Menu Close

Αναρτήσεις

Ο Ηρακλής, ο Ηρακλείδης και ο Γιαννάκης της προεκλογικής

‘Αριστος Μιχαηλίδης, 28 Μαίου 2021

Για όσους «εμφανίζονται «Ηρακλής» για την πάταξη της διαφθοράς», μιλούσε χτες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Για τον Νικόλα Παπαδόπουλο που «προσπαθεί να παρουσιαστεί ως ο Ηρακλείδης της πάταξης της διαφθοράς», μιλούσε ο Κυριάκος Κούσιος. Μπερδευτήκαμε, λίγο. Φαίνεται ότι δεν συνεννοήθηκαν καλά στον πρωινό καφέ, διότι τις τελευταίες μέρες αποφάσισαν να απαντούν σε όλα και σε όλους και δεν προλαβαίνουν. Θα μας μείνει η απορία, όμως, για τον Ηρακλείδη. Διότι είχε πολλούς η αρχαιότητα. Ηρακλείδης ο Ερυθραίος, Ηρακλείδης ο Εφέσιος, ο Μιλήσιος, ο Συρακούσιος, γιατροί, στρατηγοί… Μπορεί να εννοούσε τον Ηρακλείδη το Σαλαμίνιο, ο οποίος ήταν Κύπριος ολυμπιονίκης. Πάντως, η ουσία είναι ότι δίνουν την εντύπωση ότι βγαίνουν οργανωμένα από το Προεδρικό για να κάνουν προεκλογική εκστρατεία. Κι ας έχουμε βουλευτικές εκλογές. Το θεωρούν και φυσιολογικό και θυμώνουν όταν τους λένε ότι ο Πρόεδρος λειτουργεί ως κομματάρχης. «Δεν επιτρέπω σε κανένα να μου υπαγορεύει ότι πρέπει να παραιτηθώ από την ιδεολογική μου ταυτότητα», έλεγε χτες ο Πρόεδρος. Διότι, ο πολιτικός πολιτισμός μας ουδέποτε διασφάλισε το αυτονόητο, ότι δεν αρκεί η Κυβέρνηση να δηλώνει ότι είναι πάνω από τα κόμματα, χρειάζεται να το δείχνει κιόλας.

Ο Πρόεδρος, λοιπόν, κάνει πρώτα μια γενική επίθεση κατά πάντων, ο Κυριάκος Κούσιος αναλαμβάνει το ΔΗΚΟ («Το ΔΗΚΟ είναι η προσωποποίηση του κατεστημένου»), ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος αναλαμβάνει το ΑΚΕΛ («Το ΑΚΕΛ έμεινε καθηλωμένο σε μια στείρα, μηδενιστική αντιπολίτευση»), και οι υπουργοί υπεράνω όλων αναλαμβάνουν εξαγγελίες έργων με δισεκατομμύρια που δεν έχουν. Εντάξει, τα ξαναζήσαμε αυτά, και όντως είχε δίκαιο ο Πρόεδρος όταν απαντώντας στο ΑΚΕΛ που τον κατηγορούσε για εμπλοκή στις βουλευτικές, έλεγε πως όταν κυβερνούσε το ΑΚΕΛ ο δικός του Πρόεδρος δεν έλειπε από τα συνέδρια του και μάλιστα τους έλεγε: Το κόμμα και τα μάτια σας. Απλώς αυτές τις μέρες μας δίνουν την εντύπωση ότι ταμπουρώθηκαν με τα πολυβόλα στον λόφο του Προεδρικού και πυροβολούν ό,τι κινείται μπροστά τους.

Από την άλλη, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ είναι από καιρό που χρησιμοποιούν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης για να αποδυναμώσουν τον ΔΗΣΥ. Επομένως, ούτε αυτοί πρέπει να έχουν παράπονο που τους απαντά η Κυβέρνηση και εμπλέκεται στον προεκλογικό, ούτε και η Κυβέρνηση που η αντιπολίτευση αξιοποιεί το σκάνδαλο Γιαννάκη. «Δεν θεωρώ ότι η ανθρωποφαγία προσφέρει εκλογικούς πόντους σε οποιονδήποτε», έλεγε χτες ο Πρόεδρος σχετικά με την υπόθεση Γιαννάκη. Και «από την ώρα που βρίσκεται υπό διερεύνηση μια υπόθεση δεν είναι δυνατό να είναι αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης». Τι περίμενε, δηλαδή; Ξεσπά αυτή η υπόθεση παραμονές εκλογών και πίστευε ότι η αντιπολίτευση θα κάνει πως δεν το είδε;

«Η ψήφος μας την Κυριακή πρέπει να σηματοδοτήσει την αφετηρία της καθαρής αλλαγής», έλεγε ο Νικόλας Παπαδόπουλος. «Αυτή η Κυβέρνηση ντροπιάζει τη χώρα. Την ερχόμενη Κυριακή πρέπει να αρχίσει η αλλαγή που τόσο πολύ χρειάζεται ο τόπος και ο λαός μας», έλεγε ο Στέφανος Στεφάνου. Μιλούν για αλλαγή Κυβέρνησης την ώρα που καλείται ο λαός να ψηφίσει βουλευτές και ενώ οι προεδρικές εκλογές είναι μετά από δύο χρόνια. Μετά κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι εμπλέκεται στον προεκλογικό. Μα, αφού είναι ως να έμπλεξαν οι Προεδρικές με τις Βουλευτικές! Αλλά, η ουσία είναι ότι αυτό το μοτίβο δεν είναι προεκλογικό και θα λήξει τη Δευτέρα. Είναι φανερό ότι από τη Δευτέρα ξεκινά η σκληρή προεκλογική περίοδος για τις Προεδρικές του 2023, με ενδιάμεσες τις Δημοτικές. Δύο ολόκληρα χρόνια. Και τα πάντα θα κινούνται γύρω από αυτό. Η προεδρία της Βουλής, οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, η οικονομία, το Κυπριακό…

Αν γνωρίζαμε ότι σε όλα αυτά που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες θα μπει μια τελεία την Κυριακή και μετά θα αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα τα επείγοντα που μας περιμένουν, θα ήταν μια παρηγοριά. Αλλοίμονο, όμως. Αλλοίμονο μας.

aristosm@phileleftheros.com

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο, Απόψεις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *