Τι σκέφτεσαι όταν δεις σε κάποιο site, στο FB ή σε email που σου έστειλαν, την προτροπή του τίτλου, «Δες το πριν το κατεβάσουν»; Ποιοι είναι αυτοί οι ισχυροί, που δεν κατονομάζονται μεν, αλλά κινούν υπογείως τα νήματα της εξουσίας για να κρύψουν επικίνδυνα και ενοχλητικά πράγματα που δεν πρέπει να μάθουμε;
Αυτοί που έχουν επιβάλλει μια ψευδή πραγματικότητα επειδή απειλεί τα συμφέροντά τους η γνώση της αλήθειας, η οποία είναι ότι βρισκόμαστε σε σοβαρό κίνδυνο εξαιτίας τους; Κι όμως, παρόλα αυτά, τα στοιχεία και οι συνωμοσίες που υποτίθεται πως αποκαλύπτουν κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο και κανένας μυστηριώδης λογοκριτής δεν τα εξαφανίζει. Αν επανέλθεις τα βρίσκεις ξανά εκεί, σε κοινή θέα, έτοιμα να δελεάσουν τον επόμενο που θα τα ανακαλύψει και θα δει… το φως το αληθινό.
Τον τελευταίο χρόνο οργιάζουν στο διαδίκτυο φοβερές και τρομερές «αποκαλύψεις» για τα εμβόλια και το πόσο επικίνδυνα είναι. Το κοινό τους επιχείρημα είναι τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα στο εμπόριο φαρμάκων, ιδίως των εμβολίων. Αυτό φυσικά είναι γεγονός, όμως τα στοιχεία αλήθειας που περιέχει μια αποτελεσματική προπαγάνδα είναι βασικό συστατικό της επιτυχίας της. Λειτουργεί κάπως έτσι: Άμα ένα σημαντικό μέρος της πληροφορίας είναι αληθινό, τότε ισχύουν και τα υπόλοιπα.
Να το κίνητρο, να και οι ένοχοι – στοιχειώδες, Γουάτσον: Οι κυβερνήσεις και οι μεγάλοι διεθνείς Οργανισμοί είναι ξεπουλημένοι στις φαρμακευτικές και μας λένε ψέματα. Μήπως όντως μας λένε; Μάλλον αποσιωπούν –κακώς– ορισμένα στοιχεία που ενδέχεται να τρομάξουν τον κόσμο, μπροστά στην αγωνία τους για την Οικονομία και το σύστημα Υγείας. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν χρέος να λένε την αλήθεια νηφάλια, όχι να την επιβάλουν εκφοβιστικά.
Τι κάνεις, λοιπόν, ως αποδέκτης κάποιου «Δες το πριν…»; Όπως έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, ενώ κάποτε χρειαζόσουν τα κατάλληλα βιβλία και επιπλέον να θυμάσαι πού αναφέρεται κάτι, τώρα μπορείς εύκολα να το ψάξεις στο διαδίκτυο, αλλά με κάποιες προϋποθέσεις: Πρώτον, ποιος είναι αυτός που λέει ό,τι λέει – το μέσο που δημοσιεύεται, τον άνθρωπο ή τους ανθρώπους που μιλούν και με ποια ιδιότητα εκφέρουν γνώμη. Δεύτερον, να ελέγξεις τις πηγές, αν υπάρχουν, και πού αλλού αναφέρεται.
Στο διαδίκτυο υπάρχουν τα πάντα, όμως το ζητούμενο στην υπερπροσφορά πληροφοριών είναι η αξιοπιστία τους. Το κατάλληλο εργαλείο αξιολόγησης είναι αυτό που λένε «κριτική σκέψη». Αυτό είναι που φοβούνται και απεχθάνονται οι συνωμοσιολόγοι και κάθε εξουσία, αυτό ακριβώς που, για τον ίδιο λόγο, δεν εκπαιδεύουν τους μαθητές να αναπτύξουν και να μάθουν να χρησιμοποιούν – η αμφισβήτηση, με δυο λόγια, η οποία είναι το κίνητρο για γνώση, η κινητήρια δύναμη της επιστήμης.
Καλώς αμφισβητούν, λοιπόν, οι πολίτες τις αντιφατικές πληροφορίες που δέχονται για τα εμβόλια, την αξία και την ενδεχόμενη επικινδυνότητά τους. Καλώς, επίσης, αμφισβητούν και τις προθέσεις της εξουσίας, οι οποίες πολύ πιο συχνά από το «επιτρεπόμενο» ποσοστό δεν συμφωνούν με το δικό τους συμφέρον, ενώ οι αποφάσεις που προσπαθούν να μας επιβάλλουν είναι συχνά αλλοπρόσαλλες ή στηρίζονται σε αντικρουόμενα δεδομένα. Να κάνει λοιπόν κάποιος το εμβόλιο ή όχι;
Πόσο υπαρκτός και σημαντικός είναι ο κίνδυνος από ενδεχόμενες παρενέργειες; Έχει δίκιο η συντριπτική πλειονότητα των ειδικών που συνιστούν τον εμβολιασμό, ή κάποιοι π.χ. σαν τη δρα Μάικοβιτς; («Η γιατρός που έκανε “σκόνη” τον Μπιλ Γκέιτς και την προπαγάνδα», βίντεο «Plandemic» στο YouTube). Η κυρία –και άλλοι σαν αυτήν– είναι απλώς μια απατεώνας (ellinikahoaxes.gr) η οποία αναμιγνύει εντέχνως ψεύδη με μισές αλήθειες – χρησιμοποιεί ακόμα και ορισμένους επιστήμονες, οι οποίοι όμως δεν επιβεβαιώνουν ακριβώς όσα ισχυρίζεται, αλλά δεν βαριέσαι…
Ξανά: Τι κάνουμε λοιπόν; Αμφισβήτηση μεν, αλλά «Look who’s talking», όπως προτρέπει ο τίτλος εκείνης της ταινίας: Να το ψάχνουμε και να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς, όχι τον κάθε μυστήριο συνωμοσιολόγο. Αν αμφιβάλλουμε, ζητάμε κι άλλες γνώμες, εξετάσεις, αναλύσεις… Κανείς δεν τα ξέρει όλα, βεβαίως, αλλά η σημερινή επιστημονική γνώση και εμπειρία, μαζί με το μεγάλο μας όργανο (αυτό εντός του κρανίου μας), είναι τα μόνα που έχουμε. Ας τα αξιοποιήσουμε ορθολογικά.
chrarv@phileleftheros.com
Φιλελεύθερα, 4.7.2021.