Menu Close

Αναρτήσεις

Κι οι γυναίκες στον οντά

Σε μια σκηνή τα είδαμε όλα. Τους άντρες καθισμένους άνετα στον θρόνο τους και τη γυναίκα όρθια να ψάχνει τη θέση της και τον ρόλο της, ίσως. Μια στάση που παραπέμπει σε ρόλο σερβιτόρας: «Τι να σας προσφέρω κύριοι; Πώς είναι ο καφές σας; Έφτιαξα και ωραιότατο κέικ». 

Μόνο που η γυναίκα είναι η πρόεδρος της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μια γυναίκα στις σημαντικότερες θέσεις του κόσμου και στην οποία ούτε από αβρότητα δεν προσφέρθηκε θέση. Αφέθηκε να βολευτεί μόνη της όπου νομίζει. Απέναντι από τους δύο κυρίους που κάθονται ισότιμα, να τους παρακολουθεί από απόσταση κι από χαμηλότερη οπτική γωνία. Γιατί, οι συμβολισμοί στη διπλωματία έχουν σημασία.

Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι μόνο ο ανατολίτης, φαλλοκράτης, πονηρός, δικτάτορας Ερντογάν, από τον οποίο δεν θα ανέμενε κάποιος καλύτερη συμπεριφορά. Σε μια χώρα όπου εκατοντάδες γυναίκες δολοφονούνται τον χρόνο και ένα μεγάλο ποσοστό πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά ο πρόεδρος αποφασίζει να αποσυρθεί η χώρα του από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης που στόχο έχει να προστατεύσει τις γυναίκες, δεν ξενίζει και τόσο πολύ η απαξίωση του προς την πρόεδρο της Κομισιόν.

O μοντέρνος -τάχα- εκσυγχρονιστής Ευρωπαίος, Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πόσο διαφορετικός είναι στην πράξη; Παρά την κάποια αμηχανία στη στάση του, δεν αντέδρασε. Πήρε τη θέση που του προσφέρθηκε αφήνοντας την άλλη, την όποια άλλη που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η πρόεδρος της Κομισιόν, να κοιτά αποσβολωμένη.

Κι έπειτα, όταν όσοι κατέγραφαν τα γεγονότα επέδειξαν καλύτερα αντανακλαστικά δίνοντας έμφαση στην στιγμή, άρχισαν οι δικαιολογίες. «Φταίει το πρωτόκολλο». Μόνο που δεν ξέρουμε πιο ακριβώς πρωτόκολλο αφού ο ένας μιλά για τουρκικό κι ο άλλος για ευρωπαϊκό. «Λυπάμαι βαθιά για την εικόνα που δόθηκε», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υποστηρίζοντας ότι αν αντιδρούσε θα δημιουργείτο «πολύ πιο σοβαρό περιστατικό». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι εικόνες «δεν αντικατοπτρίζουν το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης» και προσέθεσε ότι ο ίδιος και η πρόεδρος της Κομισιόν επί τρεις ώρες συνολικά προωθούσαν τις ευρωπαϊκές αξίες. Ποιες είναι οι ευρωπαϊκές αξίες άραγε; Ότι στην Ευρώπη έχουμε φτάσει σε τέτοια επίπεδα ισότητας, που το φύλο, η ιεραρχία κι άλλα στοιχεία δεν έχουν πλέον καμιά σημασία; Είναι ευρωπαϊκή αξία η αγένεια και τα παιγνίδια εξουσίας με συμβολισμούς;

Προφανώς, για άλλη μια φορά, ο Τούρκος πρόεδρος κατάφερε με μια τόσο απλή κίνηση να δείξει ποιος κάνει παιχνίδι. Κι οι γυναίκες ας καθίσουν στον καναπέ με το κέντημα τους.

chrystalla@phileleftheros.com

Posted in Από Φιλελεύθερο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *