Menu Close

Αναρτήσεις

Εγκατάλειψη τοξικού κλίματος ενόψει Πενταμερούς

Η Θέση του “Φ” , 19 Μαρτίου, 2021

ΟΛΑ τα κόμματα, πλην του ΕΛΑΜ, θα συνοδεύσουν διά τους αρχηγού τους, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γενεύη για την άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό, που χρονικά τοποθετείται από τις 26-29 Απριλίου. Αυτό προέκυψε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη. Οι αρχηγοί των κομμάτων δήλωσαν την ετοιμότητά τους να μεταβούν με τον Πρόεδρο στη Γενεύη, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που διαφωνούν με την πολιτική του στο Κυπριακό και την ακολουθούμενη τακτική που υιοθετείται. Αυτό είναι μια θετική εξέλιξη καθώς στέλνεται το μήνυμα της συλλογικής αντιμετώπισης των δυσκολιών. Αυτό, βέβαια, γινόταν διαχρονικά σχεδόν πάντα, σε περιόδους εξελίξεων. Αυτή τη φορά θα πρέπει να επισημάνουμε και το γεγονός ότι απέχουμε και δύο μήνες περίπου από (βουλευτικές) εκλογές. 

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ συναφώς ότι ο βαθμός δυσκολίας ενόψει της άτυπης Πενταμερούς είναι μεγάλος, καθώς διαμορφώνεται ένα σκηνικό γεμάτο παγίδες για το Κυπριακό, που θα πρέπει συλλογικά να αντιμετωπιστούν. Δεν είμαστε σίγουροι πως η μετάβαση σχεδόν όλων στη Γενεύη σημαίνει ότι επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό η ενότητα, καθώς όπως έχουμε ήδη επισημάνει υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμενων για τη διαχείριση του Κυπριακού. Αυτές οι διαφωνίες δεν αναμένεται ότι θα ξεπεραστούν εύκολα, καθώς διαχρονικά επιβεβαιώνεται πως στο Κυπριακό έχουν διαμορφωθεί και αναπτυχθεί διαφορετικές σχολές σκέψης. Κι αυτό προφανώς και δεν μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα.

ΑΥΤΟ, ωστόσο, που προέχει σε αυτή τη φάση είναι όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως και οι πολιτικές δυνάμεις προσπαθήσουν και να εξεύρουν τρόπους προσέγγισης και να πέσουν οι τόνοι. Χρόνος για διαφωνίες θα υπάρξει στη συνέχεια αρκετός, μετά την άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη της Γενεύης. Άλλωστε κανείς δεν θέλει να υποβαθμιστούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις καθότι είναι γνωστές και εκφράζονται έκπαλαι. Οι διαφορετικές απόψεις συμβάλλουν και προς την κατεύθυνση της σύνθεσης θέσεων και τον εμπλουτισμό τους. Εγχείρημα ενίοτε δύσκολο.

ΣΗΜΕΡΑ Παρασκευή, στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Οι αντιπρόσωποι του λαού, οφείλουν να συζητούν και να παρεμβαίνουν στο εθνικό θέμα. Οφείλουν να ελέγχουν την πορεία του εθνικού θέματος και να έχουν ρόλο και λόγο. Άλλωστε αυτή είναι και η αποστολή τους· να στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και να την υπερασπίζονται. Να στηρίζουν τις προσπάθειες για μια βιώσιμη και λειτουργική συμφωνία, όχι θεωρητικά αλλά στην πράξη. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι αντιπρόσωποι του λαού, είναι να μη δημιουργήσουν κατά τη διάρκεια της συζήτησης ένα τοξικό κλίμα, το οποίο δύσκολα θα αλλάξει στη συνέχεια.

ΕΚΕΙΝΟ, συνεπώς, που προέχει δεν είναι η ανάδειξη μόνο εκείνων που χωρίζουν τις πολιτικές δυνάμεις σε σχέση με το Κυπριακό, τόσο σε σχέση με τη φιλοσοφία, τον επιδιωκόμενο στόχο, όσο και αναφορικά με την ακολουθούμενη πολιτική, την τακτική που υιοθετείται από τους διαχειριστές. Εκείνο, λοιπόν, που προέχει είναι να βρεθεί και ο «κοινός τόπος», που θα πρέπει να αφορά πρωτίστως την πορεία απαλλαγής από την κατοχή.

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *