Menu Close

Αναρτήσεις

Αυτό το μέρος δεν είναι Γαλλία, λέει

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 23/04/2021

Αυτό το μέρος δεν είναι Γαλλία, λέει. Φυσικά δεν είναι Γαλλία. Τι είναι; Η πίσω αυλή σου. Το χοντρό σου έντερο! Το λένε και μάντρα και ξέφραγο αμπέλι. Ένας στρατηγός μου είχε πει ότι «χάνι είναι, χάνι». Μόνο τα άλογά τους ποτίζουν εδώ οι ιππείς.

Κοιτάξτε. Δεν είναι Γαλλία, λέει. Από πού το κατάλαβες κύριέ μου ότι δεν είναι Γαλλία; Μήπως επειδή ήρθες και είδες  τη Λευκωσία και δεν μπόρεσες να δεις τον Πύργο του Άιφελ; Αναζήτησες εκείνους του Charlie Hebdo και δεν τους βρήκες; Δεν παρομοίασες τον δικό μας Κανλί Ντερέ με τον Σηκουάνα; Οι πετεινοί στο Παρίσι λαλούν νωρίτερα και δυνατότερα από τους δικούς μας πετεινούς; Επειδή η Γαλλία έχει έναν Σαρτρ και εμείς δεν έχουμε καν έναν Σαρτρ; Πες. Γιατί αυτό το μέρος δεν είναι Γαλλία; Εξήγησέ μας να καταλάβουμε. Και μάλιστα, γιατί Γαλλία; Το μέρος αυτό δεν είναι και Γερμανία, δεν είναι και Αγγλία, δεν είναι και Ισπανία. Κανένα μέρος δεν είναι. Κανένα μέρος δεν είναι τούτο εδώ το μέρος. Είναι ένα κομμάτι γης αποκομμένο από τον κόσμο. Το μισό ενός μικρού νησιού στη μέση της Μεσογείου. Μια χούφτα χώμα! Το χτυπήσατε, το σκοτώσατε, τι άλλο θέλετε ακόμα. Τα γιασεμιά άρχισαν να μην μυρίζουν. Εδώ και 47 χρόνια ακόμα μυρίζει πλιάτσικο. Η μυρωδιά του πλιάτσικου υπερίσχυσε της μυρωδιάς ακόμα και των πιο ανυπόφορων γαλλικών αρωμάτων. Για εσάς το μέρος αυτό είναι μόνο ένα οικόπεδο. Μήπως σας νοιάζουν οι άνθρωποί του; Αν τελείωνε, αν αφανιζόταν τούτη η τουρκοκυπριακή κοινότητα, το γουρούνι. Θα ήσασταν πιο ευτυχισμένοι, έτσι δεν είναι;

Αυτό το μέρος δεν είναι Γαλλία, λέει. Φυσικά δεν είναι Γαλλία. Δεν μπορείς να ανατρέψεις τον Πρόεδρο της δημοκρατίας της Γαλλίας και να διορίσεις τοποτηρητή στη θέση του. Δεν μπορείς να διαλύσεις μια κυβέρνηση με ένα τηλεφώνημα. Δεν μπορείς να συμπεριλάβεις τη «Le Monde» στα ΜΜΕ δεξαμενή σου. Δεν μπορείς να επιπλήξεις τους Γάλλους δικαστές. Δεν μπορείς να πεις στους Γάλλους «εγώ σας έσωσα». Δεν μπορείς να πεις καθόλου πως «ό,τι υπάρχει στην Τουρκία, θα υπάρχει και στη Γαλλία». Μόνο εδώ τα κάνεις όλα αυτά. Το «Γυμνάσιο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» είναι εδώ, όχι στη Γαλλία.

Να είσαι ευχαριστημένος που στην πολιτική μας σκηνή δεν υπάρχει κανείς να σου δώσει την απάντηση που σου αξίζει. Αν το μέρος αυτό ήταν Γαλλία, μήπως θα τα άφηναν στην μπάντα αυτά; Κοίτα, έχουμε μια τόσο καημένη, τόσο ανήμπορη αντιπολίτευση που ψάχνει τρόπους να μην καβγαδίσει μαζί σου για να μην σου μπει στο μάτι. Τι έγινε λέει; Δεν διάβασες προσεχτικά, λέει, την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου μας σχετικά με τα μαθήματα Κορανίου. Γι’ αυτό θύμωσες και επιτέθηκες, λέει, στο δικαστήριό μας. Αν τη διάβαζες προσεχτικά και την καταλάβαινες, δεν θα έκανες αυτές τις προσβολές, λέει. Ιδού, το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα της δήλωσης υποταγής. Κατάπιαν τις απειλές και τις προσβολές. Προσπαθούν να σε αθωώσουν! Να είσαι ευχαριστημένος που διαθέτεις τέτοια μαργαριτάρια! Εδώ υπάρχει κατοχή, αλλά συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει! Εδώ δεν υπάρχει δημοκρατία, αλλά συμπεριφέρονται σαν να υπάρχει. Εδώ περνάει ο δικός σου λόγος, αλλά συμπεριφέρονται σαν να περνάει ο δικός τους. Όλος ο κόσμος ξέρει ότι το μέρος αυτό είναι μια αποικία σου και μόνο εκείνοι δεν το ξέρουν. Θέλουν εκλογές χωρίς να κοιτάνε ότι έχουν μετατραπεί σε μειοψηφία στον πληθυσμό. Ακόμα δεν έμαθαν καν ότι δεν θα μπορούσαν να διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές σε μια χώρα που βρίσκεται υπό κατοχή. Κοίτα, όταν εσύ τους αποκαλείς άπιστους, προσπαθούν απεγνωσμένα για να αποδείξουν ότι είναι μουσουλμάνοι. Όταν εσύ τους λες «οπαδούς των Ελληνοκυπρίων» προσπαθούν να σου αποδείξουν ότι δεν είναι Ελληνοκύπριοι. Όταν τους λες «προδότες της πατρίδας», προσπαθούν να σου αποδείξουν πως είναι πατριώτες. Όταν τους λες «εξυπηρετείς τους Ελληνοκύπριους», προσπαθούν να σου αποδείξουν πως αγωνίστηκαν κατά των Ελληνοκυπρίων σε αυτά τα χώματα. Όταν τους λες «εχθρούς της Τουρκίας», προσπαθούν να σου αποδείξουν πως αγαπούν την Τουρκία.

Το μέρος αυτό δεν είναι Γαλλία, λέει. Φυσικά δεν είναι Γαλλία κύριέ μου. Χάνι είναι εδώ, χάνι! Αλλά μην ξεχνάς. Εμείς είμαστε οι πανδοχείς. Εσύ είσαι ταξιδιώτης σε αυτό το χάνι!

Posted in Politics, Από Πολίτη, Κοινωνικά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *