Η ΕΚΘΕΣΗ Μπορέλ, αν και δεν ικανοποιεί τις κυπριακές και ελλαδικές επιδιώξεις, στέλνει το μήνυμα ότι από τη συμπεριφορά της ίδιας της Τουρκίας θα εξαρτηθεί η πορεία που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα ευρωτουρκικά. Η έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας κινείται στη λογική του «καρότου και του μαστιγίου», κλείνοντας περισσότερο το μάτι στην κατοχική δύναμη. Σημειώνει πως το Κυπριακό είναι βασικό στοιχείο για τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας και πως χωρίς τη λύση δεν μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Εξαιρετικά σημαντική είναι η αναφορά στην έκθεση πως η προσέγγιση με την Τουρκία θα είναι σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη και νοουμένου ότι θα διατηρηθούν και ενισχυθούν οι προσπάθειες της Τουρκίας τους επόμενους μήνες. Παράλληλα σημειώνεται πως η μη αναγνώριση της ΚΔ από την Τουρκία ξεκάθαρα παρεμποδίζει τις δυνατότητες συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας.
Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ Ένωση, διά της έκθεσης, επιλέγει να δώσει κίνητρα προς την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι η συμπεριφορά της θα είναι μέσα στα πλαίσια των κανόνων λειτουργίας της. Είναι σαφές πως ανοίγει πόρτες για τη θετική ατζέντα. Είναι ξεκάθαρη η προσπάθεια της Ένωσης να κρατήσει κοντά την κατοχική Τουρκία, έχοντας υπόψη και το θέμα της μετανάστευσης. Ένα ζήτημα, που επηρεάζει τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Την ίδια ώρα, διατηρούνται στο τραπέζι τα μέτρα κατά της Τουρκίας. Γίνεται δε λόγος για υιοθέτηση επιπρόσθετων καταχωρίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2020, επιπρόσθετοι
περιορισμοί στην οικονομική συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας συμπεριλαμβανομένων εργασιών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων οικονομικών οργανισμών.
ΕΙΝΑΙ σαφές, είναι ξεκάθαρο, πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα μπορέσουν να ξεπαγώσουν εάν και εφόσον αλλάξει στάση η Τουρκία. Κι αυτό σημαίνει πως δεν θα συνεχίζει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου.
ΔΕΝ είναι μόνο η συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας εναντίον των γειτόνων της που κρίνεται, αλλά και για τα όσα διαδραματίζονται εντός της χώρας. Οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι διώξεις πολιτικών αντιπάλων και αντιφρονούντων είναι στην πρώτη γραμμή, ψηλά στην ατζέντα του καθεστώτος Ερντογάν και προφανώς αυτό δεν μπορεί να υποβαθμιστεί από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Το σημειώνουμε αυτό καθώς διαπιστώνουμε συχνά-πυκνά, πως με το παραμικρό καταγράφονται αντιδράσεις όταν πρόκειται, για παράδειγμα, για τη Ρωσία ενώ για την κατοχική Τουρκία κάποιοι στην Ε.Ε. επιχειρούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο. Θα πρέπει να καταστεί σαφές προς την κατοχική Τουρκία πως δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές. Η Ευρώπη δεν αποδέχεται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο όσα μεγάλα είναι τα οικονομικά συμφέροντα.
Η ΕΚΘΕΣΗ Μπορέλ επιχειρεί να κρατήσει ισορροπίες, μεταξύ των αρχών της Ε.Ε. και της τουρκικής συμπεριφοράς αν και δεν θα έπρεπε όταν επηρεάζονται κράτη-μέλη. Σημειώνουμε, ωστόσο, τις ξεκάθαρες αναφορές και τα μηνύματα, τα οποία στέλνονται στην κατοχική Τουρκία. Παρουσιάζεται ως ένα κείμενο… ισορροπημένο. Η Τουρκία συστηματικά παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και είναι επιθετική εναντίον των κρατών- μελών. Το βασικό χαρακτηριστικό της έκθεσης είναι πως υιοθετεί τη λογική του «μαστιγίου και του καρότου». Πόσο καταλαβαίνει από αυτά η Τουρκία, θα φανεί στη συνέχεια.