Menu Close

Αναρτήσεις

Η υποκρισία βλάπτει σοβαρά τα παιδιά

11 Σεπτεμβρίου 2021, Τώνια Σταυρινού   

Οι εκτρώσεις στην εφηβεία είναι ένα από τα ένοχα μυστικά της κυπριακής κοινωνίας. Το υπουργείο Υγείας δεν συλλέγει καν στοιχεία για να προσδιορίσει την αριθμητική έκταση του προβλήματος, προσπαθώντας πεισματικά να το κρατάει κάτω από το χαλί. Σύμφωνα με σποραδικά στοιχεία και ενδείξεις από ιδιώτες γυναικολόγους, φαίνεται ότι ο κίνδυνος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης είναι πολύ μεγαλύτερος από το να σε χτυπήσει αυτοκίνητο στην εφηβεία. Επιμένουμε, ωστόσο, να ανησυχούμε περισσότερο για τα αυτοκίνητα γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να τα διαχειριστεί ο πουριτανισμός μας. 

Η Γαλλία, στο μεταξύ, η οποία παρέχει ήδη δωρεάν αντισύλληψη στα κορίτσια κάτω των 18 ετών, αποφάσισε πριν από μερικές μέρες να επεκτείνει την ηλικία των δικαιούχων μέχρι τα 25. «Έχουμε παρατηρήσει ότι η χρήση αντισύλληψης μειώνεται σε αυτές τις ηλικίες και ο λόγος είναι το οικονομικό κόστος», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Υγείας. «Και για μας είναι ανυπόφορο το ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους».

Για εμάς εδώ δεν είναι ανυπόφορο. Ίσως να μας βολεύει κιόλας να το αγνοούμε. Η Πολιτεία πιο εύκολα θα προχωρούσε σε εφαρμογή μέτρων για αποτροπή απαγωγής παιδιών από εξωγήινους παρά για την πρόληψη των κινδύνων που προκύπτουν από τη σεξουαλική ζωή των εφήβων. Σχεδίασε μάλιστα ένα ολοκληρωμένο νέο σύστημα υγείας από το οποίο, πέρα από την τεκνοποίηση, δεν αναγνωρίζει κανένα άλλο δικαίωμα στις γυναίκες και τα κορίτσια. Η ανάγκη για δωρεάν πρόσβαση στην αντισύλληψη αλλά και τη διακοπή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης δεν καλύπτεται από το Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Μια σημαντική μερίδα των γονιών, εξάλλου, εξακολουθεί να εθελοτυφλεί ότι το δικό τους παιδί δεν σκέφτεται καν το σεξ, ενώ συνεχίζει να συντηρεί και να αναπαράγει στερεότυπα για τα δύο φύλα. Μία υπερπροστατευτική κοινωνία, που θέλει κάμερες ασφαλείας στα σχολεία για να μην απαγάγουν τα παιδιά, διεκδικεί πρότυπα για τα τρόφιμα στις σχολικές καντίνες και πανικοβάλλεται όταν οι μαθητές οργανώνουν εκδρομές στην Κακοπετριά, αντιστέκεται σθεναρά σε οποιανδήποτε συζήτηση για τη σεξουαλική τους ζωή.

Στη Γαλλία, όπου μάλλον ο στρουθοκαμηλισμός δεν έχει πια πέραση σ’ αυτά τα ζητήματα, η δωρεάν αντισύλληψη χορηγείται από το 2013 κι αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οδήγησε σε σημαντική μείωση των εφηβικών εκτρώσεων. Στη δική μας κοινωνία, ακόμη και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παλεύει με ημίμετρα και μισόλογα για να βρει τη θέση της στο εκπαιδευτικό σύστημα. 

Δυστυχώς, προτιμούμε τα παιδιά να «μορφώνονται» για το σεξ από τις ιστοσελίδες πορνό και τα τραγούδια των τράπερ, να αποσιωπούμε τις συνέπειες του σεξ χωρίς προφυλάξεις και να τα αφήνουμε έρμαια της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, παρά να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ξεκινώντας από την αποδοχή του αυτονόητου: Αν ένα παιδί αποφασίσει να έχει σεξουαλικές επαφές στα 15 δεν θα το σταματήσει η ανύπαρκτη ενημέρωση και η έλλειψη πρόσβασης σε αντισύλληψη. Αυτά απλά θα το βάλουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο. 
  Τώνια Σταυρινού

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο, Κοινωνικά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *