Menu Close

Αναρτήσεις

Τα ψέματα του YouTube και η βομβαρδισμένη βάση της Τουρκίας στην Κύπρο

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 02/07/2021

Ένας φίλος Ελληνοκύπριος, που θεωρώ ένα από τα πιο σώφρονα, προοδευτικά άτομα που θέλουν πιο πολύ την ειρήνη, με εξέπληξε λέγοντάς μου ότι «εγώ δέχομαι και τα δύο κράτη, λύση να είναι και όπως θέλει ας είναι». Δεν μπορώ να ξέρω πόσοι ανάμεσά μας έχουν αυτή την άποψη. Όμως, για να πω την αλήθεια, είμαι περίεργος για τον αριθμό. «Γιατί δέχεσαι και τα δύο κράτη;», τον ρώτησα. «Διότι μπούχτισα πλέον, μπούχτισα απ’ αυτή την αβεβαιότητα», μου είπε. Θεώρησα πως είχε δίκιο; Δεν θεώρησα. Δεν κατάλαβα και πολύ αυτό που αποκάλεσε «αβεβαιότητα». Αν ήταν Τουρκοκύπριος, θα το καταλάβαινα. Ένας πολίτης μη αναγνωρισμένου κράτους. Δεν έχει θέση στη διεθνή σκηνή. Κλειστός στον κόσμο. Η βούλησή του σφετερισμένη. Μετατράπηκε σε μειοψηφία στην ίδια την πατρίδα του. Δεν έχει απολύτως καμία εγγύηση για το μέλλον! Άγνωστο είναι ακόμα και το αν θα υπάρχει σε αυτά τα χώματα στο μέλλον. Δεν εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη στο κατοχικό σύστημα στο οποίο ζει, δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση, δεν εμπιστεύεται την αστυνομία. Δηλαδή, η κατάστασή μας διαφέρει πολύ από την κατάσταση του Ελληνοκύπριου φίλου μου, ο οποίος λέει ότι μπούχτισε από την αβεβαιότητα. Πρώτα απ’ όλα είναι το εξής: Εμείς είμαστε εκείνοι που βρίσκονται κάτω από κατοχή, όχι οι διαμένοντες στον νότο. Η Κύπρος είναι πατρίδα όλων των Κυπρίων, το καταλαβαίνω. Επομένως, δεν θεωρείται και πολύ σωστό να λέγεται ότι εμείς είμαστε υπό κατοχή και εκείνοι δεν είναι. Αλλά στην πράξη εμείς είμαστε εκείνοι που υποφέρουν από αυτή την κατοχή εδώ και 47 χρόνια. Άλλωστε μήπως αυτός δεν είναι ο λόγος που ο βορράς αποκαλείται «κατεχόμενη περιοχή» και ο νότος «ελεύθερη περιοχή»;

Κατά τη γνώμη μου, η μη λύση και η αβεβαιότητα πάνω σε αυτό το θέμα μπορεί να είναι πηγή ανησυχίας περισσότερο για τους Τουρκοκύπριους. Όχι για τους Ελληνοκύπριους. Στον νότο υπάρχει ένα κράτος αναγνωρισμένο από ολόκληρο τον κόσμο και συμμετέχει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Ένα κράτος που συμπεριλαμβάνεται στο διεθνές δίκαιο. Μπορεί να υπάρχουν και σε αυτό το κράτος ατασθαλίες, πλαστογραφίες και λοιπά όπως στον βορρά. Μάλιστα, κάποτε μπορεί να υπάρχουν και περισσότερα. Ναρκωτικά. Λαθρεμπόριο. Ληστείες. Δολοφονίες. Μπορεί να υπάρχουν και αυτά. Στην κυβέρνηση και στους άλλους κρατικούς θεσμούς μπορεί να υπάρχουν άτομα που καταχρώνται το καθήκον τους, παίρνουν ρουσφέτι, κάνουν δουλειές με μέσο. Τα πάντα. Αλλά στο τέλος πάλι είναι κράτος. Ένα λιμάνι να βρεις καταφύγιο. Τουλάχιστον ο έλεγχος της δικαιοσύνης δεν βρίσκεται στα χέρια των στρατηγών και του πρέσβη. Δεν μπορεί να το επηρεάσει πολύ η αβεβαιότητα στη μη λύση. Εκείνοι που επηρεάστηκαν πιο πολύ μπορεί να είναι όσοι έχασαν τις περιουσίες τους που βρίσκονται στον βορρά. Και οι οικογένειες που δεν μπόρεσαν ακόμα να βρουν τους αγνοούμενούς τους. Αλλά η ανεύρεση των αγνοουμένων δεν εξαρτάται από τη λύση.

Χαιρετίσματα στον αγαπητό μου φίλο, ο οποίος λέει «αποδέχομαι και τη λύση δύο κρατών». Όπως γίνεται αντιληπτό, δεν μπορεί να φανταστεί και πολύ τι σημαίνουν τα δύο κράτη εδώ. Ούτως ή άλλως αυτή είναι η κατάσταση τώρα. Όμως, θα γίνει πιο εμφανής, θα εγκατασταθεί πιο πολύ στο νησί η Τουρκία με αυτή τη νομιμότητα που αποκτάται. Και η προσάρτηση θα καταστεί πολύ πιο εφικτή. Η Κύπρος, που γειτονεύει με την Τουρκία από τη θάλασσα, θα γίνει γείτονάς της και από την ξηρά. Και αυτό σημαίνει ότι πάντα θα υπάρχει μια σκιά δεινοσαύρου πάνω από τον νότο. Αν στην παρούσα κατάσταση κάποιοι ανησυχούν ότι η Τουρκία θα επιτεθεί στον νότο, σε περίπτωση δύο κρατών αυτή η ανησυχία θα πολλαπλασιαστεί.

Χθες παρακολούθησα ένα βίντεο στο YouTube. Ένα δελτίο ειδήσεων. Αλλά είναι άγνωστο από ποια πηγή αναρτήθηκε. Ξέρετε ποια ήταν η κύρια είδηση; Δέχθηκε επίθεση, λέει, η βάση της Τουρκίας στο Λευκόνοικο με μη επανδρωμένα πτητικά μέσα και μη επανδρωμένα ένοπλα πτητικά μέσα. Χρησιμοποιήθηκε ένα αεροπλάνο μακέτα, λέει, σε αυτή την επίθεση που έγινε εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων. Το αποτέλεσμα: 22 άμαχοι νεκροί! 3 στρατιώτες τραυματίες! Ναι, σωστά διαβάσατε. Πέθαναν 22 άτομα σε αυτή την επίθεση και τραυματίστηκαν 3 στρατιώτες, λέει! Η είδηση είναι ψεύτικη βεβαίως. Όμως, σίγουρα κάποιο σκοπό έχουν εκείνοι που σκαρφίστηκαν και δημοσίευσαν αυτό το ψέμα. Να προκαλέσουν αναταραχή. Να δημιουργήσουν ανακατωσούρα και πρόκληση. Να ετοιμάσουν το έδαφος στην Τουρκία για μιαν επίθεση στην άλλη πλευρά. Σε αυτή την είδηση χρησιμοποιούνται και μια φωτογραφία του Ερσίν Τατάρ  και φλόγες.

Επικεφαλής της Τουρκίας είναι ένας δικτάτορας που πλησιάζει στο τέλος του. Άραγε θα καταφύγει σε τέτοιες τρέλες για να παρατείνει τη ζωή του σουλτανάτου του;

Sener Levent

Posted in Politics, Από Πολίτη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *