Menu Close

Αναρτήσεις

Αρχές με μέσα Απριλίου η Πενταμερής

17 Φεβρουαρίου 2021

Θέμα ημερών ή ακόμα και ωρών είναι ο καθορισμός της ημερομηνίας για πραγματοποίηση της άτυπου πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό. Το ραντεβού αναμένεται να κλειδώσει όπως όλα δείχνουν αρχές με μέσα Απριλίου, αργότερα δηλαδή από τις ημερομηνίες που είχαν μέχρι στιγμής ακουστεί. Χθες οι πληροφορίες έκαναν λόγω για 7-8 Απριλίου με σημείο συνάντησης τη Γενεύη. Παρόλο που δεν έχει ξεκαθαρίσει οριστικά, φαίνεται ότι χρονικά θα είναι περίπου το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη, με διπλωματικούς κύκλους στη Λευκωσία, να μην αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο να κλειδώσει η ημερομηνία λίγο αργότερα, δηλαδή γύρω στα μέσα του ίδιου μήνα.

Ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης, βρίσκεται σε επαφή με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στη Νέα Υόρκη, αναμένοντας την τελική ημερομηνία για πραγματοποίηση της άτυπης πενταμερούς, η οποία θα σηματοδοτήσει και το επόμενο βήμα στην πορεία της προσπάθειας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυπριακό: Πρώτα σύνοδος, μετά πενταμερής

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Judith Garber με την οποία συζήτησαν και το Κυπριακό. Ο υπουργός Εξωτερικών μετέφερε στην Αμερικανίδα πρέσβειρα τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς σε σχέση με το Κυπριακό, ενώ από την πλευρά της, εκφράστηκε η στήριξη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, με ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη της θέσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για λύση εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Παράλληλα στην ατζέντα της συνάντησης ήταν και οι διμερείς σχέσεις, και η περιφερειακή συνεργασία των δύο χωρών  στην περιοχή.

Σε ανάρτηση στο twitter το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι συζητήσεις μεταξύ άλλων κάλυψαν την ανάγκη διατήρησης ισχυρής δυναμικής στις διμερείς σχέσεις, τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και θέματα που σχετίζονται με την περιφερειακή συνεργασία, στη βάση της θετικής ατζέντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ συναντήθηκε ο ΥΠΕΞ

Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τη Δευτέρα το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια κατά την οποία ο τελευταίος τον ενημέρωσε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και το ιδιαίτερο αμερικανικό ενδιαφέρον για τις τριμερείς συνεργασίες στην περιοχή των δύο χωρών. Ειδική αναφορά από αμερικανικής πλευράς, όπως πληροφορούμαστε, έγινε στη συνεργασία Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ και το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στη συνεργασία σε ένα σχηματισμό 3 συν 1, όπως άλλωστε έχει γίνει και στο παρελθόν.

Το θέμα του Κυπριακού και των εξελίξεων ενόψει της άτυπης πενταμερούς αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και στη Βρετανία, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μορφή της λύσης και τα όσα κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης. Με επιστολή τους που αποκαλύπτει η Daily Telegraph οι σκιώδεις υφυπουργοί Εξωτερικών του Εργατικού Κόμματος καλούν τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ να δεσμευθεί στην υποστήριξη της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας ως βάση λύσης του Κυπριακού.

Ο σκιώδης υφυπουργός Ειρήνης και Αφοπλισμού Φάμπιαν Χάμιλτον και η υφυπουργός Ευρώπης Κάθριν Γουέστ επισημαίνουν ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια ιστορική ευθύνη έναντι του λαού της Κύπρου και έναντι της επίτευξης μιας λύσης που θα δει το νησί να επανενώνεται».

Τονίζουν ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο ο κ. Ράαμπ δεν κατέστησε δημοσίως σαφές ότι το Λονδίνο εξακολουθεί να στηρίζει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία όταν κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία ενόψει της άτυπης πενταμερούς υπό τα Ηνωμένα Έθνη.

Στην επιστολή τους τα δύο στελέχη της σκιώδους κυβέρνησης καλούν επίσης τον υπουργό Εξωτερικών να διατηρήσει τη μη αναγνώριση του κατεχόμενου βορείου τμήματος της Κύπρου, ώστε να μην παραβιαστούν οι «ιστορικές κόκκινες γραμμές» της Βρετανίας αναφορικά με το Κυπριακό.

Σημειώνεται ότι κυβερνητικές πηγές από το Λονδίνο έχουν επιβεβαιώσει τις τελευταίες ημέρες πως θέση του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία παραμένει «η καλύτερη λύση» για το Κυπριακό.

 

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *