Menu Close

Αναρτήσεις

Νομικό βάραθρο χωρίς πάτο και πολιτικό σάλτο μορτάλε

Του Γιώργου Καλλινίκου, 18 Απριλίου, 2021

Το απύθμενο πολιτικό θράσος είναι ίδιον της Κυβέρνησης. Είναι φορές, όμως, που ξεπερνούν ακόμη και τον εαυτό τους! Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κάποιος την αντίδραση των κυβερνώντων μετά από τις βολές που δέχθηκε η Κυβέρνηση για το ενδιάμεσο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων; Ένα και μόνο στοιχείο δημοσιοποιήθηκε, δεδομένου ότι το πόρισμα το κράτησε για τον εαυτό του (τραγικό νομικό σφάλμα και θα επεξηγηθεί στη συνέχεια γιατί) ο Γενικός Εισαγγελέας. Το 51,81% των πολιτογραφήσεων είναι παράνομες. Αυτό το στοιχείο και μόνο είναι αρκετό για να στείλει την Κυβέρνηση στο «εδώλιο». Και όμως, ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης τόλμησε να απαντήσει στις βολές κατηγορώντας άλλα κόμματα για προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης!

Μένει ενεός κάποιος όταν ακούει τον κ. Κούσιο να επικαλείται ως απάντηση το γεγονός ότι το ενδιάμεσο πόρισμα περιλαμβάνει και την περίοδο της διακυβέρνησης ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Κατάπληκτος τον ακούει να προβάλλει το γελοίο επιχείρημα ότι η πολιτογράφηση όχι μόνο των επενδυτών αλλά και των συγγενικών τους προσώπων αποτελούσε πάγια τακτική την οποία παρέλαβε η Κυβέρνηση από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις.

Τα αίολα επιχειρήματα και οι γελοίοι ισχυρισμοί είναι αναπόφευκτοι από εκείνους οι οποίοι εξόφθαλμα και αναντίλεκτα έχουν στιγματιστεί στα μάτια της κοινωνίας εξαιτίας των ασύγγνωστων και τραγικών λαθών τους, που οδήγησαν στο κορυφαίο έγκλημα μιας Κυβέρνησης, να προκαλέσει το διασυρμό του κράτους. Πρώτον, είναι γελοίο να ισχυρίζεται μια Κυβέρνηση ότι παρέλαβε μια λανθασμένη τακτική η οποία οδηγούσε σε παράνομες αποφάσεις και τη συνέχισε ελαφρά τη καρδία. Το λιγότερο αποτελεί ομολογία ανευθυνότητας. Βεβαίως, ο κ. Κούσιος παραγνωρίζει μια ουσιώδη διαφορά, η οποία εκθέτει ακόμη περισσότερο την Κυβέρνησή του: Ότι τον Ιούλιο του 2015 είχε στα χέρια της γνωμάτευση του τέως Γενικού Εισαγγελέα, η οποία δεν τους άφηνε το παραμικρό περιθώριο, αφού ξεκάθαρα τους τόνιζε ότι οι πολιτογραφήσεις συγγενών επενδυτών ήταν παράνομες!

Όσο για τον αίολο ισχυρισμό του ότι το πόρισμα αφορά και τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, είναι θλιβερό να διαπιστώνει κάποιος, για πολλοστή φορά, πόσο χαμηλού επιπέδου είναι η πολιτική επιχειρηματολογία κάποιων σε αυτό τον τόπο. Διότι, κύριε Κούσιο, μπορεί εντέχνως να δώσατε τέτοιο όρο εντολής στην Επιτροπή για να διερευνήσει από το 2007 ώστε ακριβώς να μπορείτε σήμερα να προβάλλετε αυτό τον ισχυρισμό, πλην όμως, υποτιμάτε τα μάλα τη νοημοσύνη του κόσμου. Εκτός και αν σας ενδιαφέρει μόνο η θέση του σκληρού πυρήνα του κυβερνώντος κόμματος, που, ούτως ή άλλως, δεν αναμένουν το όποιο πόρισμα για να συνεχίσουν να σας πιστεύουν δογματικά.

Όλοι γνωρίζουν ότι τα διαβατήρια τα οποία δόθηκαν από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις αποτελούν παρωνυχίδα μπροστά στα «θαύματα» τα οποία έπραξε η παρούσα Κυβέρνηση. Όλοι γνωρίζουν ότι το πραγματικό όργιο έγινε την περίοδο 2016-2020. Όταν οι καρχαρίες και τα λαμόγια μυρίστηκαν αίμα και βούτηξαν με τα μπούνια ώστε να γευτούν με κάθε τρόπο τον εύκολο θησαυρισμό που είχε προκύψει. Σας προκαλώ, λοιπόν, δημοσιοποιήστε σήμερα τον αριθμό και το είδος των υποθέσεων από το 2007 μέχρι το 2013 και τον αριθμό των υποθέσεων από το 2013 μέχρι το 2020. Εύχομαι το αμέσως επόμενο λεπτό, όμως, να έχετε έτοιμη και μια γωνιά να κρυφτείτε!

Πέραν, όμως, της πολιτικής θρασύτητας των κυβερνώντων, υπάρχει ένα άλλο τεράστιο θέμα πλέον. Πρόκειται για μείζον νομικό πρόβλημα το οποίο προκύπτει από την στιγμή της παράδοσης του πορίσματος (έστω ενδιάμεσου) στον Γενικό Εισαγγελέα. Πρόκειται για την καθαρή και αναντίλεκτη σύγκρουση συμφέροντος και την εξόφθαλμη έλλειψη αντικειμενικής αμεροληψίας η οποία προκύπτει από το γεγονός ότι ο γενικός εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης και ο βοηθός γενικός εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, είναι εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπό διερεύνηση υπόθεση. Όντας υπουργοί της Κυβέρνησης την οποία ερευνά η Επιτροπή και στο πόρισμά της κρίνονται παράνομες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου στο οποίο συμμετείχαν, καλούνται σήμερα να αποφανθούν για δικές τους ευθύνες, ως μέλη του οργάνου το οποίο επιβεβαιώνεται πλέον ότι παρανομούσε.

Το νομικό πρόβλημα το οποίο προκύπτει είναι τεράστιο διότι ούτε και οι άλλοι δικηγόροι της Νομικής Υπηρεσίας δύνανται να εξετάσουν το πόρισμα και να αποφανθούν κατά πόσον προκύπτουν ποινικές ευθύνες, αφού και εκείνοι ενεργούν επ’ ονόματι του συγκεκριμένου Γενικού Εισαγγελέα. Πρόκειται για την επιτομή του ασυμβίβαστου. Οι κύριοι Σαββίδης και Αγγελίδης καλούνται να αποφανθούν κατά πόσον ο Πρόεδρος και υπουργοί (συνεπώς και οι ίδιοι) ενέχουν ποινικές ευθύνες για αποφάσεις τους! Αν επιχειρήσουν να προχωρήσουν θα μιλάμε για καραμπινάτη περιφρόνηση κάθε νομικής δεοντολογίας. Και φυσικά, όποιος ενδεχομένως οδηγηθεί σε δίκη θα έχει στα χέρια του ένα ατράνταχτο επιχείρημα για να αποφύγει την όποια καταδίκη.

Η κοινωνία των πολιτών είναι θεατής μιας ιλαροτραγικής παράστασης. Τη συνθέτουν, από τη μια, ένα τεραστίων διαστάσεων πολιτικό σκάνδαλο με πρωταγωνιστές έναν Πρόεδρο και την Κυβέρνησή του και, από την άλλη, ένα τεράστιο νομικό πρόβλημα το οποίο προέκυψε από την αγχώδη προσπάθεια ενός Προέδρου να διορίσει σε καίριο ανεξάρτητο θεσμό άτομα διόλου… ανεξάρτητα.

Όσον αφορά στο μείζον νομικό πρόβλημα, η κοινωνία παρακολουθεί το μετέωρο βήμα Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, το οποίο αναπόφευκτα θα καταλήξει σε πτώση σε ένα βάραθρο χωρίς πάτο (η εμπνευσμένη ατάκα του Εισαγγελέα προ ημερών)! Όσον αφορά στο κραυγαλέο πολιτικό σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων, η κοινωνία παρακολουθεί την πολιτική μανούβρα την οποία σκαρφίστηκε η Κυβέρνηση με μιαν Επιτροπή η οποία θα αποδώσει ευθύνες και σε άλλες Κυβερνήσεις (ανεξαρτήτως της μηδαμινής σχέσης συγκριτικά με το δυσθεώρητο έγκλημα της παρούσας Κυβέρνησης) και με τον διορισμό τέως υπουργών της στην ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας. Μια πολιτική μανούβρα, όμως, η οποία είναι καταδικασμένη εκ προοιμίου να καταλήξει σε ένα τραγικό σάλτο μορτάλε!

Δεν σώζεται ούτε ο Αναστασιάδης ούτε το κυβερνών κόμμα! Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει ακόμη την ευκαιρία της εξόδου για να σωθεί… Αν διαθέτει ψήγματα ευθιξίας…

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο, Απόψεις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *