Menu Close

Αναρτήσεις

Οι Τούρκοι στο γνωστό τους ρόλο για την Κύπρο: Εκβιάζουν τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος τους “χαϊδεύει”…

Του Κώστα Βενιζέλου

-Τεστ κοπώσεως στον ΟΗΕ – Τουρκικοί εκβιασμοί και πιέσεις στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα. Ψήνουν το ψάρι στα χείλι στα Ηνωμένα Έθνη για την Πάρκερ, παιχνίδια και στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Εκβιαστικά, στήνοντας σκηνικό πιέσεων προς τα Ηνωμένα Έθνη, η κατοχική Τουρκία επιχειρεί να εξασφαλίσει την αξίωση της για  κυριαρχική ισότητα. Να γίνει, δηλαδή, αποδεκτό το αφήγημα της για δύο κράτη στο νησί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες,  την τελευταία περίοδο διαδραματίζεται ένα παιχνίδι, στο οποίο η κατοχική δύναμη πιέζει τόσο με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ όσο και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μέχρι να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις της.

Ακόμη και στο θέμα της συγκατάθεσης για τον διορισμό της νέας Ειδικής Αντιπροσώπου στην Κύπρο, Μελίσα Πάρκερ -αν και δεν είναι αναγκαίο- προκαλούν δυσκολίες (η Λευκωσία έδωσε με επιστολή τη συγκατάθεσή της). Η Άγκυρα επικαλείται, μεταξύ άλλων,  παλιές δηλώσεις της κ. Πάρκερ -όταν ήταν εν ενεργεία πολιτικός στην Αυστραλία- οι οποίες στρέφονταν, όπως ισχυρίζονται, κατά της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά την ΟΥΝΦΙΚΥΠ η κατοχική δύναμη εδώ και καιρό αφήνει να εννοηθεί πως εξετάζει ακόμη και το θέμα εκδίωξης της από τα κατεχόμενα. Εκτός εάν «δίνει» το κατοχικό καθεστώς τη συγκατάθεσή του για την ανανέωση της θητείας της κάθε έξι μήνες, όπως πράττει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται και η αξίωση της Τουρκίας προς την Ειρηνευτική Δύναμη  να εγκαταλείψει το στρατόπεδο της στον Καράολο (περιοχή Αμμοχώστου), για να υλοποιήσει τα σχέδια της για «ανάπτυξη» στην περιοχή. Αν γίνει αυτό επιχειρησιακά η Δύναμη θα αποδυναμωθεί σημαντικά.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η τουρκική πλευρά έχει διαμηνύσει πως αξιώνει όπως αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και αυτό «κλειδώσει» με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δείγματα γραφής έδωσε η Άγκυρα  και στη διάρκεια των συζητήσεων για το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εξού και οι πολλές εκδοχές του ψηφίσματος για το οποίο ήταν ξεκάθαρος ο στόχος, να διασφαλιστεί έστω και εμμέσως το θέμα της κυριαρχικής ισότητας. Δεν επιτεύχθηκε, ωστόσο, επειδή οι Βρετανοί έμειναν μόνοι, αλλά παραμένει στην ατζέντα τους.

Επί του εδάφους η όλη προσπάθεια της τουρκικής πλευράς είναι το κατοχικό καθεστώς να αντιμετωπίζεται ως χωριστή οντότητα, ίση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Στη Νέα Υόρκη η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας δεν έχει κρύψει ότι η Άγκυρα επιθυμεί απεμπλοκή του Διεθνούς Οργανισμού από την Κύπρο. Και τούτο προφανώς και μεθοδεύεται.

Posted in Hellas Journal, Politics

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *