ΣΤΑ κατεχόμενα, προ ημερών, ομάδα νεαρών διοργάνωσε πάρτι με μουσική τέκνο, στο αρμενικό μοναστήρι του Αγίου Μακαρίου(Σουρπ Μαγκάρ ή Μαγκαραβάνκ) της κατεχόμενης Χαλεύκας, στον Πενταδάκτυλο. Κυκλοφόρησαν μάλιστα και βίντεο από την εκδήλωσή τους στο διαδίκτυο. Σημειώνεται συναφώς ότι το αρμενικό μοναστήρι, που σήμερα βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, στο έλεος της φύσης και των βανδάλων, υπήρξε φημισμένος χώρος προσκυνήματος, χώρος ανάπαυσης και ενδιάμεσος σταθμός για Αρμένιους κληρικούς και προσκυνητές καθ’ οδόν προς τους Αγίους Τόπους.
ΣΤΑ κατεχόμενα και στην Τουρκία, να καταπατούνται ιεροί χώροι άλλων θρησκειών, είναι φυσιολογικό και τους είναι αδιάφορο. Στα κατεχόμενα και στην Τουρκία, αντιδρούν και απειλούν με ακραίες ενέργειες όταν, για παράδειγμα, κάποιοι ανεγκέφαλοι γράφουν συνθήματα σε τεμένη στις ελεύθερες περιοχές. Ο ίδιος ο νεοσουλτάνος βρήκε χρόνο για να κάνει δηλώσεις για τις πρόσφατες βλακείες των ανεγκέφαλων. Για το πάρτι, όμως, σιωπητήριο. Και το σιωπητήριο εκφράζει την νοοτροπία της τουρκικής πλευράς, που δεν σέβεται άλλους πολιτισμούς και θρησκείες.
ΕΙΝΑΙ προφανές πως οι εικόνες στο διαδίκτυο από την εκδήλωση ηλεκτρονικής μουσικής από ομάδα νεαρών, συνιστούν, παράλληλα, ακόμη μια μαρτυρία της συστηματικής καταστροφής της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς από την Τουρκία και τους εγκαθέτους της στα κατεχόμενα μας εδάφη. Όπως συναφώς έχει αναφέρει ο Επίτροπος Προεδρίας, ως Δημοκρατία έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα τη βίαιη καταστροφή, τη λεηλασία και τη βεβήλωση των πολιτιστικών και θρησκευτικών μας χώρων στα κατεχόμενα, ως μέρος μιας βάρβαρης τακτικής παραγραφής της ιστορίας μας και εξισλαμισμού των εδαφών μας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Περισσότερες από 500 Ελληνορθόδοξες εκκλησίες και ξωκλήσια καθώς και 17 μοναστήρια σε πόλεις και χωριά των κατεχομένων περιοχών μας έχουν λεηλατηθεί, έχουν σκοπίμως γίνει αντικείμενα βανδαλισμού και σε μερικές περιπτώσεις κατεδαφιστεί, ενώ 77 εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε τζαμιά και αρκετές άλλες χρησιμοποιούνται από τον τουρκικό στρατό και το κατοχικό καθεστώς ως αποθήκες, κοιτώνες ή και αχυρώνες.
ΑΥΤΑ δεν είναι αρκετά. Δεν καταλαβαίνουν από καταγγελίες οι Τούρκοι. Προφανώς από διαβήματα και διαμαρτυρίες δεν επηρεάζονται. Άλλωστε από το 1974 και εντεύθεν, έχουν εκδοθεί δεκάδες ψηφίσματα και αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών κι άλλων Διεθνών Οργανισμών, πλην όμως, είναι ως να μην υιοθετήθηκαν ποτέ. Κωφεύουν οι Τούρκοι. Κωφεύουν, για να μπορούν να συνεχίζουν στην ίδια λογική. Αυτή είναι η νοοτροπία τους. Μια νοοτροπία, που ζητά και τα ρέστα και φωνασκεί με την πρώτη μπογιά που θα λερώσει ιερά τεμένη. Όλοι καταδικάζουν και σωστά αυτές τις ενέργειες. Βεβαίως, ο δικτάτορας Ερντογάν και το καθεστώς του δεν νομιμοποιείται να αντιδρά καθώς δεν τον αφορά. Τα τεμένη είναι στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και χώροι που θρησκεύουν οι μουσουλμάνοι πολίτες της και οι διαμένοντες στη χώρα.
ΘΕΩΡΟΥΜΕ πως οι καταγγελίες για τα όσα παρακολουθήσαμε στο αρμενικό μοναστήρι του Αγίου Μακαρίου (Σουρπ Μαγκάρ ή Μαγκαραβάνκ) της κατεχόμενης Χαλεύκας, στον Πενταδάκτυλο, δεν πρέπει να παραμείνουν στην πεπατημένη. Με διαβήματα και διαμαρτυρίες. Θα πρέπει να κλιμακωθούν οι αντιδράσεις και να αξιοποιηθεί το οπτικοακουστικό υλικό για να διεκδικήσουμε αποτέλεσμα. Μέχρι τέλους.