Menu Close

Αναρτήσεις

Ίσως η πιο ακτύπητη διαφθορά του κόσμου

Τι μπερδέματα είναι αυτά; Είναι οργανωμένοι, άραγε, για να μην μας αφήσουν να σηκώσουμε κεφάλι ή απλώς έβαλαν την ταχύτητα στο ρελαντί κι όπου βγάλει η κατηφόρα; Ένα δίκαιο το είχε χθες ο Αβέρωφ Νεοφύτου, που έλεγε στους άλλους με έκπληξη: «είστε εσείς που μας κάνετε σήμερα μαθήματα;». Και δεν είχε ούτε ένα δίκαιο ο Νικόλας Παπαδόπουλος παρουσιάζοντας την παρούσα κυβέρνηση ως την πιο διεφθαρμένη, την πιο διαπλεκόμενη, την πιο αλαζονική κυβέρνηση στην ιστορία μας. Λες και τώρα ξεκίνησε η ιστορία της διαφθοράς στην Κύπρο κι όλα τα κόμματα είναι αγνά και αμόλυντα, εκτός από αυτό που μας κυβερνά. Η αλήθεια είναι ότι αυτοί που μας κυβερνούν σήμερα απλώς διαιωνίζουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή που παρέλαβαν, υποσχόμενοι να βάλουν τέλος. Ίσως να είναι και πιο έξυπνοι από τους προηγούμενους, διότι είναι και οι μόνοι που κατάφεραν (θέλοντας και μη) να βάλουν και κάποιους στη φυλακή και έχουν να το λένε.

Αλλά, βρισκόμαστε πια στην κορύφωση, η κοινωνία δεν αντέχει άλλο, και προσβάλλουν τη νοημοσύνη των πολιτών όσοι πολιτικοί και κομματικοί προσπαθούν να αφαιρέσουν τις ευθύνες από τους δικούς τους ώμους και αρνούνται να αναγνωρίσουν ότι οι ευθύνες για τη διαφθορά και τη διαπλοκή και την ατιμωρησία ανήκουν σε όλους τους. Μα, σε όλους. Ειδικά σε όσους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ανέλαβαν κατά καιρούς να κυβερνήσουν. Και δεν υπάρχει τρόπος να τερματιστεί αυτή η χρόνια καχεξία εάν συνεχίσουν όλοι την ίδια προσέγγιση: Η μόνη τους έγνοια να είναι να αποτινάξουν από πάνω τους την όποια ευθύνη και να την φορτώσουν σε όποιον άλλο.

Ίσως η πιο ακτύπητη διαφθορά του κόσμουΊσως να μην το αντιλαμβάνονται μέσα στην κομματική γυάλα που κινούνται, αλλά ο κόσμος το αντιλαμβάνεται και είναι εξοργισμένος. Και όχι μόνο από τις κομματικές ατζέντες, αλλά και από τις προσωπικές. Ξεσκεπάστηκαν και αναδείχθηκαν με τον πιο κραυγαλέο τρόπο στην κόντρα Χάρη Γεωργιάδη και Σωκράτη Χάσικου. Πήγε στην Ερευνητική Επιτροπή ο κ. Γεωργιάδης και φρόντισε να αφήσει σκιές για την κραιπάλη των πολιτογραφήσεων, ειδικά στον Σωκράτη Χάσικο και να απαλλάξει όλους τους άλλους, μαζί και τον εαυτό του. Φυσικά και πρέπει να επιμεριστούν ευθύνες, κάποιος έχει λίγες, άλλος έχει περισσότερες, όμως την κύρια ευθύνη την έχει η Κυβέρνηση. Δεν είναι λογικό να θεωρηθεί υγιής προσέγγιση, σε ένα τόσο χαώδες και μακροχρόνιο σκάνδαλο, να έχει την ευθύνη μόνο ένας πρώην υπουργός, ο Σωκράτης Χάσικος. Ακόμα κι αν αποφάσιζε μόνος του, οι υπόλοιποι υπουργοί που ενέκριναν στο Υπουργικό το έκαναν με κλειστά μάτια; Και ο Πρόεδρος; Ακόμα κι αυτό είναι ενοχή, όμως.

Ίσως άδικα να αναζητεί και ευθύνες η Ερευνητική Επιτροπή. Είναι ολοφάνερο τι έγινε. Η Κύπρος βρισκόταν μπροστά στην οικονομική καταστροφή και απεγνωσμένα η Κυβέρνηση αναζητούσε εισοδήματα. Βρήκε το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων κι έπεσε με τα μούτρα. Οι έλεγχοι που έκανε ήταν τυπικοί ή καθόλου. Έφερε δισεκατομμύρια αυτή η ιστορία. Κι όταν έρχονταν τα δισεκατομμύρια ουδείς ασχολείτο. Ούτε υπουργοί, ούτε Βουλή, ούτε κόμματα. Τώρα είναι η ώρα που ξεσκεπάζονται οι ασωτίες που έγιναν. Αλλά, αν είναι να πηγαίνει ο καθένας στην Επιτροπή και να ρίχνει σε κάποιον άλλο το σκάνδαλο, στο τέλος θα βγει μια έκθεση ιδεών για να μπει κι αυτή μαζί με τις άλλες στα συρτάρια. Ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Κι όσα ξέραμε για τη διαφθορά και την ατιμωρησία απλώς θα διαιωνίζονται. Όπως θα διαιωνίζεται και η ασυδοσία στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Αυτή η ιστορία με τις αμοιβές των μελών της Ερευνητικής δεν είναι άσχετη. Αποφάσισε λέει ο Γενικός Εισαγγελέας να δώσει επιπλέον €120.000 αποζημίωση στα μέλη της επιτροπής και το Υπουργικό τα ενέκρινε. Όμως, η Επιτροπή δηλώνει ότι δεν θέλει καμιά αποζημίωση, ούτε την ζήτησε ποτέ. Μπράβο της. Γιατί προσφέρθηκε, λοιπόν; Θα μπορούσαν να ρωτηθούν προηγουμένως οι άνθρωποι για να αποφευχθεί και το μπάχαλο. Αλλά, είναι εντυπωσιακό με πόση ευκολία μοιράζονται τα χρήματα των φορολογουμένων. Αποφάσισε ο Εισαγγελέας να τα δώσει. Από την τσέπη του είναι; Όπως αποφάσισαν προηγουμένως ότι για να βοηθηθεί το έργο της Επιτροπής πρέπει να προσληφθούν 40 ειδικοί για έξι εβδομάδες έναντι €182.000, πλέον ΦΠΑ, με δικαίωμα επέκτασης της περιόδου για άλλες τρεις εβδομάδες και άλλες τόσες χιλιάδες. Κι όλα αυτά για μια έρευνα που μπορούσε να κάνει η Ελεγκτική Υπηρεσία του κράτους η οποία έχει και τους ειδικούς και τους πληρώνουμε ούτως ή άλλως.

aristosm@phileleftheros.com

Posted in Από Φιλελεύθερο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *