Menu Close

Αναρτήσεις

Η εξουσία παίρνει τη δύναμή της από την αδύναμη αντιπολίτευση

Δεν ξέρω αν θα υπάρξει μια αναγέννηση στο ΑΚΕΛ μετά την αποχώρηση του Άντρου Κυπριανού από την ηγεσία του κόμματος. Όμως, αν δεν υπάρξει καμία αλλαγή και συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές, το κόμμα δεν θα μπορέσει να πάει πέρα από τα ποσοστά που έλαβε στις πρόσφατες εκλογές στις οποίες βίωσε απογοήτευση. Η δωδεκάχρονη περίοδος Κυπριανού ήταν μια πολύ αποτυχημένη περίοδος. Στην τελευταία του ομιλία στο συνέδριο ο Κυπριανού αναφέρθηκε σε μερικούς από τους λόγους αυτής της αποτυχίας. Μέσα στο ΑΚΕΛ υπάρχει διαφθορά, λέει. Υπάρχει διχασμός. Το κόμμα έχασε τον «προοδευτικό» του ρόλο στην κοινωνία, λέει. Σωστά; Νομίζω ότι θα ήταν «ηγετικός». Τέλος πάντων. Είπε ακόμα ότι δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Έχεις δίκιο Άντρο. Δεν μπορούμε να τα σπρώχνουμε κάτω από το χαλί. Αλλά μέχρι εδώ είναι όλο; Αν το κόμμα έχασε τον ηγετικό του ρόλο, μήπως τον έχασε μόνο λόγω της διαφθοράς και του διχασμού; Μήπως δεν έχει καμία σημασία σε αυτό η στάση που τηρήσατε έναντι της κατοχής, η οποία είναι το βασικό μας πρόβλημα σε αυτό το νησί; Οι εναγκαλισμοί σας με τον κατακτητή Τσαβούσογλου στο σπίτι του; Το γεγονός ότι θεωρούσατε πως σχεδόν σε όλα τα θέματα είχε δίκιο η Τουρκία και η δική σας πλευρά άδικο; Το γεγονός ότι πιέζατε την κυβέρνηση να συμφωνήσει με την Τουρκία προβαίνοντας σε υποχωρήσεις κατά τη διάρκεια των ερευνών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο για φυσικό αέριο; Η επιμονή σας ότι «δεν γίνεται χωρίς την Τουρκία αυτή η υπόθεση»; Και τέλος, το γεγονός ότι συκοφαντούσατε εκείνους που διεξήγαγαν πραγματικό αγώνα εναντίον της κατοχής στον βορρά; Μήπως αυτά δεν διαδραμάτισαν καθόλου ρόλο; Πώς μεγάλωσε το ΕΛΑΜ; Δεν θεωρείτε καθόλου υπεύθυνο τον εαυτό σας γι’ αυτό; Πώς κέρδισαν εκείνοι ενώ εσείς χάσατε; Καταλαβαίνω ότι ο στόχος τους ήταν μεγαλύτερος, όμως θεωρείται επιτυχία γι’ εκείνους και αυτό το αποτέλεσμα. Με τέτοια αργά βήματα είχε φτάσει στην εξουσία και το κόμμα των Ναζί του Χίτλερ. Αντί να μειώνετε την επιτυχία τους, μήπως δεν θα ήταν πιο σωστό να ερευνούσατε τη δική σας αποτυχία; Η Τουρκία ουδέποτε ήθελε λύση εδώ. Όμως εσείς δεν το καταλάβατε αυτό. Ασκήσατε μιαν πολιτική σάμπως εκείνη ήθελε λύση και η ελληνοκυπριακή πλευρά την απέφευγε. Αντί να το λέγατε αυτό, μακάρι να λέγατε ότι «και οι δύο πλευρές αποφεύγουν τη λύση». Όμως, σώνει και καλά προσπαθήσατε να παρουσιάσετε την Τουρκία ως οπαδό της λύσης. Αφήσατε μόνο στους εθνικιστές το πεδίο κατά του κατακτητή. Αποφύγατε ακόμα και να καταγγείλετε την Τουρκία σε διεθνείς οργανισμούς. Η στάση σας προκάλεσε μεγάλη ζημιά και σε όσους αντιστέκονται ενάντια στην κατοχή της Τουρκίας στον βορρά. Παρά το γεγονός ότι είστε ένα κομουνιστικό κόμμα, ουδέποτε κατηγορήσατε τον Ταγίπ Ερντογάν ως φασίστα και δικτάτορα.

Είναι χειρότερη η κατάσταση της Αριστεράς στον βορρά, δηλαδή του CTP. Δεν έχει απολύτως καμία δήλωση κατά της Τουρκίας. Ακόμα και τις παρεμβάσεις που έγιναν στις εκλογές μας τις θεωρεί παρεμβάσεις εναντίον «ενός δημοκρατικού συστήματος». Κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να νομιμοποιηθεί ο πληθυσμός που μεταφέρθηκε στο νησί. Είναι πολύ ικανοποιημένο από τους εποίκους. Το αποκαλεί «πολυπολιτισμικότητα» αυτό. Υποστηρίζει ότι έχουν και εκείνοι δικαίωμα να περνούν στον νότο, όπως οι Τουρκοκύπριοι. Αγωνίζεται όχι για απαλλαγή από την κατοχή, αλλά για να εισέλθει στη βουλή-μαριονέτα. Το κόμμα στο οποίο πλησίασε πιο πολύ είναι το κόμμα των εκ Τουρκίας. Άλλωστε και εκείνοι θεωρούν το CTP το κόμμα που είναι πιο κοντά τους. Δεν λένε καθόλου κουβέντα για τον Ταγίπ Ερντογάν. Ό,τι πουν το λένε για την εδώ κυβέρνηση-μαριονέτα και τον Τατάρ. Συκοφαντούν και εκείνοι όπως εσείς όσους αντιστέκονται κατά της κατοχής. Γι’ αυτό είναι και εκείνοι καταδικασμένοι να χάσουν, όπως εσείς.

Εσείς Άντρο φοβάστε να μην φαίνεστε εθνικιστές. Ο δε φόβος των δικών μας είναι να μην καλοπιάνουν τον Ταγίπ Ερντογάν. Και τα δύο οδηγούν στο ίδιο πράγμα ουσιαστικά…

Sener Levent

Posted in Politics, Από Πολίτη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *