Menu Close

Αναρτήσεις

Χαλαρώστε, κύριοι και ανοίξτε καμιά ταβέρνα

Του Άριστου Μιχαηλίδη, 09 Μαρτίου 2021

Διάβασα σ’ ένα τοίχο το σύνθημα: «Άνοιξε κλείσε την κοινωνία θ’ αρπάξουμε καμιά χούντα». Παραστατικότατο. Μάλλον, από την Ελλάδα θα είναι κλεμμένο όπου ο αυτοσαρκασμός στους τοίχους αφθονεί. Όμως, λένε και αλήθειες. Ένα ολόκληρο χρόνο άνοιξε – κλείσε, κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους. Δεν πάει άλλο. Εκτός κι αν εθίστηκαν μερικοί στην κυβέρνηση και νομίζουν πως θα κυβερνούν με διατάγματα για πάντα. Χαλαρώστε, κύριοι, δεν είμαστε πια στους πρώτους μήνες της πανδημίας, που επικαλούμενοι την άγνοια και τους πειραματισμούς παίρνατε χουντικές αποφάσεις απειλώντας με μαζικούς θανάτους. Είμαστε πια στο τέλος της πανδημίας. Λίγοι μήνες μένουν ακόμα να δείξουν και τα εμβόλια τα αποτελέσματα τους, να δείξουν και οι πολίτες την προσωπική τους ευθύνη για να πάνε όλα καλύτερα. Ας δείξει, όμως και η κυβέρνηση εμπράκτως την εκτίμηση της για τις θυσίες που έγιναν ως τώρα. Δεν γίνεται σήμερα να μελετούν και να ξαναμελετούν αν θα ανοίξουν τα κέντρα εστίασης, τα γυμνάσια, τα φροντιστήρια, τα γυμναστήρια, τα θέατρα… Είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι που επιβιώνουν σχεδόν ένα χρόνο με το κρατικό επίδομα. Είναι χιλιάδες οι μαθητές που ελάχιστα μπήκαν στις τάξεις τους κατά τη σχολική χρονιά. Είναι χιλιάδες που δεν αντέχουν άλλο την ψυχολογική πίεση και αν συνεχιστεί θα αρχίσουν να αντιδρούν σε βαθμό που οι όποιοι περιορισμοί δεν θα έχουν κανένα νόημα και κανένα αποτέλεσμα.

Δεν καταλάβαμε ακόμα γιατί το σκέφτονται να ανοίξουν τα κέντρα εστίασης στην επόμενη φάση των χαλαρώσεων, στις 16 του μήνα. Ασφαλώς και πρέπει να ανοίξουν. Πρέπει να καταστραφούν τελειωτικά αυτές οι επιχειρήσεις για να ταρακουνηθούν αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις; Να ανοίξουν με τους περιορισμούς που επιβάλλονται για να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Τι στο καλό φοβούνται πια; Θα υπάρχει συνωστισμός όταν ελέγχονται και τηρούνται οι αποστάσεις και οι συνθήκες υγιεινής; Θα είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος από το συνωστισμό στο μόλο της Λεμεσού ή στο πάρκο της Αθαλάσσας; Θα είναι μεγαλύτερος από το συνωστισμό στα σχολεία; Ο κίνδυνος είναι παντού αν δεν έχουμε το νου μας και είναι παράλογο για ένα ολόκληρο χρόνο να πληρώνουν το κόστος των μέτρων ειδικά οι εστιάτορες και οι εργαζόμενοι τους ή τα γυμναστήρια, για παράδειγμα, λες και ο κορωνοϊός συγκεντρώνεται στους συγκεκριμένους χώρους. Στο κάτω – κάτω, ειδικά αυτοί οι χώροι θα έπρεπε να λειτουργήσουν ξανά έστω και μόνο για να δίνουν στον κόσμο μια διέξοδο από τη μιζέρια των πολύμηνων απαγορεύσεων.

Δεν παριστάνουμε τους ειδικούς, αλλά αυτή την περίοδο έχει αποδειχθεί ότι από τη στιγμή που ελέγχθηκε κάπως η διασπορά στους οίκους ευγηρίας κι εμβολιάστηκαν αρκετές χιλιάδες ηλικιωμένοι, υπάρχει πλέον και ομαλότερη διαχείριση στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Κι αν θυμηθούμε όσα μας έλεγαν τόσον καιρό, αυτός ήταν ο βασικός δείκτης για τις αποφάσεις τους. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι ήρθε η ώρα να ξεσαλώσουμε, να εγκαταλείψουμε τα μέτρα προστασίας, αλλά σίγουρα ήρθε η ώρα να πάρουμε μια ανάσα. Για να αντέξουμε ακόμα λίγους μήνες προσεκτικών βημάτων. Τώρα χρειάζεται να επικοινωνήσουν με τους πολίτες οι επιστήμονες και οι υπουργοί και να τους εξηγήσουν με ειλικρίνεια πού βρισκόμαστε και τι πρέπει ο καθένας να κάνει. Να τους πείσουν, όχι να τους τρομοκρατήσουν.

Από την άλλη, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του υπ. Υγείας από τις 1 μέχρι τις 5 Μαρτίου, έλεγξαν 1.060 επιχειρήσεις και 3.406 εργαζόμενους, 145 κουρεία/ κομμωτήρια, 51 ινστιτούτα αισθητικής, 175 υπεραγορές/ παντοπωλεία, 121 περίπτερα, 568 επιχειρήσεις τροφίμων και σε όλους αυτούς τους ελέγχους «διαπιστώθηκε και πάλι συμμόρφωση εκ μέρους των εργαζομένων και των εργοδοτών». Άρα, προέχει η ενημέρωση και η προσωπική ευθύνη. Χρειάζεται η συνεργασία των πολιτών, όχι η αντιπαράθεση μαζί τους που σίγουρα θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Αλλά για να το πετύχουν πρέπει, επιτέλους, να βάλουν και μια τάξη σε όσα λένε. Οι πολίτες ακούνε ένα σωρό επιστήμονες να τους συμβουλεύουν, χωρίς να έχουν μεταξύ τους ούτε συνεννόηση, ούτε ομοφωνία. Ποιον να ακούνε; Τον Καραγιάννη, την Κολιού, την Πανά, τον Νικολόπουλο, τον Τσιούτη ή τον Κωστρίκη; Ή να ακούνε τον υπουργό Υγείας, που για κάποιον λόγο πίστεψε ότι θα σωθούμε με τα rapid tests. Κάνεις τεστ, είσαι εντάξει και την επόμενη μέρα αρπάζεις τον ιό, αλλά αν δεν έχεις συμπτώματα, όπως συνήθως δεν έχουν οι μαθητές για παράδειγμα, κυκλοφορείς άνετος και τον μεταδίδεις παντού, διότι έχεις αρνητικό τεστ. Αυτή δεν είναι λύση, είναι παγίδα.

aristosm@phileleftheros.com

Posted in Από Φιλελεύθερο, Κοινωνικά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *