Menu Close

Αναρτήσεις

«Θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία»

  Η Θέση του “Φ” 25 Μαρτίου 2021

ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ φέτος 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821. Μια κορυφαία στιγμή του Έθνους για την αποτίναξη από τον τουρκικό ζυγό. Οι Έλληνες, το 1821, εξεγέρθηκαν,  επαναστάτησαν, για την ελευθερία και την εθνική αξιοπρέπεια. Οι διεθνείς συγκυρίες δεν ήταν ευνοϊκές. Ούτε και τα ισοζύγια δυνάμεων ήταν υπέρ των Ελλήνων. Παρόλα αυτά, οι Έλληνες τόλμησαν. Δεν στάθηκαν να κάνουν μικροϋπολογισμούς αναζητώντας άλλοθι για να μην επαναστατήσουν.  Δεν επέλεξαν τις προσεγγίσεις της ηττοπάθειας. Είχαν όραμα και αποφασιστικότητα και το απέδειξαν στην πράξη. Έγραψαν ιστορία, για την Ελλάδα και όχι για τους ισχυρούς. Όχι για να νομιμοποιήσουν, ΝΑ ενισχύσουν και εδραιώσουν τον τουρκικό ζυγό. Ξεσηκώθηκαν για τη Ελλάδα και μόνο.

ΟΙ επαναστάτες, ήταν άνθρωποι του λαού, της καθημερινότητας, που έδωσαν στη ζωής τους νόημα και προοπτική, έχοντας ως βασικό στόχο, την απελευθέρωση από την σκλαβιά. Ήταν γι αυτούς στόχος ζωής, αν και είχαν ενώπιον τους κι άλλες επιλογές. Όπως, για παράδειγμα, να συμβιβαστούν με την τουρκική κατοχή.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ είναι γνωστή. Μας συνοδεύει διαχρονικά. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο μας συνοδεύουν και οι ίδιες αρχές και αξίες. Κατά πόσο ο αγώνας αυτός μεταφέρεται και σήμερα. Τότε και σήμερα βιώνουμε την ίδια κατοχή, από την ίδια δύναμη, επεκτατική και επιθετική, επικίνδυνη. Τότε είχαν όραμα και αποφασιστικότητα, γιατί έθεσαν ως ύψιστη προτεραιότητα ζωής την απελευθέρωση, την εκδίωξη του Τούρκου κατακτητή. Ήταν μια επανάσταση με στόχο την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, που είχε ταυτόχρονα «εμβολιαστεί» και από τα κοινωνικά δρώμενα στην Ευρώπη. Αποτελεί ιστορικό γεγονός ότι τότε οι  Έλληνες επαναστάτησαν μέσα σε δεδομένα δυσμενών συσχετισμών δυνάμεων σε σχέση και με το διεθνές περιβάλλον. Κέρδισε η αποφασιστικότητα και η ανάγκη για απελευθέρωση.

ΜΕΣΑ σε αυτή την κορυφαία στιγμή του Έθνους, παρούσα ήταν, όπως πάντοτε, και η Κύπρος. Όπως σε όλους τους αγώνες του Ελληνισμού. Η Κύπρος είχε τη δική της συμμετοχή σε εκείνη την επανάσταση και πλήρωσε με αίμα. Από τη μια η θυσία του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, αλλά και εκατοντάδων άλλων προκρίτων και ιεραρχών και από την άλλη οι Κύπριοι αγωνιστές που πολέμησαν στην Ελλάδα, στους οποίους αναφέρεται στα απομνημονεύματά του ο Στρατηγός Μακρυγιάννης.

ΠΟΙΟ είναι το μήνυμα της μεγάλης αυτής επανάστασης, που συμπληρώνουμε φέτος 200 χρόνια από τότε; Το ελάχιστον που οφείλουμε σε αυτούς τους αγώνες είναι να μετατρέψουμε τη βαριά κληρονομιά που μας άφησαν, τις θυσίες που έκαναν για τον Ελληνισμό, σε μια ύψιστη αποστολή για το έθνος. Αυτό, κατά την άποψή μας, είναι το ελάχιστο μας χρέος και υποχρέωση. Να υπηρετήσουμε με ευθύνη, ομοψυχία και ενότητα τα ιδανικά της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας. Να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα του Ελληνισμού και να υπερασπιστούμε τις αρχές της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Ιδεώδη για τα οποία πολέμησαν οι πρόγονοι μας.

ΔΙΑΚΟΣΙΑ χρόνια συμπληρώνονται από την επανάσταση, τον ξεσηκωμό του 1821. Τότε και σήμερα. Πάντα επίκαιρος ο στίχος του Ανδρέα Κάλβου, «θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία». Πάντα επίκαιρος και ο στίχος του Βάρναλη, «Αρετή και Λευτεριά, στημένες στον αιώνα… Αρετή και Λευτεριά, με το σπαθί στο χέρι…»

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *