Menu Close

Αναρτήσεις

Πλήρης κινητοποίηση Λονδίνου ενόψει της 5+1 στη Γενεύη

Του Ανδρέα Πιμπίσιη, 26 Μαρτίου 2021

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ενόψει της άτυπης πενταμερούς που θα πραγματοποιηθεί σ’ ένα μήνα στη Γενεύη της Ελβετίας. Πραγματοποιούνται επαφές σε διάφορα επίπεδα προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία και καταγράφονται θέσεις και εκτιμήσεις.

Αυτή την εβδομάδα βρέθηκε εκ νέου στην Κύπρο ο υπεύθυνος Κυπριακού στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, Ετζάι Σιάρμα ο οποίος είχε σειρά επαφών και στις δύο πλευράς. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Ετζάι Σιάρμα συνοδευόμενος από τον ύπατο αρμοστή, Στίβεν Λίλι, συναντήθηκε με τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκο Κούρο και τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, Κορνήλιο Κορνηλίου. Στα κατεχόμενα είχε συνάντηση με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ και μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν από αυτές τις επαφές ο Βρετανός αξιωματούχος φρόντισε να έχει και επαφές με πολιτικές δυνάμεις και στις δύο πλευρές στο πλαίσιο της καταγραφής απόψεων πέραν των επισήμων θέσεων των δύο ηγετών.

Οι επαφές Σιάρμα στο νησί αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προπαρασκευής από πλευράς Βρετανίας ενόψει των άτυπων συνομιλιών στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου. Σε δημοσίευσα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Γκιουνές (πηγή ΓΤΠ) γίνεται αναφορά σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η βρετανική αντιπροσωπεία είχε επαφές με την ελληνοκυπριακή πλευρά και επισκέφθηκαν τον Ερσίν Τατάρ προκειμένου να ακούσουν για τις απόψεις της τουρκοκυπριακής πλευράς ενόψει της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε στους Βρετανούς επισκέπτες του πως μια βιώσιμη ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία στην Κύπρο και την περιοχή θα μπορούσε να είναι εφικτή μόνο στη βάση της κυριαρχικής ισότητας των δύο κρατών και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Επαφές στον άξονα του Κυπριακού πραγματοποίησε και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα συζήτησε για την επικείμενη άτυπη πενταμερή με τους ΥΠΕΞ της Κύπρου και της Τουρκίας.

Στη συνάντησή του με τον Βρετανό ΥΠΕΞ ο Νίκος Χριστοδουλίδης στάθηκε πάνω σε τρία βασικά σημεία: Πρώτον, ότι η ΕΕ πρέπει να είναι παρούσα στην άτυπη της Γενεύη υποδεικνύοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσει να είναι και μετά τη λύση του Κυπριακού. Δεύτερον, καμιά ασάφεια για τη μορφή της λύσης του Κυπριακού, ειδικά από μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τρίτον, το καθοριστικό κεφάλαιο που θα κρίνει τη λύση του Κυπριακού είναι το κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων.

Στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ ο Ντόνιμινκ Ράαμπ είχε συνάντηση και με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας ανέφερε ότι συζήτησε την επικείμενη άτυπη πενταμερή υπό τα Ηνωμένα Έθνη για το Κυπριακό με τον κ. Τσαβούσογλου και ότι τόνισε ξανά «την ανάγκη όλες οι πλευρές να επιδείξουν ευελιξία».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενημερώνοντας Τούρκους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ανέφερε πως με τον Βρετανό ΥΠΕΞ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν «τι αποτέλεσμα θέλουμε στην 5 συν 1 συνάντηση για το Κυπριακό ή πως μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις». Στη διάρκεια των δηλώσεών του ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε τις ενστάσεις της χώρας του σ’ ότι αφορά την συμμετοχή της στην άτυπη πενταμερή. Είπε ότι η πενταμερής στην Γενεύη στα τέλη Απριλίου είναι ανεπίσημη, ενώ άφησε να νοηθεί ότι εκπρόσωπος της ΕΕ μπορεί να βρίσκεται μόνο σε διπλανή αίθουσα, όπως είχε γίνει και στο Μπούργκενστοκ.

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *