Της Νικολέττας Κουρούσιη, 27 Μαίου 2021
Στις κάλπες προσερχόμαστε εντός ολίγων ημερών, για την ανάδειξη της νέας Βουλής της χώρας, σε μια εκλογική αναμέτρηση, στην οποία έχει καταγραφεί ρεκόρ υποψηφίων (συγκεκριμένα 658 ). Οι 7 μάλιστα από αυτούς επέλεξαν τον μοναχικό δρόμο, καθώς κατέρχονται στις εκλογές ως ανεξάρτητοι «μεμονωμένοι» υποψήφιοι, εκτός κομματικών συνδυασμών, θέτοντας τον εαυτό τους στην κρίση των πολιτών.
Επιθυμούν, όπως αναφέρουν, μιλώντας στο Philenews, να προσφέρουν μιαν εναλλακτική επιλογή, μακριά από τα συμφέροντα που επικρατούν, όπως υποστηρίζουν, στο κομματικό σύστημα, στοιχεία αποτρεπτικά για την επίτευξη των στόχων τους.
Προκειμένου, λοιπόν, να τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα, να πληροφορηθούμε τους λόγους για τους οποίους κατέρχονται ως «μεμονωμένοι» υποψήφιοι, καθώς και τις προτάσεις που επιθυμούν να προωθήσουν, συνομιλήσαμε με αυτούς και τους ζητήσαμε να μας υποβάλουν ένα σύντομο βιογραφικό, καθώς και να απαντήσουν σε δύο κοινές ερωτήσεις.
Σημειώνεται ότι επικοινωνήσαμε με όλους τους ανεξάρτητους υποψηφίους, αλλά δύο από αυτούς δεν θέλησαν να συμμετάσχουν.
Ανεξάρτητοι Υποψήφιοι Επαρχίας Λευκωσίας
Ανδρέας Χρίστου: «Kαθαρά, αυθεντικά και με γενναιότητα αυτό που θέλει να εκφράσει ο κυπριακός λαός»
Βιογραφικό: Γεννήθηκε στις 23.10.1987 στη Λακατάμεια, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στον τομέα του Ποινικού Δικαίου και Υποψήφιος Διδάκτωρ του Ποινικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του ως άνω Παν/μιου. Από το 2013 και εντεύθεν ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου ενταγμένος στον Δικηγορικό Σύλλογο Λευκωσίας και το 2019 ίδρυσε την Δικηγορική Εταιρεία «Α. Χρίστου & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε.».
- Ποιος είναι ο κυριότερος λόγος που σας ώθησε στο να συμμετάσχετε ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις εκλογές;
Η επαγγελματική μου ιδιότητα, ήτοι αυτή του δικηγόρου, με φέρνει καθημερινά αντιμέτωπο με ελλιπείς/κακότεχνες νομοθεσίες ή ακόμα και παντελής απουσία νομοθεσιών για καίρια ζητήματα. Το προλεχθέν, σε συνδυασμό με την παντελή απουσία ενός κράτους, το οποίο να προνοεί για τον πολίτη, την απουσία των απαραίτητων δομών και τη διαχρονική άρνηση και αδιαφορία του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος να μεριμνήσει, ώστε να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, με ώθησε στο να πάρω την απόφαση να θέσω εαυτόν στην κρίση του κυπριακού λαού. Προσπάθησα, πολλές φορές, μέσα από το επαγγελματικό μου μετερίζι, να ακουστώ, να προτείνω το ορθολογικό, αυτό που θα υπηρετούσε καλύτερα τα κοινά συμφέροντα της κυπριακής κοινωνίας. Μάταια όμως, γιατί ενώ τα αυτιά ήταν ανοικτά, το μυαλό τους και τα χέρια τους για κάποιους λόγους δεν ήθελαν να ακολουθήσουν. Επομένως, κατέληξα ότι μόνο μέσα από τα κέντρα αποφάσεων μπορεί να αλλάξει ο ρους. Ανεξάρτητος, γιατί θέλω να εκφράσω καθαρά, αυθεντικά και με γενναιότητα αυτό που θέλει να εκφράσει ο κυπριακός λαός, πέρα από κομματικές επιβολές και συμφέροντα, δίνοντας τη μάχη σε κάθε συνεδρίαση σε κάθε Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
- Ποια είναι η πρώτη νομοθετική πράξη που θα προωθήσετε αν εκλεγείτε;
Το πρωταρχικό μου μέλημα είναι να εισαγάγω μεταβατικές διατάξεις στη νέα νομοθεσία, που έχει ψηφιστεί άρον άρον πριν το κλείσιμο των εργασιών της παλιάς Βουλής και η οποία αφορούσε τη δημιουργία φιλικής προς τους ανηλίκους Δικαιοσύνης. Με την παρούσα κατάσταση, η εν λόγω νομοθεσία δεν μπορεί να τύχει καμίας εφαρμογής, αφού ελλείπουν τόσο τα Δικαστήρια Ανηλίκων ως κτίσματα, όσο και οι δικαστές ανηλίκων, αλλά και η σύσταση των Επιτροπών που η νομοθεσία ορίζει.
Δεύτερο μέλημα, αλλά εξίσου σημαντικό σε σειρά προτεραιότητας, είναι η νομοθετική ρύθμιση του πλαισίου απασχόλησης απάντων των εκπαιδευτικών, ούτως ώστε τα ζητήματα που ανεφύησαν κατά τις τελευταίες μέρες να τύχουν δίκαιης επίλυσης σε άμεσο χρόνο, δείχνοντας επιπλέον ότι η παιδεία αποτελεί μέγα ζήτημα του πολιτισμού αυτής της χώρας.
Χρύσανθος Μαρδαπίττας – «Προτεραιότητα είναι η προστασία των Κυπρίων πολιτών από το τραπεζικό καρτέλ»
Βιογραφικό: Έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρία στον ακαδημαϊκό και βιομηχανικό τομέα και αυτή την περίοδο εργάζεται ως Operations Manager στην εταιρεία Gnosis Ltd. Έχει επίσης εργαστεί για μεγάλες εταιρείες πετρελαιοειδών ενώ εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Brunel. Κατέχει διδακτορικό στον τομέα των προηγμένων συστημάτων ελέγχου από το Πολυτεχνείο του Κεντρικού Λονδίνου (PCL – 1987). Έχει λάβει διεθνή αναγνώριση από το Reuters το 2008 ως ένας επιτυχημένος Business Leader.
- Ποιος είναι ο κυριότερος λόγος που σας ώθησε στο να συμμετάσχετε ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις εκλογές;
Αν και προσπάθησα να συμμετάσχω σε ένα πολιτικό κόμμα στο παρελθόν, βρέθηκα αντιμέτωπος με οικογενειακό καφενείο, χωρίς όραμα αλλά γεμάτο πολιτική και προσωπική σκοπιμότητα και χωρίς αποστολή. Για να βοηθήσουμε τη χώρα μας, λυπάμαι που το λέω, οι επιλογές είναι είτε να πολεμήσεις ως μοναχικός λύκος είτε να ενταχθείς στην αγέλη των βοσκών και να ακολουθήσεις το άμεσο ενδιαφέρον τους, το οποίο στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με την Κύπρο και το συμφέρον του κυπριακού λαού, ανεξαρτήτως πολιτικού κόμματος.
- Ποια είναι η πρώτη νομοθετική πράξη που θα προωθήσετε αν εκλεγείτε;
Υπάρχουν τόσοι πολλοί νόμοι που πρέπει να αλλάξουν, αλλά προτεραιότητα είναι η προστασία των Κυπρίων πολιτών από το τραπεζικό καρτέλ και η εδραίωση της ασφάλειας στον κυπριακό λαό ως το πρώτο βήμα προς την ορθολογιστική οικονομική ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα να σταματήσει η κλοπή περιουσιών από τον κυπριακό λαό για να κερδοσκοπούν οι αυτουργοί της οικονομικής καταστροφής, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, κρατώντας τον λαό σε συνεχή φοβία.
Ανεξάρτητοι Υποψήφιοι Επαρχίας Λεμεσού
Ευάγγελος Πουργουρίδης: «Το μόνο δημοκρατικό αντίδοτο στο σαθρό κομματικό κατεστημένο»
Βιογραφικό: Γεννήθηκε το 1969 στο Λονδίνο και ήρθε στην Κύπρο το 1977. Αποφοίτησε από το Λανίτειο Λύκειο Λεμεσού το 1987 και αφού υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στις Καταδρομές, μετέβηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για σπουδές. Απέκτησε πτυχίο Νομικής και μετά τον τίτλο του Barrister. Στη συνέχεια, επέστρεψε στην Κύπρο και έκτοτε ασκεί τη μάχιμη δικηγορία, κυρίως στον κλάδο του Ποινικού Δικαίου. Αρθρογραφεί τακτικά για θέματα, που αφορούν τις αρχές του Κράτους Δικαίου, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία. Ίδρυσε με άλλους συναδέλφους του τη Δεξαμενή Νομικής Σκέψης «Κράτος Δικαίου».
- Ποιος είναι ο κυριότερος λόγος που σας ώθησε στο να συμμετάσχετε ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις εκλογές;
Τα κόμματα έχουν δυστυχώς μετατραπεί σε πηγές διαφθοράς διαπλοκής και βολέματος, εξού και ο νοήμων κόσμος τα έχει απαξιώσει. Μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα δίνει σε όλους αυτούς τους ανθρώπους μια καθαρή εναλλακτική επιλογή και καταπολεμά την αποχή. Έφτασε θεωρώ η ώρα, όπου οι πολίτες πρέπει να δώσουν στα κόμματα ένα μεγάλο χαστούκι, ούτως ώστε να τα συνετίσουν και να τα φέρουν στον σωστό δρόμο. Η αποχή δεν επιτυγχάνει αυτό το αποτέλεσμα, διότι σύμφωνα με τον εκλογικό Νόμο, δεν μετρά. Συνεπώς, μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα, συνιστά το μόνο δημοκρατικό αντίδοτο στο σαθρό κομματικό κατεστημένο.
- Ποια είναι η πρώτη νομοθετική πράξη που θα προωθήσετε αν εκλεγείτε;
Β) Τα νομοθετικά μας ελλείμματα είναι δυστυχώς τεράστια και γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολο να τα ιεραρχήσει κάποιος. Αναμφίβολα, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα ήθελα να γίνει, είναι η επαναφορά στην έννομη μας τάξη του Άρθρου 144 του Συντάγματος, ούτως ώστε οι πολίτες να έχουν άμεση και αποτελεσματική πρόσβαση στην Δικαιοσύνη όταν παραβιάζονται τα Ανθρώπινα τους δικαιώματα. Υπενθυμίζω πως το Άρθρο 144 είναι εκείνο που προνοούσε πως θέματα που αφορούν στα Ανθρώπινα Δικαιώματα των πολιτών, παραπέμποντας αμέσως και χωρίς καθυστέρηση, ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, για τελεσίδικη επίλυση. Όπως όλοι ξέρουμε, η νέα βουλή θα κληθεί να ψηφίσει ένα πακέτο από νομοσχέδια, τα οποία αφορούν στην λεγόμενη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης αλλά και που δεν επαναφέρουν το Άρθρο 144. Αυτό το έγκλημα κατά των πολιτών και των δικαιωμάτων τους πρέπει να αποτραπεί. Επίσης θα ήθελα να κλείσουν οι τρύπες που αφέθηκαν στον Νόμο για το πόθεν έσχες και να εισαχθούν στο Σύνταγμα στοιχεία αμεσοδημοκρατίας. Τα κόμματα και οι δορυφόροι τους δεν πρέπει να «αγαπούν» τους πολίτες μόνο όταν έχουμε εκλογές.
Φοίβος Σπάρος – «Πρέπει να προτείνω την εναλλακτική μου θέση»
Βιογραφικό: Management Diploma, ΚΕΠΑ, Λευκωσία, MIM ‘82, Applied & Engineering Physics, Ιθάκη Νέα Υόρκη, BS EP ‘77, Τεχνικός Βοηθός Ηλεκτρολόγος, Τεχνική Σχολή Λεμεσού, 1971 Financial aid study grands from Cornell University and the Cyprus Development Bank, Teaching και Laboratory Assistant στο Cornell University, 1977-1978, Καθηγητής Φυσικής και Μαθηματικών σε σειρά ιδιωτικών σχολών Μέσης Παιδείας και στο Intercollege στην Λευκωσία, 1978-1980 και 1982-1989. Καθηγητής Φυσικών στην Δημόσια Μέση Εκπαίδευση, 1989-1994. Welding Engineer και draftsman σε εταιρίες integrator σχετιζόμενες με την αυτοκινητοβιομηχανία και άλλες βιομηχανίες, Κάτω Χώρες 1996-2014. Παραγωγός φρουτοποτών IzZoGood, Λεμεσός 2015-2017. Πολιτικοποιημένος ενεργός φοιτητής, 1974-1978. ενεργός πολιτικοποιημένος πολίτης στην Κύπρο, 1978-τώρα.
- Ποιος είναι ο κυριότερος λόγος που σας ώθησε στο να συμμετάσχετε ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις εκλογές;
Τόσον το κράτος όσον και η κοινωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας λειτουργούν, όσο λειτουργούν, με τα δεδομένα και τις πρακτικές του πελατειακού συστήματος. Δυστυχώς, όλα τα κόμματα αποτελούν μέρος αυτού του συστήματος. Αυτό το ζήσαμε και στην προσπάθεια εκλογής του Σενέρ Λεβέντ στην Ευρωβουλή. Η προσπάθεια κομμάτων που έδειξαν ενδιαφέρον ήταν η άγρα ψήφων λόγω της εκτίμησης που χαίρει κι όχι απαραίτητα η εκλογή του. Κάποιες μονάδες στο ένα ή άλλο κόμμα, είτε μέλη είτε αριστίνδην υποψήφιοι δεν αλλάζουν την κατάσταση. Αυτό, λοιπόν, επιβάλλει η συνείδησή μου: ότι εάν σέβομαι αυτά που λέω κι επομένως τον εαυτό μου, δεδομένης της ισχύουσας εξωφρενικής εκλογικής νομοθεσίας και των εν γένει τακτικών των κομμάτων, πρέπει να προτείνω την εναλλακτική μου θέση.
- Ποια είναι η πρώτη νομοθετική πράξη που θα προωθήσετε αν εκλεγείτε;
- Θα καταθέσω νομοσχέδιο που να προνοεί όπως:
◦ η πλήρης απασχόληση των βουλευτών να είναι η ενασχόληση με τα κοινά, δηλαδή ένα μέλος της Βουλής δεν πρέπει να διεξάγει ταυτόχρονα κάποιο επάγγελμα ή να έχει άλλην κερδοφόρα απασχόληση.
◦ Να μειωθούν τα καθαρά εισοδήματα κάθε μέλους της Βουλής από €4.500 που είναι τώρα στον μέσο όρο του κατά κεφαλήν διαθέσιμου εισοδήματος (υπολογίζεται γύρω στα €2,500 μηνιαίως).
Οποιονδήποτε εισόδημα από το κράτος, το οποίον καθιστά τις συνολικές μηνιαίες αποδοχές πέραν αυτού θα διατίθεται σε κοινωφελείς οργανισμούς ή άτομα της επιλογής του, ανωνύμως αλλά με διαφάνεια.
Επιτρέψετέ μου και το δεύτερο:
Θα καταθέσω προτάσεις νόμων για την Παιδεία. Παιδεία που να βασίζεται σε ανθρωπιστικές αξίες και να σέβεται την προσωπικότητα του κάθε παιδιού. Για ένα δημοκρατικό σχολείο εμπνευσμένο από τις αρχές και την πρακτική συστημάτων Montessori, Freinet, Paulo Freire και του πολύ δικού μας Εκπαιδευτικού Ψυχολόγου Μιχάλη Κ. Παπαδόπουλου.
Ανεξάρτητος Υποψήφιος Επαρχίας Λάρνακας
Αβραάμ Θεμιστοκλέους «Δημιουργία μιας νέας πολιτικής κουλτούρας μακριά από κόμματα»
- Ποιος είναι ο κυριότερος λόγος που σας ώθησε στο να συμμετάσχετε ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις εκλογές;
Ο κυριότερος λόγος είναι η δυσμενή κατάσταση, στην οποία βρίσκονται σήμερα ο τόπος και οι πολίτες. Βρισκόμαστε σήμερα στην χειρότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση από τον καιρό της εισβολής. Ευθύνη φέρουν χωρίς αμφιβολία τα κόμματα που κάθε φορά υπόσχονται πως θα εργαστούν για την ευημερία του τόπου και του λαού του, ενώ την επομένη μέρα κάθε εκλογικής διαδικασίας γυρίζουν την πλάτη στον πολίτη και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των κόμματων και των οικονομικών συμφερόντων τους. Κατέρχομαι, λοιπόν, ως υποψήφιος, γιατί από τη βουλή λείπουν πραγματικοί εκπρόσωποι του λαού και ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ κάνω την αρχή στη δημιουργίας μιας νέας πολιτικής κουλτούρας, μακριά από κόμματα και κοντά στον πολίτη.
- Ποια είναι η πρώτη νομοθετική πράξη που θα προωθήσετε αν εκλεγείτε;
Ως νέος πατέρας η πρώτη μου προτεραιότητα είναι να θέσω στη βουλή νομοθεσία, η οποία να δίνει ουσιαστικά οικονομικά κίνητρα στους νέους Κύπριους να τεκνοποιήσουν. Η Κύπρος κατέχει σήμερα την παγκόσμια πρωτιά στην υπογεννητικότητα. Με απλά λόγια χανόμαστε κυριολεκτικά ως λαός. 1,2 παιδιά ανά γυναίκα είναι ο μέσος όρος με αυτόν να μειώνεται κάθε χρόνο. Ο θεσμός της οικογένειας είναι βασικό και απαραίτητο στοιχείο μιας υγιούς κοινωνίας και γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα ούτως ώστε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε.