Menu Close

Αναρτήσεις

Γράμμα στον δικτάτορα


Του: Σενέρ Λεβέντ, 29/12/2020

Έχεις παράπονα από εμένα. Εγώ έχω πιο πολλά παράπονα από εσένα. Εσύ δεν με αγαπάς. Ούτε εγώ σε αγαπώ. Καθόλου δεν σε αγαπώ. Διότι δεν έκανες απολύτως τίποτα για να αγαπηθείς. Αν χωρίζω τους ανθρώπους σε καλούς και κακούς, δεν μπαίνεις ανάμεσα στους καλούς. Είσαι κακός. Είσαι σκοτεινός. Είσαι εχθρός κάθε καλού και ωραίου. Έχεις έναν Αλλάχ. Αλλά αν υπάρχει πράγματι εκείνος ο Αλλάχ, ούτε αυτός θα εγκρίνει αυτά που κάνεις. Άλλωστε, αν τα εγκρίνει δεν θα είναι Αλλάχ. Πηγαίνεις στο τζαμί. Κάνεις ναμάζι. Προσεύχεσαι. Να προσεύχεσαι.

Να προσεύχεσαι για να συγχωρήσει τις αμαρτίες σου. Είχε έναν Θεό και ο Ντοστογιέφσκι, τον οποίο αγαπώ πολύ. Αλλά εκείνος του παραπονιόταν γιατί δεν τιμωρεί τους κακούς. Πίστευε ότι θα ήταν χειρότερος ένας κόσμος χωρίς Θεό. Θεωρούσε ότι ακόμα και αν δεν υπήρχε Θεός, έπρεπε να τον δημιουργήσουμε. «Αν δεν υπάρχει Θεός, όλα επιτρέπονται», έλεγε. Ακριβώς έτσι είσαι. Κάνεις αυτά που κάνεις σάμπως και δεν υπάρχει Θεός. Πιστεύεις ότι θα μείνουν ατιμώρητα τα κακά που κάνεις. Αν πίστευες ότι μια μέρα θα σε τιμωρήσει ο Αλλάχ, δεν θα έκανες τώρα αυτά που κάνεις. Θα φοβόσουν. Αν είναι αλήθεια τα πράγματα που πιστεύεις, πιο πολύ απ’ όλους θα φοβόσουν εσύ. Να παρακαλείς να μην είναι αλήθεια. Να παρακαλείς πέντε φορές στο ναμάζι.

Αν εσύ έχεις παράπονο από εμένα, εγώ έχω πολύ περισσότερα παράπονα από εσένα. Εσύ είσαι δικτάτορας. Εγώ είμαι δημοσιογράφος. Εσύ είσαι ευτυχισμένος όταν λες ψέματα. Εγώ είμαι δυστυχισμένος επειδή γράφω τις πραγματικότητες. Ό,τι κάνεις εσύ, αυτό γράφω. Δεν γράφω πράγματα που δεν κάνεις. Γράφω αυτά που κάνεις. Είναι μεγάλο έγκλημα στη χώρα σου να γράφει κανείς τις αλήθειες και τις πραγματικότητες. Ρίχνεις στη φυλακή όσους τις γράφουν. Παραπονιέσαι επειδή δεν υπάρχει θανατική ποινή. Εγώ νοσταλγώ τη δικαιοσύνη και την ελευθερία. Εσύ νοσταλγείς τη θανατική καταδίκη.

Εσύ έχεις δούλους που αγαπούν την υπακοή. Ενώ εγώ έχω φίλους. Ένα πρωί διέταξες τους δούλους σου. Να μαζευτούν έξω από την πόρτα μας και να μας λιθοβολήσουν. Επιβράβευσες εκείνους που έριξαν τις πέτρες. Ύστερα πήγες πάλι στο τζαμί και προσευχήθηκες. Μήπως το θεώρησε και αυτό αγαθοεργία ο Αλλάχ; Μήπως ο Αλλάχ λέει πηγαίνετε να λιθοβολήσετε και να σκοτώσετε εκείνους που δεν σκέφτονται όπως εσείς; Μήπως γι’ αυτό είσαι αγαπημένος δούλος του Αλλάχ; Ακόμα και εκείνοι οι πεισματάρηδες πιστοί άλλαξαν δρόμο όταν σε γνώρισαν. Ψυχράθηκαν με τη θρησκεία, με την πίστη. Μόνο εχθροί μου μπορεί να είναι οι δικοί σου φίλοι. Πλέον δεν είναι δημοκρατία εκείνο το μέρος. Είναι ένας τόπος τυραννίας. Αν οι προκάτοχοί σου περίφρασσαν την πατρίδα τους με σιδερένια δίχτυα, εσύ την περίφραξες με σιδερένια κάγκελα. Έχωσες στα κελιά της φυλακής όσους δεν σε υπακούνε. Έβαλες να σου φτιάξουν παλάτια. Δεν άφησες απολύτως τίποτα να αγαπιέται πάνω σου. Παρά ταύτα είσαι πολύ τυχερός. Έχεις μια κοινωνία που αγαπά τη λατρεία. Πόσοι πολλοί καημένοι υπάρχουν που θα πεθάνουν αν τους πεις πέθανε. Ακόμα και εκείνοι που στέλνεις στον πόλεμο χαίρονται επειδή θα σκοτωθούν και θα πάνε στον παράδεισο. Τα τέκνα λιοντάρια ενός καθεστώτος με σαρίκια και αρβύλες. Τους κόβεις εισιτήριο για τον παράδεισο. Θα τους υποδεχθούν με κρασιά και ουρί. Έτσι γράφει στο βιβλίο;

Αν εσύ έχεις παράπονο από εμένα, εγώ έχω πιο πολλά παράπονα από εσένα. Δεν είσαι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά στην ιστορία. Αυτός ο κόσμος είδε πολλούς σαν εσένα. Κείτονται όλοι τώρα στο νεκροταφείο των καταραμένων. Τι λες; Πήγαν στον παράδεισο ή στην κόλαση; Μυρίζουν μαζί με τα ουρί τους κήπους με τα ρόδα ή μήπως κοχλάζουν στα καζάνια; Εγώ δεν πιστεύω στον παράδεισο και στην κόλαση. Εσύ όμως πιστεύεις. Γι’ αυτό σε ρωτώ. Δεν θα σε πιάσουν από τον λαιμό οι γυναίκες τις βίασαν τώρα στις πλαγιές της Συρίας; Το παιδί το άψυχο κορμί του οποίου άφησε η μάνα του να περιμένει στην κατάψυξη. Η κοπέλα που το ματωμένο της πτώμα σύρθηκε ολόγυμνο στο χώμα. Εκείνοι που τινάχτηκαν στον αέρα με βόμβα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας. Οι δύο στρατιώτες παιδιά της Ανατολίας τους οποίους έκαψαν ζωντανούς οι δήμιοι τζιχαντιστές. Δεν θα σε πιάσουν από τον λαιμό;

Τι διαφορά έχει είτε μου κινήσεις αγωγή είτε δεν μου κινήσεις. Δεν μπορείς να σωθείς. Δεν θα μπορέσεις να σωθείς. Δεν ωφελεί ακόμα και αν γυρίζεις με έναν στρατό χιλίων σωματοφυλάκων, ακόμα και αν στήσεις συσκευές παρακολούθησης σε κάθε σπίτι, ακόμα και αν βάλεις αστυνομικούς σε κάθε γωνιά. Όλοι θα κάνουν γιορτή τη μέρα που θα σωθούν από εσένα. Ο λαός περιμένει εκείνη την ημέρα με ανυπομονησία. Όλοι πεθαίνουν και μετά τον θάνατό τους μένει το όνομά τους. Εσένα ούτε το όνομά σου δεν θα μείνει.

Posted in By Cyclamen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *