Menu Close

Αναρτήσεις

Ως εδώ από την Ευρώπη

Του: ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 15/12/2020

Η Ευρώπη ενθαρρύνει τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και παραβιάζει το δίκαιο και τη δικαιοσύνη, ειδικά στην περιοχή μας. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δυσκολεύτηκαν πολύ στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Συζήτησαν πολύ. Και φοβήθηκαν να επιβάλουν κυρώσεις. Φοβήθηκαν ότι θα τους γύριζαν μπούμερανγκ. Τι είναι το μπούμερανγκ; Οι αυτόχθονες της Αυστραλίας το περιγράφουν ως εξής: «Είναι ένα ξύλο που έτυχε επεξεργασίας από πλατιά διχαλωτά κλαδιά σκληρών δέντρων, όπως η ακακία και ο ευκάλυπτος, και απέκτησε την αιχμηρότητα του σπαθιού. Είναι ένα αντικείμενο κυνηγιού, ένα είδος όπλου που μπορεί να επιστρέψει πίσω στο μέρος από το οποίο ρίχθηκε και το χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και οι Ινδοί και συνήθως οι ιθαγενείς της Αυστραλίας». Ιδού, αυτό το ραβδί σαν σπαθί φοβήθηκαν ότι θα επέστρεφε πίσω στους ίδιους από την Τουρκία! Γι’ αυτό αρκέστηκαν πιο πολύ στο να καταδικάσουν το καθεστώς Ερντογάν. Δεν εγκρίνουν, λέει, τις γεωτρήσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο. Και δεν θεωρούν σωστό, λέει, το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού. Και άφησαν για τον Μάρτιο του ερχόμενου έτους τη συζήτηση σοβαρών κυρώσεων. Δηλαδή, πρώτα θα κοιτάξουν τη στάση της νέας διοίκησης στην Αμερική και ύστερα θα αποφασίσουν.

Ο Μπάιντεν θα αναλάβει τον Λευκό Οίκο από τον Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου. Η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει βήματα πριν κάνει η Αμερική. Δυστυχώς, έτσι είναι. Μήπως δεν υπάρχει λόγος για να επιβληθούν κυρώσεις στο καθεστώς Ερντογάν; Είναι μόνο οι παράνομες δραστηριότητές του στις θάλασσες της Κύπρου; Μόνο το Βαρώσι; Μόνο το ότι αγνοεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών; Ή πάλι, η δικτατορία του που καταπατά το δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία;

Και κοιτάξτε και τη στάση της Ευρώπης στη Λευκορωσία. Μπορεί στο πι και φι να αποφασίσει για κυρώσεις. Καταλαβαίνω, στη Λευκορωσία υπάρχει δικτατορικό καθεστώς. Ένα αντιδημοκρατικό σύστημα. Οι εκλογές είναι νοθευμένες. Ο επί 27 χρόνια δικτάτορας Λουκασένκο τυραννάει τον λαό. Τι διαφέρει απ’ αυτόν ο Ταγίπ Ερντογάν; Κατά την άποψή μου, ο Ερντογάν είναι χειρότερος μάλιστα. Αλλά η Λευκορωσία είναι πολύ πιο ευαίσθητη περιοχή για την Ευρώπη. Το ζήτημα είναι να την αποκόψει από τη Ρωσία, από τον Πούτιν. Αν στην άκρη της υπόθεσης υπάρχει η Ρωσία, δεν διστάζουν καθόλου να αποφασίσουν κυρώσεις. Αυτό ισχύει και για χώρες όπως η Ουκρανία και η Γεωργία, όχι μόνο για τη Λευκορωσία. Τα Σοβιέτ διαλύθηκαν, αυτές οι δημοκρατίες αποκόπηκαν από την ένωση, έγιναν ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη, αλλά ενοχλεί πολύ την Ευρώπη το γεγονός ότι ακόμα βρίσκονται υπό την καθοδήγηση της Ρωσίας. Ουσιαστικά, δεν αρκεί στην Αμερική και στην Ευρώπη η διάλυση των Σοβιέτ και η απαλλαγή των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης από το να είναι δορυφόροι των Σοβιέτ. Η Ρωσία είναι ακόμα μία μεγάλη χώρα η οποία εκτείνεται μέχρι τα σύνορα της Ιαπωνίας. Διαθέτει 21 αυτόνομες δημοκρατίες. Η Δύση δεν θα ησυχάσει άμα δεν αποκόψει από τη Ρωσία και αυτές τις δημοκρατίες. Το δοκίμασαν αυτό και στην Τσετσενία, όμως, δεν τα κατάφεραν. Οι Ρώσοι κατέπνιξαν τον ξεσηκωμό εκεί σαν έναν εμφύλιο πόλεμο και με πολύ αιματηρό τρόπο.

Ο πρώην ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, είχε πει το εξής πριν από τη σύνοδο κορυφής προειδοποιώντας του ηγέτες της ΕΕ: «Ο Ερντογάν δεν θα κάνει βήμα πίσω μέχρι να του τρίξετε τα δόντια»! Σύμφωνα με τον Τζέφρι, υπάρχουν πέντε μεγάλα προβλήματα μπροστά στον Μπάιντεν, ο οποίος θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο. Η Κίνα, η Ρωσία, η Βόρειος Κορέα, το Ιράν και το κλίμα. Η Τουρκία βρίσκεται στην έκτη θέση. Ο Ταγίπ Ερντογάν πέταξε στα σκουπίδια από την πρώτη ημέρα τις αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ. Τόσο οι ευρισκόμενοι στον κύκλο του, όσο και οι προεκτάσεις τους στην Κύπρο, είπαν «απορρίπτουμε αυτές τις αποφάσεις, είναι άκυρες για εμάς». Δεν ικανοποιήθηκαν παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις. Δεν ικανοποιήθηκαν; Κατά τη γνώμη μου, ικανοποιήθηκαν, όμως δεν το έδειξαν. Ο Ταγίπ Ερντογάν περιμένει τον Μπάιντεν. Ετοιμάζεται γι’ αυτόν. Προσπαθεί να επηρεάσει τον Μπάιντεν από τώρα αναπτύσσοντας τις σχέσεις του με το Ισραήλ. Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε αποσύρει τον πρέσβη του από το Τελ Αβίβ μετά την ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Τραμπ και είπε για το Ισραήλ ό,τι του κατέβαινε, τώρα διορίζει νέο πρέσβη εκεί. Και μάλιστα έναν πρέσβη που γνωρίζει πολύ καλά τη γλώσσα και την ιστορία του Ισραήλ.

Έχω να πω το εξής: Η Κύπρος, η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ έχοντας μεγάλες ελπίδες, δεν μπόρεσε να βρει εκεί εκείνο που ήλπιζε. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις βρήκε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ήλπιζε. Ξέχασε ότι το μεγάλο ψάρι πάντα τρώει το μικρό. Η ΕΕ δεν μπορεί να επουλώσει τις πληγές της Κύπρου. Δεν μπορεί να δυσαρεστήσει την ισχυρή Τουρκία για τα δάκρυα της Κύπρου. Μόνο επιδινώνει τις πληγές της. Αλλά δεν μπορεί να την εμποδίσει από του να πληγωθεί.

Posted in By Cyclamen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *