Menu Close

Αναρτήσεις

Αποκαθήλωση σε δημόσια θέα

Της Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου, 14 Απριλίου 2021

Τον λόγο έχει πια η δικαιοσύνη. Και φυσικά όλοι δικαιούμαστε το τεκμήριο της αθωότητας. Κάθε άνθρωπος θεωρείται αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίον. Το ίδιο ισχύει και για τον τέως μητροπολίτη Κιτίου, η αθωότητα ή η ενοχή του οποίου ενδεχομένως να είναι δύσκολο να αποδειχτεί, δεδομένης της φύσης του αδικήματος για το οποίο κατηγορείται και των χρόνων που έχουν περάσει. Ωστόσο, μία τεράστια ρωγμή έχει επέλθει στο οικοδόμημα και ήδη έχει κατακτηθεί μία σημαντική νίκη. 

Πριν χρόνια, ίσως και μήνες ακόμα, θα ήταν αδιανόητο ένα άτομο από τα τόσο ψηλά κλιμάκια της Εκκλησίας να οδηγηθεί στο Δικαστήριο ή έστω μία γυναίκα -ή και άντρας- να τολμήσει να προβεί σε καταγγελία για σεξουαλικής φύσης αδίκημα. Η καταγγελία θα ήταν καταδικασμένη εξ υπαρχής να καταλήξει σε κάποιο αρχείο (όπως και έγινε το 2011) ή να στραφεί ακόμα και εναντίον του θύματος. Όπως ενδεχομένως να συμβαίνει και τώρα, περιορίζεται όμως στη σκέψη και την αντίληψη κάποιων οι οποίοι δυσκολεύονται να απομυθοποιήσουν θεσμούς, είδωλα, σύμβολα και σχήματα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι πλέον υποχρεωμένες να επιληφθούν της όποιας καταγγελίας, εναντίον όποιου κι αν στρέφεται και αυτό κάνουν.

Η τεράστια αλλαγή, την οποία ίσως και να μην συνειδητοποιούμαι ακόμα, οφείλεται στο κίνημα που ξεκίνησε στην Αμερική και έγινε γνωστό ως MeΤoo. Αν και η αρχή έγινε το 2006, χρειάστηκαν 15 χρόνια για να φτάσει στην Κύπρο και μάλιστα ως αποτέλεσμα των παλιρροιακών κυμάτων που προκάλεσε η καταγγελία της αθλήτριας Σοφίας Μπεκατώρου. Στα χρόνια αυτά αποκαθηλώθηκαν δεκάδες είδωλα: Ο μεγαλο-παραγωγός του Χόλυγουντ, Χάρβεϊ Γουάινσταϊν κατέληξε στην φυλακή, ο Ντομινίκ Στρος-Καν από παρ’ ολίγον πρόεδρος της Γαλλίας πέρασε στην αφάνεια και την απαξίωση, Λιγνάδης και Φιλιππίδης στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τη Δικαιοσύνη και πολλά άλλα τρανταχτά ονόματα κατέρρευσαν με κρότο σε δημόσια θέα. Δεν έχει σημασία αν θα καταδικαστεί κάποιος ή αν δεν επιτευχθεί η απόδειξη της όποιας καταγγελίας. Σημασία έχει πως τα θύματα απέκτησαν φωνή.

Η μία από τις καταγγελίες που αφορούν τον τέως μητροπολίτη έγινε το 2011 απευθείας στον Αρχιεπίσκοπο. Προτίμησε όμως να μην αγγίξει το ζήτημα, προφανώς για να μην αμαυρώσει την εικόνα που οι ίδιοι θέλουν να φτιάχνουν για τους εαυτούς τους ως ανώτεροι κληρικοί, αφήνοντας το «θύμα» αβοήθητο. Σήμερα, δεν υπάρχει τέτοια ευχέρεια. Υπάρχουν πλέον οι δομές που θα ακούσουν το θύμα και θα ψάξουν την καταγγελία, ανεξάρτητα από το ποιον αφορά.

Με τις όποιες αδυναμίες του και τις όποιες αναπόφευκτες παράπλευρες απώλειες, το MeToo εξελίσσεται σε μια σημαντική κατάκτηση.

Posted in Από Φιλελεύθερο, Απόψεις, Κοινωνικά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *