Menu Close

Αναρτήσεις

Κυπριακό: Πρώτα σύνοδος, μετά πενταμερής

11 Φεβρουαρίου 2021

Σύμφωνα με τον τουρκικό οδικό χάρτη φαίνεται να κινούνται οι διαδικασίες στο Κυπριακό. Αν και μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει ο χρόνος και ο τόπος πραγματοποίησης της άτυπης πενταμερούς, φαίνεται πως η άτυπη προπαρασκευαστική διάσκεψη για την Κύπρο θα πραγματοποιηθεί μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σ’ ό,τι αφορά τα διαδικαστικά της άτυπης συνάντησης 5+1, όλα παραμένουν ρευστά με τα μέρη να αναμένουν σχετική ενημέρωση από την Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή για τη σύγκληση της πενταμερούς. Οι παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν τη αδυναμία πραγματοποίησης της πενταμερούς αρχές Μαρτίου, όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είχε δηλώσει, είναι:

·    Πρώτον, οι δυσκολίες που προκύπτουν σε σχέση με το ταξίδι προς τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλει η αμερικανική κυβέρνηση είναι τέτοια που θα δυσκολέψει πολύ όλες τις αντιπροσωπείες που θα προσέλθουν σε μια ανάλογη συνάντηση. Το γεγονός αυτό αναγκάζει τα Ηνωμένα Έθνη να αναζητήσουν άλλους χώρους για τη συνάντηση. Η Γενεύη θεωρείται ο πιο πιθανός χώρος συνάντησης αλλά αυτό δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

·    Δεύτερον, ενώ αρχικά όλα τα μέρη –του τουλάχιστον δημοσίως– έδειχναν να υποστηρίζουν την πραγματοποίηση της συνάντησης αρχές Μαρτίου, στη συνέχεια όταν άνοιξε θέμα τόπου διεξαγωγής των συνομιλιών, άρχισε να προωθείται παρασκηνιακά η αλλαγή ημερομηνίας. Μια συνάντηση στη Νέα Υόρκη βόλευε και τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αφού θα ήταν στην έδρα του. Αλλαγή τοποθεσίας σημαίνει ότι θα πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως και το πρόγραμμα του Αντόνιο Γκουτέρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

·    Τρίτον, η Τουρκία που από νωρίς έδειξε ότι ήθελε να σπρώξει την πενταμερή εγγύτερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν άφησε καμιά ευκαιρία να πάει χαμένη. Όλα δείχνουν ότι κινήθηκε παρασκηνιακά προκειμένου να πετύχει αυτό της τον στόχο και να οδηγηθεί η άτυπη για το Κυπριακό όσο πιο κοντά στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Οι πληροφορίες δείχνουν ότι η τουρκική πλευρά φαίνεται να επιτυγχάνει αυτό της τον στόχο και η συνάντηση 5+1 πάει για μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενδεχομένως και αρχές Απριλίου.

·    Τέταρτον, η τουρκική πλευρά συνδέοντας Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και συνομιλίες για το Κυπριακό ήθελε: α) Να εκμεταλλευθεί τον παράγοντα συνομιλίες για το Κυπριακό για να περάσει αλώβητη από τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, ελπίζοντας και σε θετικές γι’ αυτήν αποφάσεις, και β) Να μπορεί αναλόγως των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής να καθορίσει και τις κινήσεις της στο τραπέζι του Κυπριακού και να δικαιολογήσει τις όποιες άλλες αξιώσεις της.

·    Πέμπτο, ο παράγοντας χρόνος –όπως φαίνεται μέσα από τις καθημερινές δηλώσεις Τούρκων και Τουρκοκυπρίων αξιωματούχων– μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της προβολής της τουρκικής θέσης περί δύο κρατών.

·    Έκτο, η χρονική εγγύτητα Συνόδου και συνομιλιών έρχεται να βάλει πίεση προς Λευκωσία και Αθήνα σ’ ό,τι αφορά τις απαιτήσεις τους για λήψη μέτρων εναντίον της Άγκυρας. Γι’ αυτό και στην τελευταία συνάντηση Αναστασιάδη-Μητσοτάκη αφέθηκε ανοικτό το ενδεχόμενο ορισμένα εξ εκείνων των ζητημάτων που η Τουρκία ελπίζει να εισπράξει όφελος να μην ληφθούν αποφάσεις τον Μάρτη. Αυτό το ενδεχόμενο θα απασχολήσει πιο έντονα Ελλάδα και Κύπρο μέσα στις επόμενες ημέρες.

Επιπρόσθετα, τα Ηνωμένα Έθνη προφανώς βλέποντας ότι τα δεδομένα ως έχουν δεν μπορεί να δώσουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα και να ανοίξουν τον δρόμο για μια τελική διαπραγμάτευση, προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο. Κυρίως θέλουν όταν θα συγκληθεί η άτυπη διάσκεψη να μπορεί να δώσει ένα αποτέλεσμα. Η ρητορική της τουρκικής πλευράς περί λύσης δύο κρατών αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα σημαντικό εμπόδιο στο να επιτευχθεί αποτέλεσμα στην άτυπη και να ανοίξει η διαδικασία για ουσιαστικές συνομιλίες.

ΓΓ ΑΚΕΛ: Πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε 

Η απουσία του Τουμάζου Τσιελεπή σ’ αυτή τη φάση της προετοιμασίας της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ένα από τα θέματα που συζητείται εκτενώς. Ωστόσο ο γ.γ. του ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε και χθες πως αυτό που προέχει είναι να υπάρξει ένα ξεκαθάρισμα προθέσεων από ελληνοκυπριακής πλευράς.

Σε δηλώσεις του ο Α. Κυπριανού επανέλαβε τη θέση του ΑΚΕΛ ότι ο Τ. Τσιελεπής είναι έτοιμος μπει στην ομάδα των συμβούλων «εάν και εφόσον αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις από το σημείο που είχαν μείνει στο Κρανς Μοντανά στη βάση  του Πλαισίου του ΓΓ, των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και των δεδομένων όπως είχαν διαμορφωθεί με την Κοινή Διακήρυξη τον Φλεβάρη του 2014».

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ τόνισε πως «το πιο σημαντικό είναι να έχουμε ξεκάθαρο στο μυαλό μας το τι θέλουμε. Και να πάμε με συνέπεια και προσήλωση σε αυτά τα οποία έχουν διαχρονικά συμφωνηθεί με στόχο να υποχρεώσουμε την Τουρκία να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες απαιτήσεις της για λύση δύο κρατών, να τερματίσει τις προκλήσεις της στην ΑΟΖ και στα Βαρώσια και να επιστρέψει στο διάλογο στη βάση εκείνων που έχουν συμφωνηθεί διαχρονικά. Αυτό είναι το κυρίαρχο κατά την άποψή μας αυτή τη στιγμή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να συμπεριφερθεί με τρόπο που να δυσκολεύει την Τουρκία και όχι να τη διευκολύνει.»

Ανάλυση τουρκικών θέσεων 

Χθες βράδυ ανέβηκε στο Λόφο η πρώτη διαπραγματευτική ομάδα έχοντας μαζί της σειρά εμπεριστατωμένων αναλύσεων επί των τουρκικών θέσεων στο Κυπριακό. Οι οδηγίες που είχαν λάβει τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ήταν να αναλύσουν εκτενώς τις θέσεις που προβάλλει η τουρκική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας κατά τις αναλύσεις τους είχαν να απαντήσουν στο ερώτημα: τι σημαίνει η τουρκική απαίτηση για λύση δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα και ποιες οι προεκτάσεις της σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η όλη άσκηση για την οποία εργάστηκαν τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας αποσκοπούσε στο να ετοιμαστούν, στη βάση του διεθνούς δικαίου, και οι ανάλογες απαντήσεις που θα δοθούν από ελληνοκυπριακής πλευράς στις τουρκικές αξιώσεις.

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *