ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 27/04/2021
Ο Τζο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Έτσι, αυτή η γενοκτονία έγινε δεκτή για πρώτη φορά επισήμως εκ μέρους της μεγαλύτερης υπερδύναμης στον κόσμο. Ως Κύπριοι έχουμε συμπεράσματα να εξαγάγουμε απ’ αυτό. Διότι το κυπριακό πρόβλημα είναι συνδεδεμένο σε πρώτο βαθμό από τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Αν κάτι επηρεάζει το πρόβλημά μας, αυτές οι σχέσεις το επηρεάζουν. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν δείχνει ότι δεν είναι καθόλου καλές οι σχέσεις του με την Τουρκία του Ερντογάν.
Όπως γίνεται αντιληπτό, ο Ερντογάν δεν είναι ακόμα εκεί που θέλουν η Αμερική και η Δύση. Τι θέλουν να κάνει; Να αποκοπεί εντελώς από τη Ρωσία. Να στρέψει τελείως το πρόσωπό του προς τη Δύση. Φυσικά, ο Ερντογάν κάνει κάποια βήματα που τους ικανοποιούν και θυμώνουν τον Πούτιν σε ζητήματα όπως η Ουκρανία και η Κριμαία, όμως σίγουρα αυτό δεν είναι αρκετό. Ακόμα δεν ξέκοψε από τον Πούτιν. Κατά την περίοδο Τραμπ κατάφερνε να τους διαχειρίζεται και τους δύο. Και τον Πούτιν. Και τον Τραμπ. Όμως, φαίνεται αδύνατον να το συνεχίσει αυτό μετά την εκλογή Μπάιντεν. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων αποκαλύπτει ότι η Αμερική δεν είναι ευχαριστημένη από τον Ερντογάν. Σε αυτήν την περίπτωση αυτό είναι ένα σινιάλο ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες πιέσεις από τις ΗΠΑ πάνω στην Τουρκία. Δηλαδή δεν θα μείνουν μέχρι εδώ. Δεν τελειώνει με ένα χτύπημα το πράγμα. Αυτή είναι σαν προειδοποίηση προς τον Ερντογάν. Θα τα ζυγίσουν και τα θα μετρήσουν τα πράγματα. Θα κοιτάξουν τα βήματα που θα κάνει ο Ερντογάν απ’ εδώ και μπρος. Αν δεν βρουν αυτό που ελπίζουν, μπορεί να καταφύγουν και σε άλλα μέτρα. Σε τελική ανάλυση οι ΗΠΑ διαθέτουν πολύ ισχυρά χαρτιά κατά του Ερντογάν. Υπάρχει, για παράδειγμα, μια δίκη για την τράπεζα Χαλκ Μπάνκασι. Ο Ερντογάν δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτήν την υπόθεση εύκολα, όπως κατά την περίοδο Τραμπ. Αν θέλουν οι ΗΠΑ μπορούν να τον ανατρέψουν. Πώς θα επηρεάσουν την Κύπρο οι επιδεινούμενες αμερικανοτουρκικές σχέσεις; Ο Ερντογάν δεν θα μπορέσει να λάβει τη στήριξη που ελπίζει στις νέες θέσεις του για την Κύπρο. Δεν είναι τόσο εύκολο να κάνει βήματα σε αυτό το νησί χωρίς τη στήριξη των ΗΠΑ. Μπορεί να σκληρύνει τη στάση της κατά του Ερντογάν από εδώ και μπρος και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία καθορίζει τις πολιτικές της ανάλογα με τις ΗΠΑ.
Όσον αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, η Τουρκία αρνείται ακόμα την αδιανόητη βαρβαρότητα που διαπράχθηκε κατά του αρμενικού πληθυσμού το 1915, δηλαδή κατά την οθωμανική περίοδο. Διότι δεν είναι ένα κράτος που αντιμετωπίζει την ιστορία του. Η Γερμανία αντιμετώπισε τη ναζιστική της ιστορία. Αποδέχτηκε τη Γενοκτονία των Εβραίων. Μάλιστα, πλήρωσε και αποζημιώσεις στους Εβραίους. Ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Βίλι Μπραντ γονάτισε κάποτε μπροστά στο μνημείο της γενοκτονίας στη Βαρσοβία. Και έκλαψε. Εκ μέρους όλου του γερμανικού έθνους. Και η Ρωσία αντίκρισε την ιστορία της. Αποδέχτηκε το έγκλημα στο Κατίν. Το 1940, δηλαδή στα πρώτα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, εκτελέστηκαν 22 χιλιάδες Πολωνοί αξιωματικοί και πολίτες με σφαίρες στο σβέρκο σε ένα μέρος που ονομάζεται Κατίν. Αργότερα αποκαλύφθηκε με ντοκουμέντα ότι αυτό έγινε με εντολές του ίδιου του Στάλιν. Οι Ρώσοι δεν το αρνήθηκαν. Απολογήθηκαν στην Πολωνία. Ένας γνωστός Πολωνός σκηνοθέτης έκανε μια ταινία με τίτλο «Κατίν». Αν δεν την είδατε, δείτε την οπωσδήποτε.
Στο πρόσφατο παρελθόν, η Αυστραλία απολογήθηκε στους Αβορίγινες. Στους ιθαγενείς της ηπείρου. Μεταξύ των ετών 1809-1969, 35 χιλιάδες ντόπια παιδιά αποκόπηκαν από τις οικογένειές τους για να ανατραφούν σύμφωνα με τις αξίες της λευκής φυλής. Είναι και αυτή μια γενοκτονία. Από το 1998 και μετά η 26η Μαΐου μνημονεύεται στην Αυστραλία ως «Ημέρα Εθνικής Συγγνώμης».
Ο Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, έστω και αν δεν αποκάλεσε «γενοκτονία» την ομαδική δολοφονία οκτώ χιλιάδων μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα το 2013, την αποκάλεσε «έγκλημα» και απολογήθηκε.
Κατά την 75η επέτειο της ανεξαρτησίας της Ινδονησίας που είναι πρώην αποικία της χώρας του, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ Αλεξάντερ δεν απολογήθηκε για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εκεί, όμως αποδέχθηκε τη διάπραξη θηριωδίας.
Η Τουρκία ακόμα δεν αντικρίζει την ιστορία της. Εμείς; Εμείς οι Κύπριοι; Την αντικρίζουμε;