Στις 12-2-2013 δήλωνε: «Δεσμεύομαι απέναντι στους Κύπριους και ξένους επενδυτές, και στέλνω σαφέστατα μηνύματα προς όλους τους αποδέκτες στο εξωτερικό, ότι δεν πρόκειται ο Νίκος Αναστασιάδης να υπογράψει το όποιο μνημόνιο, που θα περιέχει οποιαδήποτε πρόνοια για κούρεμα καταθέσεων». Στις 28-2-2013 στη Βουλή κατά την τελετή εγκατάστασής του ως πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν θα γίνουν αποδεκτές οι όποιες αναφορές περί κουρέματος καταθέσεων, ή του δημόσιου χρέους. Ανάλογο θέμα δεν προσφέρεται ούτε προς συζήτηση».
Η συνέχεια είναι γνωστή. Ανεξαρτήτως των λόγων που επικαλέστηκε, δεν παύει εκείνο το περιβόητο «δεσμεύομαι» να το κουρέλιασε με άγαρμπο τρόπο από την αρχή της διακυβέρνησής του. Πλήττοντας την αξιοπιστία του με το καλημέρα. Έγινε ακόμη χειρότερο, όταν διαπιστώθηκε πως ο συμπέθερος πρόλαβε να βγάλει κάποια εκατομμύρια εκτός Κύπρου. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, ο βιασμός της δέσμευσης ενός ηγέτη έναντι του λαού του σε μερικές μέρες, οδηγώντας χιλιάδες πολίτες στην πτώχευση, θα ήταν επαρκής λόγος για να τον στείλει σπίτι του. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, η δυσανάλογη εύνοια ενός συγγενή του Προέδρου θα χρειαζόταν μόλις μερικές ώρες για να τον στείλει σπίτι του…
Η διακυβέρνησή του χαρακτηρίζεται από τις αλλεπάλληλες συγκρούσεις με ανεξάρτητους θεσμούς. Εκπληκτικό, μάλιστα, ότι τους πλείστους τους διόρισε ο ίδιος (Γενικό Εισαγγελέα, Γενικό Ελεγκτή, Διοικήτρια Κεντρικής Τράπεζας). Αδιαμφισβήτητο δείγμα του αυταρχισμού ενός πολιτικού, που θεωρεί ότι ακόμη και οι ανεξάρτητοι θεσμοί πρέπει να λειτουργούν σαν πιόνιά του. Δεν κατάλαβε ποτέ ότι οι συγκρούσεις εκείνες έπλητταν την αξιοπιστία του.
Ακολούθησε νωρίς η υπόθεση του διορισμένου από τον ίδιο, Ρίκκο Ερωτοκρίτου, στο αξίωμα του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, με την γνωστή κατάληξη στη φυλακή για υπόθεση διαφθοράς. Ο Αναστασιάδης στήριξε τον καταδικασθέντα, φτάνοντας στο σημείο να καταθέσει και ως μάρτυρας υπεράσπισής του. Του απέφερε εκείνο το αγέρωχο «Ντροπή» το οποίο του βροντοφώναξε ο τότε Γενικός Εισαγγελέας. Ένα μετάλλιο προσβολής καρφώθηκε για πάντα στην πρόσοψη του Προεδρικού.
Ένα μόλις χρόνο μετά το διορισμό του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όταν ήδη είχε διαφανεί ότι ο άνθρωπος είναι ταγμένος στο καθήκον του και δεν θα χαριζόταν σε αυτόν που τον διόρισε, το Προεδρικό άρχισε τον αγώνα υπονόμευσής του. Εντάθηκε γρήγορα και έφτασε πρόσφατα στο σημείο της απειλής φαγώματός του. Η μανιώδης άρνηση του Αναστασιάδη να δώσει τους φακέλους του σκανδάλου των διαβατηρίων στον Οδυσσέα αποτέλεσε την επισφράγιση της οριστικής ανυποληψίας του Προέδρου.
Λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2018 προέβη σε έναν ακόμη εμπαιγμό του λαού με φόντο τον Συνεργατισμό. Διαβεβαίωνε, σε μια ακόμη μανιώδη προσπάθεια να μην πληγεί ενόψει εκλογών, ότι όλα έβαιναν καλώς. Οποία τραγωδία. Μερικούς μήνες μετά την επανεκλογή του ο Συνεργατισμός κατέρρευσε. Μαζί και η εναπομείνασα μέχρι εκείνη την στιγμή, προεδρική υπόληψη. Στην πορεία της υπόθεσης απεδείχθη και αμείλικτος. Χιλιάδες πολίτες οδηγήθηκαν στην πτώχευση. Διέταξε έρευνα. Έστειλε, όμως, το πόρισμα στον κάδο απορριμμάτων. Και τα τελευταία ψήγματα της δικής του αξιοπιστίας στα τάρταρα!
Λίγο καιρό μετά την επανεκλογή του το 2018, άρχισαν οι πρώτες βολές από το εξωτερικό αναφορικά με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. Ξένα δημοσιεύματα διαδοχικά έριχναν σκιές πάνω από την Κύπρο. Τα πλείστα είχαν στο επίκεντρό τους τον Πρόεδρο και το πρώην δικηγορικό του γραφείο (ανήκει κατά 50% στις θυγατέρες του). Στις αρχές του 2019, η ΕΕ άρχισε επισήμως να στοχοποιεί την ΚΔ. Η επωδός του Προεδρικού σταθερά η ίδια. Πρόκειται για φήμες. Για πλεκτάνη ξένων. Για αντιζηλίες. Έχουμε κάνει τροποποιήσεις. Όλα είναι διασφαλισμένα.
Φευ… Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας τρομακτικά. Ένα σωρό διεθνείς απατεώνες έβρισκαν καταφύγιο στην Κύπρο. Μόνο ο Μπιν Λάντεν έμενε να έχει γίνει συμπατριώτης μας! Το Προεδρικό συνέχιζε την ακατάσχετη φλυαρία του, κλείνοντας τα μάτια στις πληγές που είχαν ανοίξει στο σώμα της πατρίδας μας. Η Κύπρος είχε μετατραπεί σε «νήσο απατεώνων»! Μέχρι και ταινία στο Netflix («The Laundromat») μας έκαναν…
Μέσα σε όλο αυτό το συρφετό, ο Αναστασιάδης έφυγε οικογενειακώς για τρέλες στις Σεϋχέλλες… Τον πέταξε εκεί ένας Σαουδάραβας με το ιδιωτικό του τζετ! Δεν ήθελε κανένα αντάλλαγμα, διαβεβαιώνει ο Αναστασιάδης. Αντιθέτως, πρέπει να του χρωστάμε χάρη, λέει προκαλώντας. Ακολούθως, μάθαμε πως είχε λάβει οικογενειακώς διαβατήρια ο Σαουδάραβας. Σκέτη σύμπτωση!
Υπενθυμίζουμε στον Πρόεδρο τι λέει ο κώδικας δεοντολογίας που έβαλε τους υπουργούς του να υπογράψουν: «Τα μέλη της Κυβέρνησης δεν αποδέχονται τυχόν προσκλήσεις για προσωπική φιλοξενία, η οποία προέρχεται από ξένη κυβέρνηση ή από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, των οποίων η δραστηριότητα σχετίζεται με το υπουργείο τους. Για αποδοχή δώρων των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 150 ευρώ ακολουθείται η νενομισμένη διαδικασία»!
Το βίντεο του Αλ Τζαζίρα ήταν το αποκορύφωμα. Αντί να εστιάσει στον εντοπισμό των ενόχων που ρεζίλεψαν την πατρίδας μας, επικεντρώθηκε στο φάγωμα του εντιμότατου Οδυσσέα. Σε κάθε κανονικό κράτος, όταν μια πατρίδα διασύρεται διεθνώς, ο ηγέτης πάει αμέσως σπίτι του. Ο Αναστασιάδης τολμά να μας κάνει και μαθήματα δεοντολογίας!
Ο κατήφορος ενός Προέδρου με επισφράγιση της κορύφωσης της ανυποληψίας του.