Menu Close

Αναρτήσεις

Τα πρώτα γενέθλια του εγκλεισμού…

Του Κυριάκου Τσιμίλλη, 21 Μαρτίου 2021

Στις 24 του Μάρτη συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ήταν 6 η ώρα το απόγευμα όταν ολοκληρώσαμε τα τελευταία ψώνια χωρίς «δελτίο». Από εκεί και πέρα ξεκινήσαμε (και φαίνεται πως θα συνεχίσουμε για αρκετό καιρό) να ζούμε με τους όποιους περιορισμούς που δεν είναι ανεξάρτητοι από τη συμπεριφορά και την υπευθυνότητά μας, χωρίς να παραβλέπουμε τις αντιφατικές ή και παράλογες πρόνοιες των διαδοχικών πρωτοκόλλων. Κρατάμε τρεις τουλάχιστον οθόνες! Το κινητό (παντού), ο υπολογιστής, η τηλεόραση. Μένοντας περισσότερο στο σπίτι, βλέπουμε τους φίλους μας, τους συναδέλφους, τους μαθητές, τους συμμαθητές και τους δασκάλους μας μέσα από αυτές τις τρεις οθόνες, που αποτελούν φίλτρο αφαιρετικό της ανθρώπινης επικοινωνίας. Ούτε με ένα χαμόγελο δεν μπορείς να απαμβλύνεις την ένταση από μια πιθανή αντιπαράθεση… Βλέπουμε κι όλες τις ειδήσεις και την ταλαιπωρία του τόπου μας, συχνά με μειωμένες αντιστάσεις…

Ώσπου ξαφνικά, βλέπεις εκείνα τα συρματοπλέγματα που τοποθετήθηκαν από την «απεδώ» μεριά της νεκρής ζώνης κοντά στον Αστρομερίτη. Πίσω από αυτά απλώνονται καταπράσινα τα λιβάδια της νεκρής ζώνης που, με αυτή τη δραστική παρέμβαση, επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό της. Πιο πέρα τα κατεχόμενα λιβάδια μέχρι που  σκαρφαλώνουν στην πλαγιά του Πενταδάκτυλου πριν φτάσουν στη σημαία της κατοχής. Γράφτηκε πως μια δοκιμή έδειξε πόσο εύκολο είναι να περάσεις το συρματόπλεγμα – δυο σανίδες χρειάζονται. Μα τότε θα  βάλουν και δεύτερη σειρά συρματοπλέγματος. Άραγε, τα έσοδα από την προμήθεια του συρματοπλέγματος να πάνε για φιλανθρωπικό σκοπό; Kι εκεί στον περίβολο του πολύ μεγάλου κενού χώρου δίπλα από τις Κεντρικές Φυλακές; Ούτε που καταλάβαμε  ποιου εισβολέα ή δραπέτη εμποδίζουν τη δίοδο την ώρα μάλιστα που υπάρχει ήδη ψηλό συρματόπλεγμα, με σκοπιές και προβολείς δια παν ενδεχόμενο. Άραγε, θα «ττελιάσουν» σε όλο της το μήκος την κατοχική γραμμή; Αλήθεια, το πιστεύουν πως έτσι λύνεται το μεταναστευτικό; Μήπως τώρα που ξεχάστηκε πως τα σύνορά μας είναι  στην Κερύνεια (σημ.: πόσοι από τους υποψήφιους βουλευτές μιλούν πια για την «ξεχασμένη» πολιτεία;) έτσι θα προστατεύσουμε, στον Αστρομερίτη και όπου αλλού, την Κυπριακή Δημοκρατία;

Ευτυχώς όχι ακόμα εκλιπούσα, θα είναι ατυχώς απούσα από τις επικείμενες άτυπες (λέει) 5+1 συνομιλίες της Γενεύης, μεσούσης της Μεγάλης Εβδομάδας – Μεγάλη Πέμπτη  η λήξη, όποιος κι αν είναι ο συμβολισμός. Στο μεταξύ αμφίβολο είναι ακόμα και εκείνο το «+1», απεικόνιση του ρόλου παρατηρητή που προβλέπεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό αρχικά είχε θεωρηθεί σχεδόν σαν νίκη αλλά συνεχίζει να αμφισβητείται από την Τουρκία που διερωτάται ποια δουλειά έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση! Μα και τον γιατρό, δεν τον θέλεις να είναι κατάλληλης ειδικότητας στην κάθε περίπτωση; Μπορεί να έχει δίκαιο η Τουρκία αφού, όπως φαίνεται, δεν διεκδικούμε ευρωπαϊκή λύση. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να τη δεχτεί για ένα πλήρες μέλος της. Μια πρόσφατη είδηση μάς θύμισε την έγνοια για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών: Μια νέα νομοθετική ρύθμιση σε σχέση με τη διακίνηση σε εποχές κορωνοϊού στηρίζεται στη «βασική αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων και τον απόλυτο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της  Ευρωπαϊκής Ένωσης». Πάντως ο σουλτάνος μάς το θύμισε από τηλεοράσεως (μπορεί και να χάναμε την είδηση αν δεν παραμέναμε σπίτι και ασφαλείς) πως στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Τουρκία που αποφασίζει, εντείνοντας τις απειλές του και μάλιστα χωρίς οποιαδήποτε ανησυχία για την επικείμενη ευρωπαϊκή σύνοδο για τα ευρωτουρκικά. Μα και στο Αιγαίο διεκδικεί κι ας μετρά 62 γύρους ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί η κάθε συνάντηση, επανέρχονται οι τουρκικές προκλήσεις… Επόμενη στάση η 14η Απριλίου.

Στις 10 του μήνα,  έγινε συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος για τον Ακάμα και την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδιασμών στο πλαίσιο του λεγόμενου «Εθνικού Δασικού Πάρκου». Πρόκειται για μια ανεπαρκέστατη συνταγή λεγόμενης προστασίας που περιορίζεται μόνο στα κρατικά δάση με ολίγη χαλίτικη γη. Ο βαθμός  προστασίας όχι μόνο είναι υποτυπώδης αλλά υποσκάπτει ή και καταργεί τις προοπτικές δημιουργίας ενός Εθνικού Πάρκου στη Χερσόνησο Ακάμα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Την ίδια ώρα παραβιάζονται οι διακηρύξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (για τη δημιουργία Εθνικού Πάρκου) και επιδεικνύεται πλήρης αδιαφορία για τις κοινότητες της περιοχής, στερώντας τις από τη δυνατότητα να είναι αποδέκτες των ωφελημάτων μιας ουσιαστικής ανάπτυξής τους. Σε άλλους καιρούς θα οργανωνόταν  μια μαζική εκδήλωση περιβαλλοντικών και άλλων φορέων έξω από το κτήριο της Βουλής που μπορεί να μετακόμισε στο Συνεδριακό (oυδέν μονιμότερο του προσωρινού;) αλλά θα βρίσκαμε τον δρόμο…

Eίναι κι άλλα πολλά της δικής μας πρωτότυπης επικαιρότητας που όσο τα βλέπεις και τα συζητάς μόνο μέσα από την οθόνη, τόσο νομίζεις πως συμβαίνουν κάπου μακριά. Τελικά, αυτός ο εγκλεισμός, οι σταστιστικές, οι αισιόδοξες και οι απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας και ο αντίκτυπος του πολέμου ανάμεσα στις κατασκευάστριες εμβολίων εταιρείες μπορεί και να επικαλύψουν πολλά από αυτά που θα έπρεπε να μας ανησυχήσουν. Έτσι, εμείς θα έχουμε(;) αυτή τη φορά το τέλειο άλλοθι και οι κυβερνώντες ένα ασφαλές μονοπάτι διαφυγής…

ktsimillis@cytanet.com.cy

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο, Κοινωνικά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *