Τελικά, το «δεν ξέρω», «δεν γνωρίζω», «δεν θυμάμαι» είναι το νέο γλωσσάρι όλης της Κυβέρνησης και όχι το περιστασιακό του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια. Το επιβεβαίωσαν χθες, με την παρουσία τους στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου, Πέτρος Δημητρίου και ο προϊστάμενος της Διοίκησης Προεδρίας, Θεοδόσης Τσιόλας. Εμφανίστηκαν εκπροσωπώντας τον Νίκο Αναστασιάδη στη συζήτηση του θέματος για ενδεχόμενο δεύτερο ταξίδι (πέραν του γνωστού το 2018 το οποίο έχει ομολογήσει) στις Σεϋχέλλες με το αεροπλάνο του ίδιου Σαουδάραβα φίλου του, ο οποίος έλαβε οικογενειακώς 42 πολιτογραφήσεις!
Στα καυτά ερωτήματα που τους υποβλήθηκαν, τήρησαν την ίδια στάση του «δεν γνωρίζουμε». Παρέπεμψαν τους βουλευτές στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να τους απαντήσει γραπτώς. Τι πήγατε τότε στη Βουλή, βρε άνθρωποί μου; Για να τους πάρετε τα χαιρετίσματα του Προέδρου; Ή για να ρωτήσετε για την καλή υγεία των βουλευτών;
Ένα απλό ερώτημα σου υπέβαλαν, Πρόεδρε. Πέραν του γνωστού οικογενειακού ταξιδιού του 2018 στις Σεϋχέλλες με το αεροπλάνο του φίλου σου του Σαουδάραβα, έκανες και άλλο προηγουμένως, το 2015; Ήταν με αεροπλάνο του ίδιου Σαουδάραβα; Τόση δυσκολία πια για να απαντηθεί αυτό το απλό ερώτημα; Άντε χάριν συζητήσεως να δεχτώ ότι επειδή δεν ήσουν παρών, οι εκπρόσωποί σου δεν γνώριζαν, αν και όφειλαν να γνωρίζουν. Όφειλες να τους είχες ενημερώσει για να μπορούν να απαντήσουν. Διότι, απλούστατα, γνώριζες ποιο ήταν το υπό εξέταση θέμα και ότι το εν λόγω ερώτημα ήταν το καυτό. Μετά τη συνεδρία όμως; από το μεσημέρι μέχρι αργά χθες; Γιατί δεν έβγαλες μια ανακοίνωση πέντε γραμμές να απαντήσεις;
Προφανώς, έχεις έφεση τελευταίως στα παιχνιδάκια. Μια το scrabble με μαγικές λεξούλες τύπου «τελεία και παύλα». Μια με Trivial Pursuit όπου δίνεις τα ρέστα σου με ιστορικές γνώσεις τύπου Γκαίμπελς. Και τώρα, με αυτό το κρυφτούλι. Όπου αντί να δώσεις μιαν ξεκάθαρη απάντηση, κρύβεσαι. Μόνο που το τελευταίο παραείναι εξοργιστικό για το λαό, Πρόεδρε. Το πιεσόμετρό του τον τελευταίο καιρό έχει καρφωθεί στο 20 και δεν λέει να κατεβεί. Όπως αντιλαμβάνεσαι, το εγκεφαλικό φλερτάρει εξαιρετικά επικίνδυνα με πολλούς πολίτες…
Λοιπόν, επειδή η υπόθεση των Σεϋχελλών προσλαμβάνει ολοένα και πιο σοβαρή διάσταση, οφείλουμε να μιλήσουμε σοβαρά. Τα γεγονότα, όπως καταγράφηκαν χθες (παρά το κρυφτούλι του Προεδρικού) επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την πλευρά του Νίκου Αναστασιάδη. Υπενθυμίζουμε ότι το γνωστό ταξίδι, που έχει ήδη ομολογήσει ο Πρόεδρος, έγινε το 2018. Από τη χθεσινή συζήτηση ξεκαθαρίζει ότι υπάρχει ακόμη ένα ταξίδι που έγινε τον Αύγουστο του 2015. Πραγματοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου 2015 μεταφέροντας 14 επιβάτες και επέστρεψε στην Κύπρο στις 13 Αυγούστου 2015. Η πτήση του εν λόγω Μπόινγκ είχε κωδικό 1, ο οποίος χαρακτηρίζει τις πτήσεις αρχηγών κρατών!
Επρόκειτο για ιδιωτική επίσκεψη. Έξι μέρες μετά την επιστροφή στην Κύπρο, δηλαδή, στις 19 Αυγούστου 2015, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την πολιτογράφηση της δεύτερης συζύγου του Σαουδάραβα. Μια πολιτογράφηση η οποία ήταν παράνομη σύμφωνα και με το πόρισμα Καλογήρου. Παράλληλα, υπάρχει και γνωμάτευση του τέως Γενικού Εισαγγελέα, ότι η εν λόγω πολιτογράφηση ήταν παράνομη διότι αντίκειται στο κυπριακό δίκαιο.
Ένα μόνο πράγμα απέμενε στη χθεσινή συνεδρία να ξεκαθαρίσει. Αν το αεροπλάνο το οποίο μετέφερε τον Πρόεδρο ήταν το ίδιο και στα δύο ταξίδια ή αν έστω ανήκαν στον ίδιο Σαουδάραβα. Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρη πηγή, το αεροπλάνο που μετέφερε τον Πρόεδρο το 2015 ανήκει σε άλλη εταιρεία αλλά την δεδομένη στιγμή το διαχειριζόταν εταιρεία του Σαουδάραβα. Αν η πληροφορία αυτή επιβεβαιωθεί από επίσημη Αρχή, ο καθείς δύναται να αντιληφθεί πόσο εκτεθειμένος βρίσκεται ο Πρόεδρος.
Πήγε με αεροπλάνο του Σαουδάραβα φίλου του και έξι μέρες παραχώρησε, παρανόμως, διαβατήριος τη δεύτερη σύζυγο του φίλου του. Η κοινωνία των πολιτών έχει καρφώσει το βλέμμα της στο Προεδρικό. Απαιτεί ξεκάθαρη απάντηση. Αν δεν πραγματοποίησε το ταξίδι αυτό ο Πρόεδρος ή δεν το πραγματοποίησε με αεροπλάνο που παραχώρησε ο Σαουδάραβας φίλος του, τότε το τοπίο ξεκαθαρίζει. Σε σχέση με αυτό το ταξίδι φυσικά. Διότι το ολίσθημα με το έτερο ταξίδι του 2018 δεν διορθώνεται με τίποτα.
Αν, όμως, εκ των πραγμάτων υποχρεωθεί να παραδεχθεί τις κατηγορίες και για το ταξίδι του 2015, τότε ο Νίκος Αναστασιάδης δεν σώζεται με τίποτα. Το κατάντημα θα είναι μνημειώδες! Το Προεδρικό θα το πάρει ο δαίμονας. Τελεία και παύλα!