

7. Πρέπει να καταλήξουν σε αποτέλεσμα μιαν ώρα αρχύτερα τα θέματα της έκδοσης των εγκληματιών και της αμοιβαίας εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων.

8. Πρέπει να ανοίξουν υποκαταστήματα στην Κύπρο οι τράπεζες Vakıflar Bankası, Halk Bankası και Emlak Kredi Bankası.

9. Οι συνταξιούχοι υπήκοοι της Τουρκίας πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν τη σύνταξή τους από την Κύπρο όταν εγκατασταθούν στην Κύπρο.

Παρακαλώ για ενημέρωση και τις απαραίτητες ενέργειες υποβάλλοντας τα σέβη μου.

(Ραούφ Ρ. Ντενκτάς)

Πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Ομοσπονδιακού Κράτους

Τι έλκυσε πιο πολύ την προσοχή σας σε αυτό το έγγραφο; Ο πληθυσμός, έτσι δεν είναι; Κατά τη γνώμη του, πρέπει να μεταφερθεί περισσότερος πληθυσμός από την Τουρκία εδώ. Θέλει ισορροπία πληθυσμού. Με ποιους; Με τους Ελληνοκύπριους. Πιστεύει ότι ο πληθυσμός που θα μεταφερθεί θα εξασφαλίσει πολύ περισσότερη ροή χρημάτων από την Τουρκία στην Κύπρο. Εισηγείται να γίνει η Κύπρος ένα είδος Χονγκ Κονγκ για την Τουρκία. Ποιος θα τα κάνει αυτά; Η Οργάνωση Προγραμματισμού. Και γι’ αυτό χρειάζεται «ένας ισχυρός ειδικός που πιστεύει στην υπόθεση της Κύπρου».

Δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει μια συμφωνία με την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Φοβάται για οικονομική κατάρρευση σε περίπτωση που δεν προβεί στις υποχωρήσεις που απαιτούνται και θέλει να το λάβει υπόψη αυτό ειδικά η Άγκυρα. Δηλαδή, τάσσεται υπέρ της επισήμανσης αυτού του γεγονότος από την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που θα πάει στην Άγκυρα στους ευρισκόμενους εκεί. Και αυτό για τη ροή χρημάτων από την Τουρκία προς τα εδώ. Βλέπει ως «παγίδα» απαιτήσεις  της ελληνοκυπριακής πλευράς όπως η ελευθερία εγκατάστασης και διακίνησης και δεν τις δέχεται ποτέ αυτές. Και υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό σημείο. Ζητά να διασφαλιστεί ότι θα παίρνουν από την Κύπρο τη σύνταξή τους οι Τούρκοι συνταξιούχοι όταν εγκατασταθούν στην Κύπρο.

Ιδού, έτσι φτάσαμε στο σήμερα. Με αυτές τις απόψεις. Από τότε κιόλας άρχισαν οι διαδικασίες μετατροπής σε επαρχία. Πέρασαν 44 χρόνια από αυτό το έγγραφο. Όσοι πέρασαν από την ηγεσία μας μέσα σε 44 χρόνια διήνυσαν αμέτρητες φορές τον δρόμο προς την Άγκυρα. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσής μας δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τίποτα απ’ αυτά που γίνονταν. Όχι μόνο δεν τα εμπόδισαν, αλλά μπήκαν και εκείνοι στο κλίμα και συνέβαλαν. Ειδικά μετά την ανακήρυξη του κράτους-μαριονέτα στον βορρά το 1983. Συναγωνίζονταν συνεχώς για να εισέλθουν σε αυτή τη βουλή. Υπερασπίστηκαν τουλάχιστον όσο οι άλλοι το ψεύτικο κράτος στην ανακήρυξη του οποίου αντιτίθεντο στην αρχή.

Τώρα μιλάνε συνεχώς για ομοσπονδία, όμως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά πει ότι αποδέχεται τα δύο κράτη, καθόλου δεν νομίζω ότι θα αντιταχθούν σε αυτό!

 

Posted in Politics, Από Πολίτη, Στήλες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *