Συζητείται πολύ τελευταία η καταγγελία νεαρής ότι βιάστηκε από γνωστό πολιτικό και γενικά η έννοια της σεξουαλικής παρενόχλησης.
Ο πατέρας της ψυχανάλυσης Αυστριακός νευρολόγος Sigmund Freud (1856-1939), ακολουθώντας την προτροπή του δικού μας Σωκράτη «γνώθι σ’ αυτόν», εισηγήθηκε ότι πρέπει να γνωρίζουμε τα σώψυχά μας (υποσυνείδητο). Οι θεωρίες του Freud, που τις παρουσίασε σε σειρά διαλέξεων (1916-7) στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης χρησιμοποιώντας ένα είδος σωκρατικής μεθόδου (ρωτούσε ο ίδιος τα ερωτήματα), θεωρήθηκαν ριζοσπαστικές. Αυτό διότι ο Descartes (Καρτέσιος, 1596-1650) προηγουμένως είχε πει εκτός από το «σκέφτομαι, άρα υπάρχω» και ότι «γνωρίζουμε ακριβώς τι μας συμβαίνει» («we all know exactly what’s going on in our minds») που δεν είναι απόλυτα σωστό.
O Freud λοιπόν είπε ότι στο υποσυνείδητο, που δεν είναι πάντα ανοικτό προς ενδοσκόπηση, υπεισέρχονται διεργασίες καταπιεσμένης σεξουαλικότητας και βίας που επιδρούν στη συμπεριφορά μας. Η ψυχανάλυση που εισηγείτο επικράτησε μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, οπότε, χωρίς να απορρίπτεται η βάση της θεωρίας, σε κάποια σημεία της υπάρχει σκεπτικισμός.
Γιατί όμως θέλουμε τον Freud να μας εξηγήσει ότι η γενετήσια ορμή παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας; Το διαπιστώνουμε γύρω μας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Παλιά καραβάνα στη δημοσιογραφία μού εξήγησε εδώ και καιρό ότι όταν παρατηρούνται περιπτώσεις όπου χωρίς ιδιαίτερα προσόντα κάποιου/ας, πέραν του απύθμενου θράσους, προωθείται σκανδαλωδώς, ψάξε για άλλου είδους σχέση (υπονοώντας σεξουαλική).
Φυσικά, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος.
Εκείνο που πρέπει να διακρίνει τον άνθρωπο είναι το ήθος. Όταν άντρας ή γυναίκα δεν έχει ηθικούς φραγμούς μπορεί να χρησιμοποιήσει το σεξ για να ανεβεί. Δηλαδή, κάποιες/οι χρησιμοποιούν την ομορφιά και το σεξ ως εφαλτήριο για να ανέλθουν μετατρέποντας την παρενόχληση σε προώθηση. Στην Κύπρο πώς συμβαίνει ξαφνικά από το να πατούν ένα κουμπί, χωρίς ιδιαίτερα τυπικά προσόντα, να αλλάζουν κόμμα και να εκτοξεύονται… ελέω αρχηγού.
Τον Ιανουάριο 2010 ξέσπασε μεγάλο σκάνδαλο στη Βόρεια Ιρλανδία όταν η κυρία Iris Robinson, σύζυγος του τότε Πρωθυπουργού, από την προνομιακή της θέση ως δημοτικού συμβούλου εξασφάλισε δάνειο £50.000 και σχετική άδεια για δημιουργία επιχείρησης στον πολύ νεαρότερο εραστή της. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου άντρας είχε δεσμό με τη γυναίκα αρχηγού και ξαφνικά απέκτησε πολιτική καριέρα. Υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που ξαφνικά προβάλλονται με περίεργο τρόπο και διερωτάσαι πώς και γιατί.
Πριν μερικά χρόνια ξέσπασε το σκάνδαλο με τον κορυφαίο σκηνοθέτη του Hollywood Harvey Weinstein σχετικά με σεξουαλική παρενόχληση ηθοποιών. Μετά την πρώτη καταγγελία και τη σχετική έρευνα και άλλες διάσημες γυναίκες αποκάλυψαν δημόσια ότι και οι ίδιες είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στο παρελθόν.
Πριν λίγο καιρό είχε κατηγορηθεί ο άλλοτε δημοφιλής ηθοποιός Bill Cosby, που πρωταγωνιστούσε σε τηλεοπτική σειρά, για σεξουαλική επίθεση. Πολλές γυναίκες (51) κατέθεσαν ότι αφού τις νάρκωσε, τις βίασε.
Ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Dominique Strauss-Kahn, είχε κατηγορηθεί (2011) ότι επιτέθηκε άσεμνα σε μια καμαριέρα η οποία δεν δίστασε να τον καταγγείλει, με δραματικές συνέπειες για τον ίδιο.
Πρόσφατα έφτασε και στην Ελλάδα το κίνημα #MeToo με καταγγελίες εναντίον γνωστών αντρών.
Η Σιμόν ντε Μποβουάρ είχε πει ότι στις ανατολικές χώρες «η γυναίκα είναι πάντα ένοχη και όσο πιο όμορφη τόσο πιο ένοχη».
Η πραγματικότητα είναι ότι η ομορφιά σε μια γυναίκα είναι δίκοπο μαχαίρι. Αν χρησιμοποιηθεί ως μέσο διεκδίκησης είναι πολύ ισχυρό (μπορεί να ανεβάσει και σε ψηλά δώματα), αν όμως αρνηθεί μπορεί και να έχει σοβαρές συνέπειες. Εάν ο προϊστάμενος (συνήθως άντρας) παρενοχλεί σεξουαλικά μια κοπέλα, τότε υπάρχει το εξής δίλημμα: Είτε να ενδώσει και να έχει την εύνοιά του είτε να αρνηθεί, οπότε σίγουρα θα πληρώσει διότι έθιξε τον ανδρικό εγωισμό ενός «αρσενικού παλιάς κοπής» («τα βρακοζώνια του άντρα είναι ψηλά»).
Δεν είναι τυχαία η ρήση «Good girls go to heaven, bad girls go every where else» (τα καλά κορίτσια πάνε στον παράδεισο, τα κακά πάνε παντού).
Μόνο τελευταία βγαίνουν στο φως, από νεαρές κυρίως κοπέλες, καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και μπράβο τους. Πριν μερικά χρόνια αν η γυναίκα τολμούσε να μιλήσει επικρεμόταν το «ήθελέν τα» διότι «προκαλούσε».
Ο άνθρωπος ως κατ’ εξοχήν κοινωνικό ον πρέπει να γνωρίζει τα επιτρεπτά όρια κοινωνικής συμπεριφοράς, που επικρατούν σε κάθε ιστορική στιγμή σε κάθε χώρο, αναφορικά με το αντίθετο φύλο και τη γενετήσια ορμή που καθορίζονται με ανάλογους κανόνες. Η διαδικασία προσδιορισμού των ορίων της διανθρώπινης συμπεριφοράς δεν έχει αντικειμενικά κριτήρια.