Menu Close

Αναρτήσεις

Για τη Γυναίκα*

Του Χρήστου Μιχαηλίδη, 08/03/2021

(*) Από το βιβλίο «Τα Έξυπνα τα Λόγια, τα Μεγάλα», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, στο οποίο ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης έκανε μια υποκειμενική, ασφαλώς, αλλά για μένα ευφυή, πολύπλευρη και απολαυστική επιλογή ρήσεων και αποφθεγμάτων για εκατοντάδες θέματα, καταστάσεις και ανθρώπους, επέλεξα να διανθίσω και εγώ σήμερα τη στήλη μου. Και επειδή πάντα παραμονεύουν οι περίεργοι και δύσκολοι, διευκρινίζω ότι όλα τα αποφθέγματα του βιβλίου έχουν, κατ’ επιλογή του συγγραφέα, το στοιχείο του «έξυπνου λόγου». Που κάποτε είναι καυστικός, κάποτε χιουμοριστικός και κάποτε με αρκετές δόσεις αλήθειας. Ιδού λοιπόν:

«Οι γυναίκες θα ήταν πολύ πιο γοητευτικές αν μπορούσαμε να πέσουμε στην αγκαλιά τους χωρίς να πέσουμε στα χέρια τους» – Ambroce Bierce, 1842-1914, Αμερικανός διηγηματογράφος, δημοσιογράφος και ποιητής. Το βιβλίο του «Το Λεξικό του Διαβόλου» έχει επιλεγεί ως ένα από «Τα 100 Αριστουργήματα της Αμερικανικής Λογοτεχνίας».

«Οι γυναίκες προσπαθούν να καταλάβουν, ενώ οι άνδρες προσπαθούν να είναι κατανοητοί» – Jostein Gaarder, 68, Νορβηγός διανοούμενος και συγγραφέας.

«Σε ένα πράγμα συμφωνούν άνδρες και γυναίκες: Και οι δύο δεν εμπιστεύονται τις γυναίκες». – Henry Louis Menken, 1800-1956, Αμερικανός δημοσιογράφος, σατιρικός χρονογράφος και κριτικός Τέχνης.

«Οι γυναίκες κάνουν τα υψηλά υψηλότερα και τα χαμηλά συχνότερα» – Friedrich Nietzsche, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος, από τους πιο μεγάλους σύγχρονους διανοούμενους.

Στην πολιτική, αν θες να ειπωθεί κάτι ζήτα το από έναν άνδρα. Αν θες να γίνει κάτι ζήτα το από μια γυναίκα» – Margaret Thatcher, 1925-2013, Βρετανίδα πολιτικός, πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός της χώρας, από το 1979 έως το 1990, και πρώτη γυναίκα αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος, 1975-1990.

«Όποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να δει τον εσωτερικό κόσμο των γυναικών χάνει το καλύτερο» – Groucho Marx, 1890-1977, Αμερικανός κωμικός, ηθοποιός, συγγραφέας και σταρ του σινεμά, της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.

«Με τις γυναίκες και το σύμπαν δεν βγάζεις άκρη» – Ανώνυμος.

«Φυσικά ο Θεός δημιούργησε τον άνδρα πριν από τη γυναίκα. Πάντα χρειαζόταν μια δοκιμή πριν από το τελικό αριστούργημα» – Ανώνυμος.

«Αν οι γυναίκες ήταν καλές, ο Θεός θα ήταν παντρεμένος» – Ανώνυμος.

«Προηγούνται οι κυρίες. Κυρίως στους δείκτες ανεργίας» – Ανώνυμος, από τίτλο στην πάλαι ποτέ εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» των Αθηνών.

«Όταν βλέπω γυναίκες να ασπάζονται η μία την άλλη μού θυμίζουν πυγμάχους που δίνουν απρόθυμα τα χέρια πριν από τον αγώνα» – Henry Louis Menken, (δες πιο πάνω).

«Το κλάμα είναι το καταφύγιο μιας άσχημης γυναίκας, αλλά η καταστροφή μιας όμορφης» – Oscar Wilde, 1854-1900, Ιρλανδός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας.

«Όταν ένας άνδρας κάνει κάτι ανόητο, ο κόσμος λέει “Δεν είναι σαχλός;”. Όταν μια γυναίκα κάνει κάτι ανόητο, ο κόσμος λέει “Δεν είναι σαχλές οι γυναίκες;”» – Doris Day, 1922-2019, Αμερικανίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια και ακτιβίστρια εναντίον της κακοποίησης των ζώων.

«Οι γυναίκες είναι πιο σοφές από τους άνδρες, γιατί ξέρουν λιγότερα και καταλαβαίνουν περισσότερα» – James Thurber, 1894-1961, Αμερικανός σκιτσογράφος, συγγραφέας, δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας.

«Δεν θα βρεις ποτέ δυο γυναίκες ίδιες. Για την ακρίβεια, δεν θα βρεις ποτέ μία γυναίκα ίδια» – Alfred Austin, 1835-1913, Άγγλος ποιητής.

Γυναίκες και άνδρες γεννήθηκαν ίσοι. Οι γυναίκες όμως συνεχίζουν να εξελίσσονται» – Ανώνυμος.

«Οι γυναίκες δεν είναι τόσο νέες όσο βάφονται» – Ανώνυμος

«Οι γυναίκες λένε ότι νιώθουν πιο άνετα να γδυθούν μπροστά σε άνδρες απ’ ό,τι μπροστά σε γυναίκες. Λένε ότι οι γυναίκες είναι υπερβολικά επικριτικές, ενώ οι άνδρες απλώς ευγνώμονες» – Robert De Niro, 77, Αμερικανός ηθοποιός.

Εικονογράφηση από τη Miss Polly, Αυστραλέζα street artist.

Posted in World, Από Φιλελεύθερο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *