Του ‘Αριστου Μιχαηλίδη, 20 Μαίου 2021
Κοίτα κύριε που μας ήρθε από τους «δικούς μας». Ένας αρθρογράφος ενοχλήθηκε διαβάζοντας το προχτεσινό άρθρο μας γιατί, λέει, έχουμε παράπονο που δεν μιλά κανένας για ένα κράτος, μία κυριαρχία και για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και μπήκε στον κόπο να μας απαντήσει για να υπερασπιστεί στην ουσία την τουρκική πλευρά (ε, ναι, τι άλλο;) και ειδικά τον Τουφάν Ερχιουρμάν που μίλησε για αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Ξέχασε βέβαια να σχολιάσει ότι ο Ερχιουρμάν μίλησε για αποκεντρωμένη ομοσπονδία «η οποία δίνει ισχύ στα ιδρυτικά κράτη». Και αυτό, τα ιδρυτικά κράτη, δεν διαφέρει επί της ουσίας από την κυριαρχική ισότητα, που εσχάτως προβάλλουν επίμονα κι εκβιαστικά ο Τατάρ και ο Τσαβούσογλου.
Η λύση που θα προέρχεται από τα ιδρυτικά κράτη είναι η προϋπόθεση που θέτει χρόνια τώρα η τουρκική πλευρά στοχεύοντας στο να αναγνωριστεί πριν από τη λύση το τουρκοκυπριακό κρατίδιο, το κατοχικό καθεστώς δηλαδή, ώστε μαζί με το ελληνοκυπριακό κρατίδιο να ιδρύσουν συνομοσπονδία με μόνη ενιαία δομή τη διεθνή εκπροσώπηση, αυτό που λέμε «μία διεθνή προσωπικότητα». Δηλαδή, ο Ερχιουρμάν, που υποστηρίζει δήθεν ομοσπονδία και θα έπρεπε να τον χειροκροτούμε, στην πραγματικότητα διαφοροποιείται από τον Τατάρ μόνο στους τίτλους. Ή, αν θέλετε, και στην προσέγγιση. Διαφωνεί με τα δύο κράτη κι αυτός, αλλά συμφωνεί με τα δύο κρατίδια. Όπως και οι «δικοί μας».
Εξάλλου, ο προκάτοχος του στο Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, έκανε συνομιλίες και έδειξε στην πράξη τι υποστηρίζει το κόμμα του. Τα είπε πεντακάθαρα σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» τον Μάιο του 2009: «Από τη στιγμή που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν δέχεται να δημιουργήσουμε μια συνομοσπονδία, για να διατηρήσουμε την εποικοδομητική ασάφεια, χρησιμοποιούμε τον όρο διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με μια διεθνή προσωπικότητα καθώς και ένα τ/κ συνιστών κράτος και ένα ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος, ίσου καθεστώτος». Αλλά γιατί να ακούμε τι λένε οι ίδιοι αφού μπορούν οι φωστήρες μας να τα εξηγούν όπως βολεύει τη σαθρή πολιτική τους. Πάντως, την εποικοδομητική ασάφεια την περιέγραψε πολλές φορές και με πολύ απλά λόγια και ο Μουσταφά Ακιντζί: «Κατά τους Ελληνοκύπριους αλλάζει δομή η Κυπριακή Δημοκρατία. Κατ΄ εμάς δημιουργείται μία νέα δομή» (ΚΥΠΕ, 1/9/2015).
Ας κάνουν πως δεν έχουν σημασία αυτά, ας βρούμε λύση κι ας είναι με ασάφειες. Αλλά, δεν έχει σημασία ούτε αυτό που διεμήνυσε η Άγκυρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατηγορηματικά και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο; «Ξεχάστε την Κυπριακή Δημοκρατία, η λύση στην Κύπρο θα προνοεί έναν νέο συνεταιρισμό δύο ισότιμων ιδρυτικών κρατιδίων» (Φιλελεύθερος, 14/2/16). Κι αυτό για να απαιτήσει όπως η λύση που περίμεναν οι αφελείς να εγκριθεί το 2016 από τους «δύο λαούς, σε χωριστά δημοψηφίσματα θα πρέπει να καταστεί πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας».
Αλλά, τι τους νοιάζει τους ξύπνιους μας να ξέρουν τι πραγματικά υποστηρίζουν και επιδιώκουν Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι, ώστε να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Θα συνεχίσουν να λένε ό,τι κόψει ο νους τους για να απαξιώνουν όσους διαφωνούν με τις εξυπνάδες τους, αρκεί να μην διαταράζεται η φαντασίωση που καλλιέργησαν τόσα χρόνια και τη θεωρούν πια γεγονός. Ό,τι και να λένε οι Τούρκοι, είναι τροφή για τα οράματά τους (εφιάλτες, στην πραγματικότητα) και όσα λένε οι Ελληνοκύπριοι που δεν προσαρμόζονται στις υποδείξεις τους είναι δηλητήριο, που τους αναστατώνει. Τώρα, νομίζουν ότι το πρόβλημα τους είναι ο Τατάρ και οι Ελληνοκύπριοι «απορριπτικοί». Εχθρός τους είναι οι Ελληνοκύπριοι, όχι η Τουρκία με την οποία πιστεύουν ότι μπορούν να συνεννοηθούν. Γι΄ αυτό και δεν μας είπαν ποτέ γιατί δεν λύθηκε το Κυπριακό όταν διαπραγματεύονταν οι Ταλάτ, Ακιντζί, Χριστόφιας, Αναστασιάδης. Περαστικά, τους ευχόμαστε, τι άλλο να πούμε. Περαστικά και σύντομα να επιστρέψουν κοντά μας.