Menu Close

Αναρτήσεις

Γιατί αποδέχτηκες αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα;

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 15/06/2021

Ουσιαστικά η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έπρεπε ποτέ να αποδεχτεί ως εκλογές τις εκλογές που διεξάγονται στην κατεχόμενη περιοχή και δεν έπρεπε να αναγνωρίζει καθόλου τα αποτελέσματά τους. Ειδικά το αποτέλεσμα των τελευταίων προεδρικών εκλογών δεν έπρεπε να το αναγνωρίσει καθόλου.

Αλλά έκαναν λάθος από την αρχή κιόλας. Αν και λένε ότι το κράτος που ιδρύθηκε στον βορρά είναι παράνομο, αναγνώρισαν τις εκλογές αυτού του παράνομου κράτους. Είναι αλήθεια ότι ουδέποτε αποκάλεσαν πρόεδρο τον πρόεδρο της δημοκρατίας που βγάζουμε από την κάλπη, όμως πάντα τον αποδέχτηκαν ως εκλεγμένο ηγέτη. Γιατί; Μήπως επειδή χρειάζονταν έναν ηγέτη με τον οποίο να συνομιλούν; Μήπως επειδή δεν ήθελαν να διακόψουν εντελώς τις σχέσεις; Μήπως αναγκάστηκαν δηλαδή; Ή μήπως επειδή δεν μπόρεσαν να βρουν τη στήριξη που έλπιζαν από τις εξωτερικές δυνάμεις που μοίρασαν το νησί;

Ιδού είναι φανερό πώς έγιναν οι τελευταίες προεδρικές εκλογές μας. Δεν έμεινε τίποτα κρυφό. Πολύ εμφανής και χονδροειδής παρέμβαση του Ταγίπ Ερντογάν. Αρχηγοί των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών να κυκλοφορούν ελεύθερα εδώ. Παροτρύνσεις. Απειλές. Λέει τα πάντα ανοικτά ο Μουσταφά Ακιντζί που δεν βρίσκεται πλέον στο προεδρικό μέγαρο. Απειλήθηκε με θάνατο, λέει. Και η οικογένειά του. Και οι οικείοι του. «Απόσυρε την υποψηφιότητά σου», του είπαν. Τι θα συνέβαινε αν δεν αποσυρόταν, λέει; Θα πάθαινε πολύ κακά πράγματα, λέει.

Τι έγινε στο τέλος; Έκαναν αυτό που ήθελαν. Έθαψαν στην κάλπη τον Ακιντζί. Έβγαλαν από την κάλπη νικητή τον Τατάρ. Εκείνοι που ψήφισαν τον Ακιντζί δεν αναγνώρισαν και δεν αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών. Αποκαλούν τον Τατάρ τοποτηρητή και όχι πρόεδρο της δημοκρατίας. Λένε ότι δεν μας εκπροσωπεί. Ε, ακόμα και εμείς δεν τον αναγνωρίζουμε και πώς τον αναγνωρίζεις εσύ Ελληνοκύπριε αδελφέ; Μήπως δεν θα μπορούσες και εσύ να πεις «αυτές οι εκλογές δεν είναι δημοκρατικές, είναι ένα πραξικόπημα»; Και μάλιστα είναι πραξικόπημα όχι μόνο κατά της βούλησης του λαού, αλλά και κατά της ομοσπονδιακής λύσης! Αν ήθελες, θα το έλεγες. Αλλά φαίνεται ότι σε βόλεψε να παραμείνεις σιωπηλός και να το αποδεχτείς. Διότι η εκλογή Τατάρ διευκόλυνε και τη δική σου δουλειά. Μήπως δεν είναι πιο αποδεκτός ο οπαδός των δύο κρατών Τατάρ από τον ομοσπονδιακό Ακιντζί; Παρά να γίνουν αποδεκτοί οι βαριοί όροι της Τουρκίας για την ομοσπονδία, ας συνεχιστεί η μη λύση! Όμως, το πλεονέκτημα πέρασε σε εσένα. Από εδώ και μπρος δεν θα είσαι εσύ υπεύθυνος για τη μη λύση. Θα είναι οι οπαδοί των δύο κρατών! Πάρε αυτή τη θαυμάσια πάσα του Ερντογάν και χρησιμοποίησέ τη στο έπακρον Νίκο!

Τι θα γινόταν αν έμενε ο Ακιντζί; Τι θα έκαναν; Είμαι περίεργος στ’ αλήθεια. Άραγε θα έκαναν αυτό που είχαν κάνει κάποτε οι Σοβιετικοί στην Ουγγαρία και στην Τσεχοσλοβακία; Θα κινητοποιούσαν τα τανκς και θα τον έβγαζαν από τη μέση; Θα τον χτυπούσαν; Κατά τη γνώμη μου, δεν θα μπορούσαν να έκαναν απολύτως τίποτα. Θα κάθονταν και θα συμφωνούσαν πάλι. Άλλωστε ο Ακιντζί δεν επέδειξε σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της πενταετίας του. Μόνο μόλις άρχισε να απειλείται κατά τη διάρκεια των εκλογών, έβαλε απέναντί του την Τουρκία. Όμως, προσπάθησε να μην θίξει πολύ τον Ταγίπ Ερντογάν. Δεν χρησιμοποίησε το όνομά του σε κανένα παράπονο που εξέφρασε. Δεν ωφέλησε και πολύ το γεγονός ότι μίλησε ο Ακιντζί μόλις το βέλος είχε ριχτεί. Μόνο η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν αυτή την οποία πάντα κατηγορούσε για τη μη λύση κατά τη διάρκεια της πενταετίας του. Δεν κατηγόρησε την Τουρκία για τη μη λύση έστω και μία φορά. Όμως, ήξερε καλύτερα απ’ όλους μας ότι η Τουρκία ουδέποτε ήθελε λύση. Η Τουρκία ουδέποτε εγκατέλειψε την πολιτική ότι «η μη λύση είναι λύση» στην Κύπρο. Έθεσε τους βαριούς όρους που έθεσε στο τραπέζι για την ομοσπονδία για να τους απορρίψει η ελληνοκυπριακή πλευρά και να κατηγορηθεί γι’ αυτό. Στο τέλος παρέτεινε σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα τη μη λύση θέτοντας στο τραπέζι τα δύο κράτη. Τώρα θα χρησιμοποιήσει πιο πολύ όπως θέλει την περιοχή που κατέχει. Αφού αυτή η περιοχή είναι εκτός του διεθνούς δικαίου και αφού δεν μπορεί να απλώσει το χέρι η Ιντερπόλ εδώ, θα στρέψει εδώ όλες τις βρόμικες δουλειές της. Θα ξεπλένει εδώ τα βρόμικα χρήματα που θέλει να ξεπλύνει. Επιπλέον, επειδή κερδίζει μπόλικα χρήματα από τις οικοδομές, θα μετατρέψει τον βορρά σε εργοτάξιο από τη μία άκρη μέχρι την άλλη. Δεν θα σταματήσει καθόλου και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Ο Ακιντζί, ο οποίος μας διηγείται τώρα πώς έγιναν οι παρεμβάσεις, μακάρι να μην αποδεχόταν το αποτέλεσμα των εκλογών. Αλλά δυστυχώς εκείνος ήταν ο πρώτος που συνεχάρη τον Τατάρ!

Şener Levent

 

Posted in Politics, Από Πολίτη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *