Menu Close

Αναρτήσεις

Ένας χρόνος πανδημίας σήμερα, τραγικά λάθη και αρλούμπες του Ιωάννου

Του Γιώργου Καλλινίκου, 09 Μαρτίου 2021

Ένας χρόνος ολοκληρώνεται σήμερα από την ημέρα που ο περιβόητος κορωνοϊός πάτησε το πόδι του και στο νησί μας. Σε προχθεσινή του συνέντευξη στον «Φ», ο υπουργός Υγείας επιχείρησε να διαφημίσει το μεγαλειώδες έργο του στο χρόνο της πανδημίας. Δεν ήξερα αν έπρεπε να γελάσω ή να κλάψω. Διερωτόμουν αν τα πιστεύει αυτά που λέει ή, απλώς, ό,τι του λέει ο «επικοινωνιολόγος» του (υπουργός, που διαθέτει «επικοινωνιολόγο», έχει πρώτιστη έγνοιά την εικόνα του και όχι το έργο του) τα παπαγαλίζει.

Μέσα στη σωρεία αρλούμπων που αράδιασε, μίλησε για πολύ καλή προετοιμασία η οποία βοήθησε το σύστημα υγείας να αντέξει. Ξεχνώντας βεβαίως ότι ο ιός ήρθε στην Κύπρο μήνες μετά από τις άλλες χώρες και έτρεχαν μήνες μετά να φτιάξουν νέες ΜΕΘ! Καυχήθηκε για… πρωτιές της Κύπρου στα τεστ (το βραβείο ποιο είναι;) και στους αυστηρούς ελέγχους στα αεροδρόμια (εδώ γελάει και το παρδαλό κατσίκι). Καυχήθηκε για την επιλογή να ακούνε τους επιστήμονες αλλά ξέχασε να πει ότι όποτε τον βόλευε τους άκουγε. Τρανό παράδειγμα το πρόσφατο με την εκδήλωση διαμαρτυρίας, όπου οι επιστήμονες τον εξέθεσαν ανεπανόρθωτα λέγοντας ότι δεν υπήρχε πρόβλημα να γίνει.

Μέχρι και το θέμα των εμβολίων της Astrazeneca και των φόβων που εκφράζονταν για τους άνω των 65 καυχήθηκε. Έντεκα χώρες δεν το χρησιμοποιούσαν αρχικά επειδή δεν υπήρχαν επαρκή αποτελέσματα αλλά η Κύπρος στου κουφού την πόρτα. Ο κ. Ιωάννου ζήτησε να του πούμε και συγγνώμη. Εμείς το χρησιμοποιήσαμε, είπε, και ήρθαν μετά οι άλλες μεγάλες χώρες και μας ακολούθησαν. Έλεος άνθρωπέ μου. τόσο περιορισμένης ευθύνης είσαι; Οι άλλες χώρες έκαναν αυτό που έπρεπε για να προστατεύσουν τους πολίτες τους. όταν υπήρξαν στην πράξη αποτελέσματα το χρησιμοποίησαν. Εσύ πήγες στο κουτουρού ρισκάροντας την υγεία των πολιτών. Τόσο απλό και τόσο επικίνδυνος είσαι!

Επειδή, όμως, το μνημονικό του κ. Ιωάννου και του «επικοινωνιολόγου» του είναι επιλεκτικό, θα τους υπενθυμίσουμε μερικά (για όλα χρειαζόμαστε βιβλίο) από τα τρανταχτά λάθη και τους χτυπητούς παραλογισμούς τους. Όπως για παράδειγμα, ότι έχουν για μήνες εγκλωβισμένους τους μαθητές, οδηγώντας στην απώλεια και δεύτερης σχολικής χρονιάς. Επειδή η δική μας θέση μπορεί να θεωρηθεί υποκειμενική, ας δούμε τι λένε οι ειδικοί. Υπενθυμίζουμε ότι ο δρ Αβραάμ Ηλία, διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, είχε ξεκάθαρα υποστηρίξει ότι τα παιδιά έπρεπε να επιστρέψουν στο σχολείο. Εξηγώντας ότι η νόσος σπάνια προκαλεί σοβαρή πάθηση στα παιδιά. Ότι σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΠΟΥ, οι κάτω των 18 ετών αποτελούν το 8% του συνόλου των κρουσμάτων αν και αποτελούν το 29% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ειδικά τα παιδιά κάτω των 13 ετών είναι λιγότερο πιθανό να προσβληθούν ή να μεταδώσουν το ιό.

Αν κάποιοι δεν πείθονται από τον δρα Ηλία, τους υπενθυμίζουμε τι δήλωνε ο διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε. Υπογράμμιζε ότι τα σχολεία έπρεπε να παρέμεναν ανοικτά, εξηγώντας ότι τα παιδιά δεν ευθύνονται για την εξάπλωση του ιού και το κλείσιμο των σχολείων είναι αναποτελεσματικό.

Υπενθυμίζουμε στον υπουργό Υγείας τον κορυφαίο παραλογισμό του κλεισίματος Λεμεσού και Πάφου (της δεύτερης χωρίς καν να το δικαιολογούν τα στατιστικά). Το έκανε χωρίς να υπολογίσει πόσες χιλιάδες άνθρωποι μπαινοβγαίνουν για εργασία. Δεν υπολόγισε ότι θα προκαλούσε ουρές οχημάτων στην είσοδο και έξοδο της Λεμεσού. Δεν υπολόγισε πόσες χιλιάδες τεστ θα χρειάζονταν, πόσα σημεία ελέγχου θα χρειάζονταν, πόσες και ποιες ώρες έπρεπε να εργαστούν τα εργαστήρια. Γενικώς, δεν υπολόγισε τίποτα. Αποτέλεσμα; Να προκληθούν τεράστιες συναθροίσεις, με ευθύνη αποκλειστικά του υπουργείου Υγείας.

Υπενθυμίζουμε στον υπουργό Υγείας τον κορυφαίο παραλογισμό να κλείσει τα μονοπάτια της φύσης! Να εστιάσει στους οίκους ευγηρίας μόλις τον Δεκέμβρη και να ανακαλύψει ότι δεν εφάρμοζαν ορθά τα μέτρα, όταν ήδη είχαν δεκάδες ηλικιωμένοι ασθενήσει και αποβιώσει. Να εμπαίζει τα εστιατόρια κλείνοντάς τα η ώρα 7! Να αρνείται να κάνει λοκντάουν τον Νιόβρη και να το κάνει τον Δεκέμβρη, φέρνοντας εκατοντάδες επιχειρήσεις στα πρόθυρα πτώχευσης. Να διαφημίζει ότι ετοίμασαν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (έστω και με καθυστέρηση) αλλά χωρίς προσωπικό να τις πληρώσουν.

Υπενθυμίζουμε στον υπουργό Υγείας, ότι ένα ολόκληρο χρόνο μετά, ακόμη δεν συνειδητοποίησε ότι η καραντίνα δεν είναι λύση. Κλείνουν τα πάντα και μειώνονται τα κρούσματα. Ανοίγουν και απογειώνονται. Πλειστάκις του υποδείξαμε ότι έπρεπε να είχαν αλλάξει φιλοσοφία. Ότι δεν ωφελούν τα μέτρα που εγκλωβίζουν το σύνολο του πληθυσμού. Ότι έπρεπε να είχαν επικεντρωθεί στις ευπαθείς ομάδες. Κάνοντας αστακό τους οίκους ευγηρίας, επικεντρώνοντας την εκστρατεία στην προστασία των ηλικιωμένων, επιβάλλοντας την εργασία από το σπίτι όλων όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Για να μην μας πουν ότι κάνουμε τους ειδικούς, θυμίζουμε τι έλεγε ο πνευμονολόγος Χ. Αρμεύτης. Δήλωνε ξεκάθαρα ότι το λοκντάουν είναι η έκφραση της ανικανότητας μας να κάνουμε αυτά που έπρεπε (αντιλαμβανόμενος ότι η διαφορά μεγέθους της Κύπρου από τις μεγάλες χώρες είναι εκείνη που μπορούσε να αξιοποιηθεί με διαφορετικά μέτρα). Επέκρινε το γεγονός ότι άφησαν τα γηροκομεία επί 8 μήνες στο έλεος του Θεού. Ότι ανοίξαμε τα αεροδρόμια αλλά οι έλεγχοι ήσαν υποτυπώδεις. Ότι δεν υπήρχε πλάνο διαχείρισης των νοσοκομείων και άλλα.

Όχι, δεν θεωρούμε ότι όλα έγιναν λάθος ή ότι ήταν εύκολο έργο η αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν ανεχόμαστε, όμως, την ωραιοποίηση της κατάστασης όταν έγιναν παιδαριώδη έως και τραγικά λάθη. Εκείνο για το οποίο δεν ανάφερε ούτε λέξη είναι για το χορό δεκάδων εκατομμύριων για τα περιβόητα rapid tests. Που με τη βούλα επιστημόνων πλέον, χαρακτηρίστηκαν παγίδα.

Σε προκαλούμε ξανά λοιπόν κύριε Ιωάννου: Δώσε στη δημοσιότητα πλήρη στοιχεία για όλες τις προσφορές που μέχρι σήμερα έχεις κατακυρώσει και τους διαγωνισμούς που έχεις προκηρύξει. Πόσες δεκάδες εκατομμύρια μοίρασες για τα rapid tests και πόσα για τα συνεργεία που τα διενεργούν. Τα στοιχεία κάθε εταιρείας και σε ποιους ανήκουν. Όλα τα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν πως τα tests κάθε προέλευσης έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα.

Να θυμάσαι: Μπορεί κάποιοι να σε χαϊδεύουν. Μπορεί κάποιους να τους παραπλανείς. Εμάς ποτέ!

Posted in Από Φιλελεύθερο, Κοινωνικά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *