Menu Close

Αναρτήσεις

Μήπως νοιάζεται κανείς για την Κύπρο;

Έκαναν λάθος όσοι θεωρούσαν ότι θα επιδεινώνονταν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αμερική μετά την απομάκρυνση Τραμπ και ότι θα κατέρρεε το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν. Για να πω την αλήθεια ήμουν και εγώ ένας από εκείνους, έστω και αν δεν το πίστευα πολύ. Είχε υποσχεθεί πράγματα ο Τζο Μπάιντεν πριν την εκλογή του στην προεδρία. Μάλιστα μιλούσε για ανατροπή του Ταγίπ Ερντογάν. Ξεχάστηκαν αυτά. Ξέχασε και ο Μπάιντεν. Μετά την εγκατάστασή του στον Λευκό Οίκο σταμάτησε να ασχολείται με τον Ερντογάν. Υπήρχαν άλλα πράγματα στην ατζέντα του. Πρώτα και κύρια η Ρωσία και η Κίνα. Η εξάπλωση της Ρωσίας. Ο πονοκέφαλος της Ουκρανίας και της Κριμαίας. Η μείωση του ρόλου της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο. Αντί να ασχοληθεί με τον Ερντογάν αποφάσισε να επωφεληθεί απ’ αυτόν ειδικά σε αυτά τα θέματα.

Και επέλεξε το Αφγανιστάν ως κεντρική βάση για αρχή των νέων γεγονότων. Ξαφνικά αποφάσισε να αποσύρει απ’ εκεί τα αμερικανικά στρατεύματα. Όλοι το υποδέχτηκαν αυτό ως μιαν απόφαση καλής θέλησης. Όμως, άλλη ήταν η πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν. Το βασικό σχέδιο πάλι στόχευε τη Ρωσία. Να στριμώξει και να διαμελίσει τη Ρωσία. Από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης πλάκωσε μια ρωσική φοβία στην Αμερική. Ουσιαστικά αυτή υπάρχει και στην Ευρώπη. Ακόμα θεωρούν απειλή τη Ρωσία, αν και έχει περάσει από τον σοσιαλισμό στον καπιταλισμό. Ένα κράτος που έχει στην κατοχή του πυρηνικά όπλα και εξερευνά στο Διάστημα. Κατά την τελευταία Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο ρόλος για το Αφγανιστάν δόθηκε στην Τουρκία. Αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι του νέου σχεδίου των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακουφίστηκε αφότου άρπαξε αυτόν τον ρόλο. Άρα δεν είχε και πολύ κακές σκέψεις γι’ αυτόν ο Μπάιντεν, ο οποίος πολύ καιρό μετά από την εκλογή του δεν του τηλεφώνησε και δεν τον αναζήτησε. Δεν υπήρχε κάτι να φοβηθεί και να ανησυχεί.

Το Αφγανιστάν γειτνιάζει με πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Με το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Τατζικιστάν, την Κιργισία και το Καζακστάν. Μετά την απόσυρση των στρατευμάτων των ΗΠΑ, οι δυνάμεις των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν άρχισαν να καταλαμβάνουν τη χώρα με γοργούς ρυθμούς. Αποσύρονται και τα ευρωπαϊκά στρατεύματα. Κοντολογίς, η χώρα παραδόθηκε στους Ταλιμπάν. Αποφεύγουν τους Ταλιμπάν οι Αφγανοί στρατιώτες που εκπαιδεύτηκαν εκ μέρους της Αμερικής. Χιλιάδες στρατιώτες καταφεύγουν στο Τατζικιστάν και στην Τουρκία. Οι Ταλιμπάν είναι φίλοι των αιμοβόρων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Γκάιντα. Προστάτης τους. Αυτούς θα ωφελήσει πιο πολύ ο πλήρης έλεγχος του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Καλά, η Αμερική τι θα κερδίσει απ’ αυτό; Θα στριμώξει τη Ρωσία από τον νότο, από την Κεντρική Ασία. Ο ρωσικός στρατός είναι συνεχώς σε συναγερμό στις βάσεις του στο Ουζμπεκιστάν και στο Τατζικιστάν. Ο Πούτιν ανησυχεί πολύ από την εγκατάσταση του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Γκάιντα στην περιοχή. Η Αμερική προσπαθεί να βάλει ξανά στο κεφάλι της Ρωσίας τον μπελά του Αφγανιστάν, όπως είχε κάνει προηγουμένως. Η Τουρκία δεν είναι καθόλου ενοχλημένη από τη νίκη των Ταλιμπάν και την εγκατάσταση του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Γκάιντα στο Αφγανιστάν. Ακόμα ο Ερντογάν δεν απέστειλε επιπλέον στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Άραγε περιμένει την απόλυτη νίκη των Ταλιμπάν, που λέγεται ότι ελέγχουν το εβδομήντα τοις εκατό της χώρας αυτή τη στιγμή; Όμως, ό,τι και να συμβαίνει, είναι βέβαιο ότι θα ενεργήσει μαζί με την Αμερική. Μήπως αυτό θα επιδεινώσει τις σχέσεις του με τη Ρωσία; Ο Πούτιν φαίνεται πως έχει συμπεριφερθεί πολύ υπομονετικά έναντι του Ερντογάν μέχρι σήμερα. Δεν μπορώ να ξέρω αν αυτή η υπομονή θα εξαντληθεί απ’ εδώ και μπρος.

Αναμένεται ότι θα αποσυρθούν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου από το Αφγανιστάν όλα τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, εκτός από εκείνα των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Το καθήκον που ανατέθηκε στην Τουρκία είναι να διασφαλίσει την ασφάλεια και τον έλεγχο του αεροδρομίου της πρωτεύουσας Καμπούλ. Γιατί σώνει και καλά το αεροδρόμιο; Διότι το Αφγανιστάν διαθέτει το 95% του παγκόσμιου εμπορίου ναρκωτικών.

Έτσι είναι αγαπητοί αναγνώστες. Όλα αυτά μπορεί να μην σας ενδιαφέρουν και πολύ. Τότε γιατί τα έγραψα; Για να εξηγήσω ότι δεν νοιάζονται καθόλου οι υπερδυνάμεις για την Κύπρο τώρα. Δεν είμαστε καθόλου στον λογαριασμό τους. Άδικα περιμένουν όσοι περιμένουν βήμα προς τα εμπρός από τον Ερντογάν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Άδικα περιμένουν εκείνοι που περιμένουν να πειστεί ο Ερντογάν για να ανακαλέσει τη θέση του για δύο κράτη στην Κύπρο. Αφού η Αμερική και η Ευρώπη έδωσαν νέο ρόλο στην Τουρκία, δεν στριμώχνουν τον Ερντογάν για την Κύπρο ή άλλο ζήτημα. Θα δείτε, θα κάνει το μεγαλύτερο σόου του στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου που έρχεται.

Sener Levent

Posted in Politics, Από Πολίτη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *