Menu Close

Αναρτήσεις

Η Οδύσσεια συνεχίζεται

Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου, 08 Απριλίου 2021

Στις 4 Μαρτίου γράψαμε πως τα εμβόλια δεν είναι μουσικές καρέκλες για να τρέχουν όλοι κι όποιος προλάβει. «Οι διαδικασίες», γράψαμε, «συμβαίνουν ηλεκτρονικά και δεν τις βλέπουμε. Αν μπορούσαμε όμως να κάνουμε μία προσομοίωση, αυτό που διαδραματίζεται πάει κάπως έτσι: Κάθε βδομάδα ρίχνονται σε μια αρένα ένας αριθμός εμβολίων και κάμποσες χιλιάδες άνθρωποι τρέχουν σπρώχνοντας και ποδοπατώντας ο ένας τον άλλο για να προλάβουν να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο εμβόλιο».

Χθες, λόγω πλέον και της αυξανόμενης αμφισβήτησης για το AstraZeneca, στα πρώτα λεπτά που άνοιξε η Πύλη για τα ραντεβού έπεσε το σύστημα. Στόχος πια για τον κάθε ενδιαφερόμενο δεν είναι απλά να κλείσει ραντεβού, αφού έτσι κι αλλιώς τούτο κάποια στιγμή μπορεί να συμβεί, αλλά να εξασφαλίσει εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna.

Αυτή την βδομάδα ανακοινώθηκε πως θα «φουλάρουν» οι μηχανές με 60.000 εμβόλια που θα διατεθούν. Τα 2/3 εξ αυτών όμως θα ήταν της AstraZeneca. Οπόταν, όσοι υπάγονται στις ηλικιακές ομάδες που δικαιούνται εμβολιασμού, φρόντισαν στις 8 ακριβώς να είναι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους πριν εξαντληθούν τα «καλά». Κι όταν χιλιάδες άτομα «σπρώχνονται» να εισέλθουν ταυτόχρονα από μια Πύλη, κτιστή ή ηλεκτρονική, θα υπάρξει πρόβλημα.

Ο υφυπουργός Καινοτομίας απολογήθηκε, ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό. Το πρόβλημα είναι διαδικαστικό. «Επειδή η μάχη», γράφαμε στις 4 Μαρτίου και επαναλαμβάνουμε και σήμερα, «δίνεται ηλεκτρονικά, δεν είναι ορατή. Ως διαδικασία όμως γεννά τα ίδια συναισθήματα, ενεργοποιεί τα ίδια ένστικτα και είναι το ίδιο εξευτελιστική κι αναξιοπρεπής απέναντι στον πολίτη που πρέπει να “τρέξει”, να δώσει “αγκωνιές” και να “ποδοπατήσει” άλλους για να καταφέρει εξασφαλίσει κάτι που δικαιούται. Και στο τέλος φυσικά, δεν τα καταφέρνουν όλοι». (Να θυμίσουμε ότι αρχικά άνοιγε μεσάνυχτα και κάποιοι αγρυπνούσαν να προλάβουν).

Στην Ιταλία, αποφασίστηκε προχθές όπως οι πολίτες εμβολιάζονται στους χώρους εργασίας τους. «Είναι μια δυνατότητα που προσφέρουμε στους πολίτες μας για να μπορέσουν να εμβολιαστούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να βγούμε από την δύσκολη αυτή κατάσταση», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Αντρέα Ορλάντο. Καλύτερα ή χειρότερα δεν ξέρουμε αν είναι, αλλά σίγουρα υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι δράσης ώστε να μην υποβάλλεται ο πολίτης σε μια κούρσα ανταγωνισμού.

Φυσικά όλα αυτά θα λυθούν όταν θα υπάρχουν πολλά και ασφαλή εμβόλια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε χθες πως η Κύπρος εξασφάλισε 2 εκατομμύρια εμβόλια, αριθμός που είναι υπέρ αρκετός για να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός. Παρέλειψε ωστόσο να πει πως το μεγαλύτερο ποσοστό είναι της AstraZeneca, το οποίο πλέον οι πολίτες, όχι μόνο στην Κύπρο, δεν εμπιστεύονται. Τι θα γίνει;

chrystalla@phileleftheros.com

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο, Κοινωνικά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *