Menu Close

Αναρτήσεις

Ο μη ειδώς σιωπάν, ουκ οίδε διαλέγεσθαι…

Της Αντρούλας Ταραμουντά, 28 Μαρτίου 2021

O αφοριστικός τρόπος με τον οποίο αντέδρασαν όσοι έχουν διαφορετική άποψη με τον Τάσο Τζιωνή, δείχνει το πρόβλημα που έχουμε στον τόπο μας. Εξοστρακίζουμε την αντίθετη άποψη, αλλά κάνουμε τους σούπερ δημοκράτες, φτάνει όλοι οι άλλοι να συμφωνούν μαζί μας και να μας χειροκροτούν. Τι να κάνουμε, αυτή είναι η κουλτούρα που καλλιεργήθηκε από της ίδρυσης του κυπριακού κράτους μέχρι και σήμερα…

Όσα είπε στη συνέντευξή του στον «Φ», ο πρώην πρέσβης και γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών και νυν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, δεν ήταν παρά η κατάθεση ανησυχιών και προβληματισμών για το αύριο. Για την επιδιωκόμενη λύση που θα πρέπει να περάσει μέσα από την κρησάρα του κόσμου. Όλοι δεν διακηρύσσουν ότι η λύση θα τεθεί ενώπιον του λαού προς έγκριση; Όλοι δεν διακηρύσσουν πως πρωτίστως η λύση πρέπει να υπηρετεί τη διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να παρέχει ασφάλεια στον κόσμο; Μέσα από τις ανησυχίες δεν καλούνται όσοι χειρίζονται τις τύχες του τόπου και του κόσμου να βρουν απαντήσεις που θα διασφαλίζουν και την Κυπριακή Δημοκρατία, και την ασφάλεια, αλλά και τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα της λύσης;

Προς τι οι αντιδράσεις, που το μόνο που κατέδειξαν είναι τη διαχρονική φαγωμάρα μεταξύ μας; Την ώρα που έχουμε απέναντί μας μια Τουρκία που αλωνίζει. Μια Τουρκία που κατάφερε με την ανοχή όσων λαμβάνουν τις αποφάσεις διεθνώς, να διαμορφώσει μια ατζέντα για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση των δικών της θέλω. Αντί να ενώνουν δυνάμεις προς αντίκρουση των τουρκικών μεθοδεύσεων και επιχειρημάτων, κάποιοι πιστεύουν ότι έχουμε την πολυτέλεια να τρώμε τυις σάρκες μας…

Ορθά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκλεισε το θέμα με τις δημόσιες δηλώσεις του, διατηρώντας τον έμπειρο διπλωμάτη στη διαπραγματευτική του ομάδα: «Δεν νομίζω ότι τα σχόλια που άκουσα είναι ότι θα πρέπει ο κ. Τζιωνής να αποπεμφθεί από τη διαπραγματευτική ομάδα. Τον επέλεξα γιατί γνωρίζω τις ιδέες, τις αντιλήψεις, και πιστεύω ότι μέσα από τον προβληματισμό για τροφή προς σκέψη δίδεται καλύτερη ευκαιρία αντιμετώπισης των τυχόν προβλημάτων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε». Με την προσθήκη «ενστερνίζομαι τις απόψεις του Νίκου Αναστασιάδη», προφανώς προσπάθησε να καθησυχάσει όσους τον βλέπουν να κλίνει προς τις απόψεις Τζιωνή ενώ  σε ό,τι αφορά στο κεφάλαιο της πολιτικής ισότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι από το 1991 έχουμε αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, το επανέλαβε και στο Κραν Μοντανά, όπως αναφέρεται στην απόφαση 716 του 1991 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Συνεπώς δεν τίθεται θέμα να με καλούν κάποιοι να αποδεχθώ κάτι που ήδη έχω αποδεχθεί» είπε.

Kαιρός είναι να βάλουν άπαντες τις μάχαιρες στα θηκάρια και με θετικότητα να καταθέτουν απόψεις, όσο ενοχλητικές και να θεωρούνται. Η ενίσχυση της φαρέτρας της Κυπριακής Δημοκρατίας προς αντιμετώπιση των τουρκικών σχεδίων όπως και των παρεμβολών των Βρετανών, είναι μονόδρομος. Μονόδρομος για όλους. Έστω και αν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη της νέας Βουλής. Έστω κι αν το κλίμα είναι εξαιρετικά τοξικό. Για να μπορούν να επιβιώσουν οι πολιτικές δυνάμεις και οι όποιοι φιλόδοξοι πολιτευτές, αρθρογράφοι και αναλυτές θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να έχουμε κράτος…

Η αφοριστική αντιμετώπιση της όποιας αντίθετης άποψης δεν μπορεί να θεωρείται δείγμα δημοκρατίας, ελεύθερης έκφρασης. Εκτός κι αν ζηλέψαμε τον Ταγίπ Ερντογάν και τον τρόπο που αντιμετωπίζει στην Τουρκία τους διαφωνούντες!!! Κρίμα για όλους μας…  Ο μη ειδώς σιωπάν, ουκ οίδε διαλέγεσθαι… έλεγε ο Αριστοτέλης.

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *