Menu Close

Αναρτήσεις

ΔΔΟ με Πολιτική Ισότητα VS Συνομοσπονδία?

May be an image of 1 person
————————————————-
Πόσο βέβαιος μπορεί να να είναι κάποιος ότι ως λύση του Κυπριακού προτιμά την ΔΔΟ με Πολιτική Ισότητα αντί μια λύση Συνομοσπονδίας;;
Ο όρος ΔΔΟ αποτελεί απλό περίβλημα λύσης και όχι την λύση καθ’εαυτή, παρ’όλο που η διασύνδεση των δύο Δ (Διζωνική/Δικοινοτική) προδιαγράφει, έστω ακαθόριστα σέ έκταση, ουσιώδη στοιχεία του περιεχομένου, δηλαδή τον εδαφικό και πολιτικό διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων. Το πλήρες περιεχόμενο του όρου και ο βαθμός του διαχωρισμού ευρίσκονται υπό συζήτηση, με πληθώρα συνθετικών στοιχείων να παραμένουν σε εκκρεμότητα ή άγνωστα στο λαό.
Το κυρίως όμως πρόβλημα της επιλογής αυτής είναι η συμφωνημένη (από τον Πρόεδρο Βασιλείου) πρόνοια της Πολιτικής Ισότητας, ο Ορισμός της οποίας (Αποτελεσματική συμμετοχή της κάθε κοινότητας/Συνιστώντος Κράτους στα όργανα και στίς αποφάσεις του Κεντρικού Κράτους) καθιστά το Κράτος ευάλωτο σε παραλυσία, αφού το κάθε Συνιστών Κράτος θα έχει την δυνατότητα να απορρίπτει αποφάσεις που θεωρεί ασύμφορες για το ίδιο.
Η Συνομοσπονδία Κρατών βασίζεται συνήθως σε Συμφωνία (όχι Σύνταγμα) μεταξύ δύο ανεξαρτήτων και κυριάρχων κρατών, η οποία ρητώς καθορίζει τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και δικαιωμάτων των δύο Κρατών.
Γίνεται αντιληπτό ότι η Συνομοσπονδία είναι καταφανώς απλούστερο πολιτικό σύστημα από μια ΔΔΟ με Πολιτική Ισότητα και με σχεδόν ανύπαρκτη πιθανότητα τριβής μεταξύ των Κυριάρχων Κρατών, σε αντίθεση με την ΔΔΟ με Πολιτικη Ισότητα όπου αναπτύσσονται ουσιώδη συμφέροντα/δικαιώματα του ενός Συνιστώντος Κράτους εντός του άλλου και κοινά συμφέροντα των δύο εντός του Κεντρικού Κράτους, ρυθμιζόμενα κατά τρόπο άκαμπτον δια Συντάγματος (όχι απλώς Συμφωνιας).
Προσωπικά, και με επιφύλαξη ότι μου είναι άγνωστο σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο της ΔΔΟς, δεδομένου ότι το έδαφος του Τουρκικού Κράτους δεν θα υπερέβαινε το 25/27% και η ακτογραμμή τα 260km (από σύνολο 640km), θα έτεινα με *πόνο ψυχής* υπέρ λύσης Συνομοσπονδίας, *επειδή τούτο εξυπακούει μόνιμη de jure κυριαρχικής μορφής εκχώρηση κυπριακού εδάφους στους Τούρκους*
Μιά ερμαφρόδιτη λύση Συνομοσπονδίας με πέπλο ΔΔΟ (αποκεντρωμένη δήθεν ομοσπονδία) θα ήταν, πιστεύω, ό,τι ποκυπλοκότερο και θνησιγενές θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος!

Comments
Από το 1977 μέχρι σήμερα, και οι 7 ΠτΔ συζήτησαν και συζητούν “λύση” ΔΔΟ η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην Τουρκοποίηση της Κύπρου. Η μόνη σωστή στρατηγική για τον Κυπριακό Ελληνισμό είναι εμμονή στην νόμιμη και κυρίαρχη 60χρονη Κυπριακή Δημοκρατία και το κοινό σύνταγμα του 1960, κράτος μέλος των ΗΕ+ΕΕ και με νομική υπόσταση σε όλη την επικράτεια της Κύπρου. Οι όποιες συνομιλίες με την Τουρκοκυπριακή πλευρά εφεξής, να γίνονται μόνο εντός του υφιστάμενου ενιαίου συντάγματος!
ΕΠΙΜΕΝΩ: Ενιαίο κρατίδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας με το σύνταγμα απαλλαγμένο από όποιεσδήποτε ρατσιστικές, διαχωριστικές διατάξεις. Ισότιμοι πολίτες με ισότιμες ελευθερίες και υποχρεώσεις!
ίδετε εδώ
.
.
Posted in FaceBook, Politics

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *