Menu Close

Αναρτήσεις

Ως εδώ κύριοι του «Ως Δαμέ», άστε τα βαγόνια της οργής

Του Γιώργου Καλλινίκου, 30 Μαρτίου 2021

Δεν είπαν «κυβέρνηση του νότου» αλλά «κυβέρνηση στο νότο», λένε οι συντονιστές του «Ως Δαμέ». Ο συντάκτης της περιβόητης ανάρτησης θα μπορούσε να επικαλεστεί στιγμιαίο λάθος. Ακόμη και αβλεψία από κεκτημένη ταχύτητα. Η προσπάθεια, όμως, να δικαιολογήσει την εξοργιστική αναφορά με σοβαροφανή τρόπο και, μάλιστα, με επίκληση πολιτικής ορολογίας, καθιστά την αναφορά ένα ασυγχώρητο λάθος. Επειδή καταδεικνύει ότι πρόκειται για ενσυνείδητη τοποθέτηση, που αντικατοπτρίζει την πραγματική πολιτική θεώρησή τους.

Ακόμη και η αναφορά σε «κυβέρνηση στο νότο» δεν διαφοροποιεί το ολίσθημα. Διότι ουσιαστικά ενισχύει την καταδικαστέα τουρκική πολιτική, που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και υπονομεύει την κρατική μας υπόσταση, επικαλούμενη γεωγραφικό διαχωρισμό και αναφερόμενη σε ε/κ διοίκηση του νότου. Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία πολιτεύεται προτάσσοντας τα δύο κράτη, να υπάρχουν Κύπριοι οι οποίοι ενισχύουν την τουρκική ακρότητα. Υπονομεύοντας το μοναδικό οχυρό το οποίο διαθέτει η Κύπρος, την Κυπριακή Δημοκρατία. Η επίκληση εκ μέρους των «Ως Δαμέ» της ίδιας φρασεολογίας με τους Τούρκους, τι άλλο μπορεί να πετύχει παρά την οριστική διχοτόμηση.

Πρόκειται για τραγική κατάληξη. Η δε προσπάθειά τους να επικαλεστούν τον Αντόνιο Γκουτέρεζ και την αναφορά του σε «Κύπριους του βορρά και του νότου» είναι αξιοθρήνητη. Αν κάθε λάθος, σκόπιμο ή μη, του οποιουδήποτε στο διεθνή χώρο, αποτελεί άλλοθι για οποιονδήποτε στην Κύπρο επικαλείται ανάλογες επιζήμιες αναφορές τότε, ζήτω που καήκαμε! Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στην περιβόητη ανάρτηση των «Ως Δαμέ» υπάρχουν και άλλα σημάδια των προθέσεών τους. Όπως για παράδειγμα οι περιβόητες διπλές ονομασίες. Αναφέρονται, για παράδειγμα, σε οδόφραγμα Λήδρας/ Locmaci.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό το οδυνηρό από την περιβόητη ανάρτηση, που προσβάλλει την αξιοπρέπεια κάθε Ελληνοκύπριου. Η δράση της εν λόγω πλατφόρμας εμφανίστηκε εν μέσω πανδημίας. Ως επακόλουθο της κορύφωσης της οργής των πολιτών από τη συσσωρευμένη αηδία την οποία τους προκάλεσαν οι επαναλαμβανόμενες αποκαλύψεις περί των σκανδάλων της διαφθοράς. Αμέσως μετά την έκρηξη την οποία προκάλεσε το περιβόητο βίντεο του αίσχους, το οποίο ρεζίλεψε τη μικρή μας πατρίδα στα πέρατα της γης.

Εμφανίστηκε ακόμη, σε μια στιγμή κατά την οποία ο συνδυασμός αντιδημοκρατικών αποφάσεων και σωρείας παραλογισμών εκ μέρους της Κυβέρνησης αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας, έφερε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας σε εκρηκτική κατάσταση. Σε μια στιγμή κατά την οποία χιλιάδες οργισμένοι πολίτες αναζητούσαν τρόπο έκφρασης και εκτόνωσης της οργής τους. Διαδηλώνοντας το τέλος της ανοχής τους. Στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ετοιμότητας για αντίδραση στην προκλητική αυθαιρεσία και στην αποπνικτική μπόχα.

Οι πρώτες εκδηλώσεις της άγνωστης εκείνη την στιγμή πλατφόρμας, φάνταζαν σαν μια αναζητούμενη ηλιαχτίδα, που θα έφερνε φως στο σκοτάδι το οποίο οι έχοντες την εξουσία αλλά και διάφορα κόμματα λίγο ή πολύ μπλεγμένα στη σήψη επέβαλαν. Η μεγάλη συμμετοχή πολιτών σκόρπισε αισιοδοξία. Έστελνε ένα ηχηρότατο μήνυμα στην εξουσία. Στις πρώτες εκδηλώσεις ένωσαν τις δυνάμεις τους πολίτες προερχόμενοι από διάφορους κομματικούς χώρους αλλά και ανένταχτοι. Πολλοί εκ των οποίων δεν συμφωνούσαν με όλη τη θεματολογία των διοργανωτών αλλά ιεράρχησαν την αναγκαιότητα αντίδρασης έναντι των φαινομένων διαφθοράς ως ύψιστη. Συμμετείχαν και πολλοί οι οποίοι διαφωνούσαν και με τη διαφαινόμενη ιδεολογική προέλευση της εν λόγω πλατφόρμας. Αγνοί πατριώτες, όμως, που δεν ανέχονται άλλο να βλέπουν την πατρίδα τους να δολοφονείται λίγο-λίγο, επέλεξαν να ενώσουν την κραυγή τους.

Οι συντελεστές των «Ως Δαμέ», ενδύθηκαν τον ανάλογο μανδύα και πήδηξαν στα βαγόνια της οργής. Αξιοποιώντας τις αγνές προθέσεις οργισμένων έντιμων πολιτών. Η άσκηση αστυνομικής βίας και ο τραυματισμός της νεαρής Αναστασίας υποβοήθησε τα σχέδιά τους. Όμως, οι πραγματικοί στόχοι ή έστω η διαφορετική ιδεοληψία, αποκαλύφτηκαν. Σκορπίζοντας απογοήτευση σε όσους βρίσκονταν στα βαγόνια της οργής. Το βασικό ζητούμενο δεν είναι ποιο θα είναι το μέλλον των «Ως Δαμέ». Αν στις εκδηλώσεις τους, που κατρακύλησαν από 10.000 στην αρχή σε 2.000 προχθές και ίσως σε μερικές εκατοντάδες στο μέλλον, θα υπάρξει φθορά.

Σημασία έχει ότι χρόνια τώρα καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να αφυπνισθεί ο λαός. Να σταματήσει να παραπλανάται από τη φάρα των πολιτικών. Να πάψει να ανέχεται τον εμπαιγμό με διάφορες ψευδαισθήσεις. Να μάθει να αντιδρά. Να βγαίνει στο δρόμο. Να τους τρομάζει. Σε μια στιγμή, λοιπόν, που η οργή κορυφώθηκε και ο λαός αντέδρασε, επήλθε η προαναφερθείσα απογοήτευση. Είναι κρίμα. Διότι αποθαρρύνει πολλούς για τη συνέχεια.

Δεν πρέπει ωστόσο. Είναι αρκετό να παρακολουθήσει κάποιος τις αντιδράσεις κομμάτων αναφορικά με το ολίσθημα των «Ως Δαμέ». Αλληλοσφάζονται. Σε μια εξόφθαλμη προσπάθεια να το αξιοποιήσουν –ακόμη κι αυτό- προεκλογικά. Επιδιώκουν με προκλητικό τρόπο να επιτύχουν πόλωση με εμφανή στόχευση την αύξηση της κομματικής συσπείρωσής τους. Τόσο μικροί είναι. Όταν, μάλιστα, διαχρονικά έχουν οι ηγεσίες τους εμφανίσει ανάλογες θέσεις. Όχι την ίδια ακριβώς φρασεολογία με τους «Ως Δαμέ» αλλά παραπλήσιες πολιτικές, που επίσης, τυγχάνουν εκμετάλλευσης από την Τουρκία.

Μην παίξετε το παιγνίδι τους. Κρατηθείτε στα βαγόνια της οργής. Κρατείστε τα, όμως, καθαρά από κάθε σκοπιμότητα. Από κάθε συγκαλυμμένη ιδεοληψία. Από όποιον στοχεύει στην εκμετάλλευση της οργής σας, που προκαλείται από την αισχρή σήψη και την αναίσχυντη διαφθορά όσων κυκλοφορούν στους υπονόμους ενός συστήματος που κατατρώει τα σωθικά της μικρής αλλά λατρεμένης μας πατρίδας.

Μην εγκαταλείψετε! Όχι τώρα!

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο, Κοινωνικά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *