Menu Close

Αναρτήσεις

Μήνυμα και απειλή στους δικαστές μας

Του: ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 30/12/2020
Εμείς κερδίσαμε στο πρωτοδικείο την υπόθεση σε σχέση με τη γελοιογραφία του Ταγίπ Ερντογάν. Ο δικαστής Τζενκάι Ινάν έλαβε μια σύγχρονη, παραδειγματική απόφαση που θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για παρόμοιες υποθέσεις. Αθωωθήκαμε σε αυτή τη δίκη που διήρκεσε περίπου έναν χρόνο και η εισαγγελία παρουσίασε 25 μάρτυρες. Οι μάρτυρες της εισαγγελίας ήταν γενικά καθηγητές από την Τουρκία που μαζεύτηκαν από τα πανεπιστήμια που βρίσκονται εδώ. Ούτε την Κύπρο γνώριζαν. Ούτε εμάς. Μάλιστα, μερικοί από αυτούς δεν γνώριζαν καν ποιος είναι ο Κουτλού Ανταλί.

Μετά από την αθωωτική απόφαση η εισαγγελία προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο. Δηλαδή άσκησε έφεση. Κάναμε την ακρόαση της έφεσης. Ενώπιον τριών δικαστών. Τώρα περιμένουμε να μας καλέσουν στο δικαστήριο και να διαβάσουν την απόφαση.

Μία από τις τρεις αγωγές που καταχώρισε εναντίον μου το Ποινικό Δικαστήριο στην Άγκυρα είναι η υπόθεση που αφορά τη γελοιογραφία. Όπως γίνεται αντιληπτό, δεν ικανοποιήθηκαν και πολύ από την αθωωτική απόφαση στη Λευκωσία. Και καταχώρισαν και εκείνοι αγωγή. Τι σημαίνει αυτό τώρα; Σημαίνει το εξής: Προκαλούν τη δικαιοσύνη μας. Τους λένε ανοιχτά ότι αν δεν μπορείτε να το κάνετε εσείς θα το κάνουμε εμείς. Αν δεν μπορείτε να τιμωρήσετε εσείς, θα τιμωρήσουμε εμείς! Αυτό είναι ταυτοχρόνως και ένα μήνυμα προς τους δικαστές που θα λάβουν την απόφαση για την έφεση. Μια απειλή. Ακόμα δεν ανακοίνωσαν την απόφασή τους, είπαμε. «Κανονίστε», τους λένε.

Η δικαιοσύνη στην Τουρκία ισοπεδώθηκε. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Υπάρχει δήμιος της δικαιοσύνης. Χιλιάδες αθώοι άνθρωποι βρίσκονται στα κελιά των φυλακών. Και δεν έχουν ελπίδα να σωθούν ενόσω κάθεται σε εκείνο τον θώκο ο Ταγίπ Ερντογάν. Αν αυτό το καθεστώς δεν ονομάζεται φασισμός, τότε πώς ονομάζεται; Έχωσε μέσα όσους λένε και γράφουν την αλήθεια στην Τουρκία. Τώρα ήρθε η δική μας σειρά! Διαπράττουν καταφανές έγκλημα οι δικαστές που φοβούνται τον Ερντογάν και εφαρμόζουν τις διαταγές του. Αν μια μέρα καθίσουν σε εκείνα τα δικαστήρια δίκαιοι και ενσυνείδητοι δικαστές, θα δικαστούν και εκείνοι και δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν από την τσιμπίδα της δικαιοσύνης. Οι τωρινοί δικαστές κατηγορούμενοι και οι κατηγορούμενοι μάρτυρες.

Το δικό μας δίκαιο εδώ είναι αγγλοσαξονικό. Εδώ δεν υπάρχει αυτό που λέγεται δίκη κάποιου ερήμην. Στην Τουρκία υπάρχει. Έτσι θα δικάσουν και εμένα. Όπως δίκασαν τον Τζαν Ντουντάρ που βρίσκεται στη Γερμανία. Αφού αποφάσισαν φυλάκιση 27 χρόνια και έξι μήνες γι’ αυτόν, ζήτησαν την έκδοσή του από τη Γερμανία. Η Γερμανία δεν τον παρέδωσε. Και καλά έκανε. Οι δε πολίτες της Τουρκίας που βρίσκονται εδώ εκδίδονται στην Τουρκία. Όμως, οι Κύπριοι δεν παραδίδονται. Υπογράψαμε ένα πρωτόκολλο νομικής αλληλοβοήθειας με την Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο με κάλεσαν στο δικαστήριο εδώ. Το δικαστήριο στην Άγκυρα ζήτησε να ληφθεί η κατάθεσή μου από το δικό μας δικαστήριο. Δηλαδή, είναι και αυτό ένας τρόπος για να λάβουν υπηρεσίες από εμάς. Ένα κομμάτι της νομικής αλληλοβοήθειας. Στην μπούκα αυτού του κανονιού είναι και οι Κούρδοι που ζουν ανάμεσά μας. Και εκείνοι που συλλαμβάνονται ως οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO). Όσοι είναι πολίτες της Τουρκίας αποστέλλονται στην Τουρκία αφού ληφθεί η κατάθεσή τους εδώ. Προς το παρόν δεν υπάρχει παράδοση των δικών μας πολιτών. Δεν τους δίδουμε τους Κύπριους. Και εκείνοι δεν μας δίδουν τους καταγόμενους από την Τουρκία. Όμως, εκείνοι δεν δίδουν και τους Κύπριους οι οποίοι διέπραξαν έγκλημα και δραπέτευσαν από εδώ προς τα εκεί. Ενώ εμείς δίδουμε τους εκ Τουρκίας. Δηλαδή, είναι μονομερές και αυτό.

Αν και είναι κατοχική δύναμη στην πατρίδα μας εδώ και 46 χρόνια, η Άγκυρα δεν μπόρεσε να κάνει εδώ όσα κάνει στην Τουρκία. Δεν μπόρεσε να τα κάνει ούτε κατά τη διάρκεια των φασιστικών πραξικοπημάτων. Δεν μπορεί να τα κάνει ούτε τώρα. Δεν θέλει να τα κάνει; Θέλει φυσικά. Αλλά δεν μπορεί. Γιατί; Διότι αρνείται ότι είναι κατοχική δύναμη εδώ. Θεωρεί τον εαυτό της εγγυητή της Κυπριακής Δημοκρατίας και απελευθερωτή των Τουρκοκυπρίων. Επιπλέον, εμείς είμαστε Κύπριοι. Έστω και αν είμαστε Τούρκοι, δεν είμαστε από την Τουρκία. Είμαστε πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μπορεί να δικάζουν στο δικαστήριο της Άγκυρας τον Τζαν Ντουντάρ που βρίσκεται στη Γερμανία και εμένα που είμαι στην Κύπρο. Μπορεί να απαιτούν να τους παραδοθεί ο Τζαν Ντουντάρ επειδή είναι Τούρκος πολίτης. Όμως, δεν μπορούν να ζητήσουν έναν πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ουσιαστικά και η δική μας διοίκηση εδώ δεν πρέπει να τους παραδίδει τους Τούρκους πολίτες, όπως κάνει η Γερμανία. Πρέπει να απορρίπτονται τα αιτήματα για έκδοση που γίνονται για πολιτικούς λόγους. Αυτός ο κανόνας ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Εκτός από εμάς. Διότι εδώ δεν είναι Ευρώπη. Είναι ένα μέρος δούλων…

Posted in By Cyclamen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *