Menu Close

Αναρτήσεις

Κάμερα-έκπληξη στον Ερντογάν

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 16/06/2021

Λεγόταν ότι θα συναντηθούν 1,5 ώρα. Αλλά συναντήθηκαν μόνο 45 λεπτά. Γιατί; Μήπως δεν έχει χρόνο κανείς να συζητήσει τα λεπτά θέματα; Το Αφγανιστάν. Το Ιράκ. Η Λιβύη. Η Συρία. Η Κύπρος. Και οι S-400. Και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πώς χώρεσαν σε 45 λεπτά τόσα θέματα; Εμείς συζητάμε το Κυπριακό από το πρωί μέχρι το βράδυ τόσα χρόνια και δεν τελειώνει. Δεν τελείωσε. Δεν θα τελειώσει. Εκείνοι πώς τελείωσαν μέσα σε μερικά λεπτά; Μου ήρθε στο μυαλό κάτι αστείο. Μήπως άραγε το έκαναν ερωτήσεις-απαντήσεις και τελείωσε τόσο σύντομα; Δηλαδή ο Μπάιντεν ρωτούσε και περίμενε μόνο ναι και όχι από τον Ερντογάν;

Περίμενα με υπομονή και ενδιαφέρον. Δεν έγραψα το άρθρο μου προτού μάθω το αποτέλεσμα. Στο κάτω-κάτω ήταν μια συνάντηση φιλόδοξη. Και αν κοιτάξει κανείς τις εικόνες που ήρθαν, αυτή τη φορά ο Ερντογάν πιάστηκε πολύ άσχημα. Ουσιαστικά λατρεύω αυτούς τους έξυπνους κινηματογραφιστές και φωτογράφους. Πετυχαίνουν διάνα. Μήπως τους ξεφεύγει τίποτα; Συνέλαβαν τον Ερντογάν που φαίνεται σαν να φιλά το χέρι του Μπάιντεν και έστειλαν τη φωτογραφία αυτή στον κόσμο. Αυτή η φωτογραφία είναι χειρότερη από εκείνη που είχε πέσει από το άλογο! Μην εκπλαγείτε αν ο Ερντογάν πει ότι πρόκειται για μοντάζ!

Η πρώτη δήλωση προήλθε από τον Μπάιντεν. Τι είπε; Κοιτάξτε τι είπε: «Είχα μιαν πολύ καλή συνάντηση με τον Ερντογάν». Μέχρι εδώ ήταν όλο; Μέχρι εδώ! Κάτσε και σκάσε! Τι σημαίνει «είχαμε μιαν καλή συνάντηση»; Καταλαβαίνω τη γλώσσα των πουλιών, αλλά απ’ αυτό δεν κατάλαβα τίποτα. Μίλα καθαρά κύριε Μπάιντεν. Συμφωνήσατε; Δεν μπορέσατε να συμφωνήσετε; Θα επιστρέψει στην ομοσπονδία στην Κύπρο ή δεν θα επιστρέψει; Θα αφήσει ελεύθερους τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία ή δεν θα τους αφήσει; Τι έγινε με το ζήτημα των S-400; Άσε τις κενού περιεχομένου κουβέντες, γι’ αυτά να μας πεις. Ξέρεις, εσένα σε ακούει. Εμάς δεν μας ακούει. Στο δικό σου χέρι είναι να τελειώσεις το δεφτέρι εκείνου που δεν ακούει. Ούτε τον Σαντάμ άφησες. Ούτε τον Καντάφι. Ακόμα και τον φίλο σου για σαράντα χρόνια Ρεζά Παχλαβί. Και τελευταίως τον Μπεσίρ από το Σουδάν. Έφυγε όποιος είχε λήξει η προθεσμία του. Το σύνθημά σου: Κάνε, δούλεψε, ανέτρεψε! Μήπως ήρθαν οι μέρες και του Ερντογάν που είπες ότι θα τον ανατρέψεις; Ή μήπως του έδωσες άλλη μία ευκαιρία; Όποιος απαγχονίζεται εδώ σε εμάς απαγχονίζεται με εγγλέζικο σχοινί! Στη δε Τουρκία με αμερικανικό σχοινί!

Ενώ τα έγραφα αυτά βγήκε στη σκηνή ο Ερντογάν. Έκανε μιαν διάσκεψη Τύπου στις Βρυξέλλες. Δεν κατάλαβα τίποτα και απ’ αυτόν. Κοιτάξτε να δούμε, εσείς καταλαβαίνετε; Είπε το εξής: «Ήταν μια εξαιρετικά χρήσιμη και ειλικρινής συνάντηση με τον κύριο Μπάιντεν. Συμφωνούμε στην έναρξη μιας παραγωγικής συνεργασίας. Συζητήσαμε τις διαφωνίες μας. Κάναμε μιαν συνολική ανταλλαγή απόψεων. Θα αυξήσουμε τη συνεργασία μας με τον Μπάιντεν. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ».

Ξέρω ότι από τέτοιες συναντήσεις δεν θα μπορούσε να αναμένεται κάτι θετικό για εμάς, για την ανθρωπότητα. Πάλι όμως ήμουν περίεργος αν θα υπήρχε κάποια έκπληξη. Παρομοιάζω αυτό το παζάρεμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία με το παζάρεμα που κάνει ο ηγέτης της μαφίας Σεντάτ Πεκέρ με τον Ερντογάν. Δεν υπάρχει καλό για εμάς! Δεν υποστηρίζουμε κάποια πλευρά. Το πολύ λέμε ας φαγωθούν μεταξύ τους. Όποιος και αν είναι στην κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον πρώτα κοιτάει τα αμερικανικά συμφέροντα. Δεν κοιτάει εμάς. Αν η Κύπρος βρίσκεται υπό κατοχή εδώ και 47 χρόνια, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βολεύει την Αμερική. Αν δεν τη βόλευε, δεν θα την κρατούσε εδώ έστω και μερικά λεπτά, όχι 47 χρόνια. Αν ο Ταγίπ Ερντογάν ακόμα εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα και εκείνα του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, άδικα περιμένουν όσοι περιμένουν την ανατροπή του. Ακόμα και αν ενεργεί αντίθετα με τα συμφέροντα της Αμερικής και του ΝΑΤΟ σε κάποια θέματα όπως οι S-400, αν υπερέχουν οι άλλες του υπηρεσίες, πάλι δεν θα ανατραπεί. Ένας φίλος μου ειδικός είχε πει ότι «η ζωή των δικτατόρων στη Μέση Ανατολή διαρκεί το πολύ τριάντα χρόνια». Αν πράγματι είναι έτσι, ο Ερντογάν έχει ακόμα χρόνο!

Şener Levent

Posted in Politics, Από Πολίτη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *