Δεσμούς πλήρους εξάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία είναι ο στόχος που έχει θέσει η Κυβέρνηση Ερντογάν, με την παρουσία πλέον του Ερσίν Τατάρ στο πηδάλιο της τουρκοκυπριακής ηγεσίας να καθιστά το έργο του ακόμα πιο εύκολο. Οι σχέσεις εξάρτησης του κατοχικού καθεστώτος από την Άγκυρα ήταν διαχρονικές. Το τελευταίο διάστημα γίνονται ακόμα πιο απροκάλυπτες οι τουρκικές ενέργειες, οι οποίες βέβαια δεν είναι άσχετες με τις νέες αξιώσεις που τίθενται από τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Κινήσεις οι οποίες στοχεύουν να τορπιλίσουν την όποια προοπτική επανέναρξης της διαδικασίας, θέτοντας εκβιαστικά τις «νέες ιδέες» ως μονόδρομο στη διαδικασία. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι κινήσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση του κατοχικού καθεστώτος στο πλαίσιο της επαναλαμβανόμενης προκλητικά αξίωσης Τατάρ περί κυριαρχικής ισότητας.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Zητά ρόλο στη διαδικασία του Κυπριακού η ΕΕ
Προχθές βράδυ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ στον οποίο τόνισε πως οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μόνοι στον αγώνα κατά της πανδημίας
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Güneş, στο οποίο αναφέρεται το ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠΑ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ο Τούρκος Πρόεδρος τα είπαν τηλεφωνικά με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής του Regaip Kandili (η προηγούμενη νύκτα της πρώτης παρασκευής του μηνός Ρετζέπ, η οποία θεωρείται η στιγμή σύλληψης του Προφήτη Μωάμεθ από τη μητέρα του Αμινέ Χατούν).
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Τατάρ και Ερντογάν συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, την πανδημία του Covid-19 και το θέμα των εμβολιασμών.
Ο Ερντογάν ανέφερε στον Τατάρ ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μόνοι στον αγώνα κατά της πανδημίας και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να τους παρέχει κάθε στήριξη όπως έκανε και μέχρι σήμερα.
Ο Τατάρ απάντησε ότι θα συνεχίσουν να έχουν στενές και παραγωγικές σχέσεις με την Τουρκία και ευχαρίστησε τον Ερντογάν εκ μέρους του τουρκοκυπριακού «λαού».
Δημοσίευμα επίσης της Halkın Sesi αναφέρει ότι ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι προσκάλεσε την «Πλατφόρμα Οικονομικών Οργανώσεων» στην Άγκυρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι επιχειρηματίες προτίθενται να ζητήσουν την αποστολή περισσότερων εμβολίων από την Τουρκία στα κατεχόμενα για αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αντιπροσωπεία της «πλατφόρμας», η οποία αποτελείται από το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, το τουρκοκυπριακό «βιομηχανικό επιμελητήριο», την «ένωση εργολάβων οικοδομών» και την «ένωση ξενοδόχων», θα μεταβεί στην τουρκική πρωτεύουσα την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ, η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τον Οκτάι και θα έχει ένα και μοναδικό θέμα στην ατζέντα της. «Θα ζητήσουμε περισσότερα εμβόλια», επεσήμανε υπενθυμίζοντας ότι θα είχαν συνάντηση με τον Οκτάι κατά την διάρκεια της πρόσφατης παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Αντιπροέδρου στα κατεχόμενα, αλλά δεν κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης λόγω έλλειψης χρόνου.
«Η σωτηρία της οικονομίας εξαρτάται από την προμήθεια εμβολίων», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό το εμβόλιο μπορεί να προμηθεύεται μόνο ανάμεσα σε κράτη. Δηλαδή δεν μπορείτε να το αγοράσετε με χρήματα αυτό το εμβόλιο. Γι’ αυτό είχαμε απευθύνει έκκληση σε όλους τους αρμόδιους, αρχής γενομένης από τον κύριο Τατάρ, να προβούν σε δραστηριότητες λόμπι. Τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελπίζω να μπορέσουμε να δώσουμε καλές ειδήσεις την Τετάρτη μετά την συνάντηση της Τρίτης. Διότι πρέπει να πείσουμε. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το πλεονέκτημα του ότι είναι μικρός ο πληθυσμός μας. […] Αν εμβολιάσουμε ολόκληρο τον πληθυσμό, θα το μεταφέρουμε [το θέμα] στην ημερήσια διάταξη του κόσμου και θα ξεπεραστεί η μη αναγνώρισή μας. Θα υπάρξει έκρηξη στον τουρισμό μας. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε να έρχονται άνθρωποι από το εξωτερικό και να αγοράζουν σπίτια. […] Ως γεωγραφική περιοχή είμαστε μικρότερη ακόμα και από μια γειτονιά της Τουρκίας».
Αντιπαράθεση για ΔΔΟ
Η μορφή και το μοντέλο λύσης στα κατεχόμενα εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης για όσους υποστηρίζουν τα δύο κράτη με εκείνους που υποστηρίζουν την ομοσπονδία.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Avrupa αναφέρεται πρωτοσέλιδα στην «Πλατφόρμα Αυτή η Χώρα Είναι Δική μας» που δήλωσε ότι το πιο σημαντικό στις διακοινοτικές συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού είναι η δημιουργία δυνατοτήτων για ειλικρινή και αμοιβαία συνεργασία ανάμεσα στις δύο κοινότητες και «η επίτευξη της ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου που είναι η πιο ρεαλιστική λύση».
Σε γραπτή δήλωση που υπογράφεται από τον γγ της συντεχνίας τ/κ δασκάλων Σενέρ Ελτσίλ, η Πλατφόρμα σημειώνει ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν ανάμεσα στις δύο κοινότητες κατά τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ έδειξαν ότι το μόνο μοντέλο λύσης είναι η δικοινοτική ομοσπονδία που βασίζεται στην πολιτική ισότητα.