Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ Τουρκία, μέχρι στιγμής, δεν αποδέχεται συμμετοχή υπό τη μορφή παρατηρητή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί από τις 27-29 Απριλίου, στη Γενεύη. Έχει προβληθεί το επιχείρημα από τουρκικής πλευράς ότι η άτυπη Πενταμερής είναι διαδικαστικού χαρακτήρα και πως δεν θα διεξαχθεί -ούτως ή άλλως- διαπραγμάτευση. Ως εκ τούτου, θεωρούν μη απαραίτητη τη συμμετοχή της Ένωσης στην Πενταμερή Διάσκεψη! Την ίδια προσέγγιση έχουν και οι Βρετανοί, οι οποίοι εσχάτως ανέφεραν πως δεν θα έχουν πρόβλημα εάν οι υπόλοιποι παίκτες κρίνουν πως πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή παρουσία στη Γενεύη. Προφανώς το Λονδίνο γνωρίζει τη θέση της Άγκυρας, που διαμορφώθηκε μετά από συνεννόηση, για αυτό και παραπέμπει στους υπόλοιπους.
ΚΑΤΑ το πρόσφατο γεύμα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τους πρέσβεις των κρατών- μελών της Ε.Ε., στη Λευκωσία, έγινε συζήτηση για την ανάγκη συμμετοχής και ουσιαστικής εμπλοκής της Ένωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Κι αυτό όχι μόνο γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της και θα συνεχίσει να είναι, αλλά επειδή ένας από τους λόγους για τους οποίους επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις για πρώτη φορά στην τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία ήταν η παρουσία της ΕΕ. Υπάρχει, όμως, ένας ακόμη λόγος που επιβάλλεται η παρουσία της Ε.Ε. στην άτυπη Πενταμερή: Η Τουρκία θέλει θετική ατζέντα με ΕΕ. Και είναι πραγματικά περίεργο από την μια η Τουρκία να θέλει αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την ίδια ώρα να θέτει προσκόμματα στην Ε.Ε.
ΤΟ ερώτημα, που τίθεται, είναι κατά πόσο η Άγκυρα, που έχει προκληθεί στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη από τον Γενικό Γραμματέα , νομιμοποιείται να καθορίζει τη σύνθεση της σύναξης. Προφανώς και αυτό το δικαίωμα δεν το έχει, εκτός κι εάν της εκχωρούν τούτο τα Ηνωμένα Έθνη. Και γιατί να πράξουν τούτο οι των Ηνωμένων Εθνών;
ΠΡΟΦΑΝΩΣ η κατοχική Τουρκία, δεν θέλει την Ένωση, καθώς τη θεωρεί δήθεν μη αντικειμενική. Την ίδια ώρα η μη παρουσία της Ένωσης προφανώς και θα διευκολύνει την Άγκυρα να διατυπώσει θέσεις εκτός πλαισίου του Κυπριακού και προσεγγίσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την Ε.Ε. Η Τουρκία επιμένει στα δύο κράτη, σε ένα συνομοσπονδιακό μοντέλο. Επιμένει σε κυριαρχική ισότητα. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τελευταία δεν μπορεί να αποδεχθεί στους κόλπους της δύο κράτη από την Κύπρο. Αυτό είναι ξεκάθαρο.
ΘΑ το επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά. Ούτε η κατοχική Τουρκία, ούτε και η Βρετανία νομιμοποιούνται να θέτουν εμπόδια στη συμμετοχή της. Ε.Ε. Ούτε η μια χώρα ούτε η άλλη είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μπορούν να αποφασίζουν σχετικά. Την ίδια ώρα, είναι προφανές πως ο οικοδεσπότης της Πενταμερούς είναι ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες. Αυτός αποφασίζει και εάν θέλει ενημερώνει και τους υπολοίπους για τη σύνθεση.