Menu Close

Αναρτήσεις

Η ζωή από το φιμέ τζάμι της λιμουζίνας

Της: Τώνιας Σταυρινού, 19 Δεκεμβρίου 2020

Άλλη μια κακοπαιγμένη παράσταση δόθηκε ενώπιόν μας, με σκηνική επένδυση τον προϋπολογισμό, αλλά με ουσιαστικό πρωταγωνιστή την πολιτική και θεσμική κρίση που ταλαιπωρεί τον τόπο, αλλά δεν φαίνεται να αγγίζει τις συνειδήσεις των κομμάτων και των ηγεσιών τους. Λες και ζουν σε κάποιο άλλο μακρινό παράλληλο σύμπαν, παρακολουθώντας την κυπριακή πραγματικότητα, μέσα από το φιμέ γυαλί της λιμουζίνας τους.

Οι αντιπαραθέσεις των τελευταίων εβδομάδων, το επίπεδο του πολιτικού λόγου, οι θεατρινισμοί και ο άκρατος λαϊκισμός, η αδυναμία να εντοπίσουν την ουσία σε κάθε ζήτημα παραμένοντας στον αφρό των εντυπώσεων και των αγκυλώσεων, συνιστά μια απίστευτη πρόκληση και προσβολή για τους πολίτες.

Προσβολή απέναντι στον ηλικιωμένο που πεθαίνει στον οίκο ευγηρίας, τον επιχειρηματία που δεν θα ξανανοίξει το μαγαζί του, τον άνεργο νέο που αναγκάζεται να επιβαρύνει τους γονείς του, τον στρατιώτη που υπηρετεί τη θητεία του ενώ το κράτος που υπερασπίζεται έφαγε όλα τα λεφτά της Άμυνας, τον μαθητή που πρέπει να κάτσει εξετάσεις τετραμήνου εν μέσω πανδημίας για το πείσμα ενός υπουργού, τη μάνα που αγωνίστηκε 15 χρόνια για να διερευνηθεί ο θάνατος του γιου της, τους αυτοτελώς εργαζόμενους που τιμωρούνται συστηματικά από το κράτος επειδή απέτυχαν στη ζωή τους να βγάλουν μια κομματική ταυτότητα και να μπουν στο δημόσιο.

Το νήμα της τελευταίας κρίσης άρχισε να ξετυλίγεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έδειξε να εκπλάγηκε κι εκείνος μαζί μας με το βίντεο του Αλ Τζαζίρα και μέσα σε ένα μήνα τερμάτισε το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων. Δεν τον πείραξε που ήξερε αυτός και οι υπουργοί του όλες τις σκοτεινές πτυχές του προγράμματος. Τους πείραξε που τα είδαμε κι εμείς. Παράλληλα, έσπευσε να εξουδετερώσει τον Γενικό Ελεγκτή γιατί μάλλον παραήταν ανεξάρτητος για τα γούστα του.

Από εκεί πέρα το κουβάρι εξευτελισμού των θεσμών ξετυλίχθηκε με το ΔΗΚΟ να αυτοεγκλωβίζεται στο ίδιο του το παιχνίδι, την ΕΔΕΚ να βλέπει μια χρυσή ευκαιρία να παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή προτάσσοντας τις δικές της αξιώσεις (αυτές που ξέρουμε και αυτές που δεν θα μάθουμε), το ΕΛΑΜ να συμπορεύεται με τον ΔΗΣΥ (…) και το ΑΚΕΛ να τρίβει τα χέρια του πάνω στο πτώμα της κυβερνητικής αξιοπιστίας που θα του δώσει μπόλικο σανό για να ταΐσει στην προεκλογική του εκστρατεία.

Λίγο πριν εκπνεύσει αυτή η δύσκολη χρονιά, σερνόμαστε εξαντλημένοι με την αγωνία του επόμενου μισθού, του επόμενου επιδόματος, του επόμενου τεστ κορωνοϊού, του επόμενου γύρου συνομιλιών, τρομοκρατημένοι μπροστά στη μεγαλύτερη οικονομική, θεσμική, εθνική, ανθρωπιστική κρίση που ζήσαμε ποτέ. Στο σαλόνι του Τιτανικού, τρώγοντας σε πολυτελή σερβίτσια το παντεσπάνι τους, οι πρωταγωνιστές της πολιτικής εξουσίας με στημένες μάχες ατενίζουν τις επόμενες εκλογές, ενώ οι πολίτες πηδάνε δεξιά κι αριστερά προσπαθώντας να προλάβουν τις σωτήριες λέμβους, που κι αυτές δεν φτάνουν για όλους.

tonia.stavrinou@phileleftheros.com

Τώνια Σταυρινού

Posted in By Cyclamen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *