Του: Άριστου Μιχαηλίδη, 14 Ιανουαρίου 2021
Ακούνε οι Τουρκοκύπριοι όσα λέει ο Τατάρ; Ας ακούσουν. Όσοι απέμειναν. Γιατί πλέον δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να υπερασπιστούν την κοινότητα τους, και να πάψουν να υπηρετούν την Τουρκία και τα συμφέροντά της. Δεν νιώθουν τον κίνδυνο, άραγε; Άκουσαν τι λέει ο Τατάρ για τα εμβόλια του κορωνοϊού;
Ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία φρόντισε μέσα στις παραγγελίες που έκανε μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συμπεριλάβει και τους Τουρκοκύπριους πολίτες της, ο Ερσίν Τατάρ ζήτησε χθες από την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ βοήθεια ώστε να πάρουν τα εμβόλια απευθείας από την ΕΕ και όχι μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έλαβε μια έκθεση, λέει, από την αρμόδια Τεχνική Επιτροπή για την υγεία για τον εφοδιασμό των εμβολίων από την ΕΕ μέσω της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» αλλά κάτι τέτοιο «δεν θα το αποδεχθούμε. Εάν δοθούν αυτά τα εμβόλια, είπαμε ότι πρέπει να γίνει αυτό απευθείας». Ζήτησε, λοιπόν, επί τούτου βοήθεια από τη Σπέχαρ. «Στο τέλος-τέλος, συνομιλητές μας είναι η ΕΕ και όχι η ελληνοκυπριακή διοίκηση».
Μπορεί να μην το ξέρει και καλό είναι να φροντίζουμε κι εμείς να μην το κρατούμε μυστικό, αλλά αν δεν ήταν μέλος της ΕΕ η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα φρόντιζε η Τουρκία να έρθουν τα εμβόλια. Ούτε βεβαίως θα έπαιρνε το κατοχικό καθεστώς δεκάδες εκατομμύρια ετήσια βοήθεια από την ΕΕ «για την εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων». Το κατοχικό καθεστώς που εκπροσωπεί σήμερα ο Τατάρ δεν είναι συνομιλητής της ΕΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ο συνομιλητής και εκ μέρους των 80.000 και πλέον Τουρκοκυπρίων οι οποίοι κατέχουν υπηκοότητα της Δημοκρατίας και ευρωπαϊκό διαβατήριο. Αλλά, για φαντάσου, ακόμα και για την άτυπη πενταμερή ο Τατάρ και ο Τσαβούσογλου έβαλαν όρο να μη γίνει σε χώρα μέλος της ΕΕ, διότι δεν θέλουν να πάνε σε κράτος εταίρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ούτε για τους τύπους, δηλαδή. Διότι, περί τύπων και πολιτικών μηνυμάτων πρόκειται, τι θα πάθαιναν αν γινόταν η πενταμερής στη Μάλτα ή στο Βέλγιο, ας πούμε; Θα μπορούσε η φιλοξενούσα χώρα να τους κάνει ζημιά στις διαπραγματεύσεις; Τώρα, όμως, που βολεύει να προβάλλει αλλιώς τη διχοτομική πολιτική του, ο Τατάρ λέει: «Στο τέλος-τέλος, συνομιλητές μας είναι η ΕΕ». Ούτε για την υγεία των Τουρκοκυπρίων δεν δέχεται, λέει, να πάρει τα εμβόλια από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση». Όπως και στην προηγούμενη φάση της πανδημίας, που έκανε ολόκληρο πόλεμο διότι η Κυπριακή Δημοκρατία απέστειλε στα κατεχόμενα βοήθεια από ιατρικό εξοπλισμό.
Ας τα δουν οι Τουρκοκύπριοι, λοιπόν. Μπας και καταλάβουν κι αρχίσουν να αντιδρούν ουσιαστικά, ότι ο μόνος λογικός δρόμος που απομένει για να πορευτούν ευρωπαϊκά και με αξιοπρέπεια είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Αν ελπίζουν ότι μπορεί να υπάρξει λύση στη νέα φάση που θα ξεκινήσει, απατώνται. Όπως και οι Ελληνοκύπριοι. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση με τα δεδομένα που δημιουργεί ο Τατάρ και η Άγκυρα και με τις αξιώσεις τους. Ούτε θα μπορούσε ποτέ η ΕΕ να δεχθεί δύο κυπριακά κράτη στους κόλπους της. Ούτε θα μπορούσαν οι Ελληνοκύπριοι να δεχθούν την «κυριαρχική ισότητα» όπως την απαιτούν εκείνοι. Ούτε κατοχικό στρατό, ούτε εγγυήσεις. Μπορούν να δεχθούν, όμως, οι Ελληνοκύπριοι, οποιαδήποτε μορφή λύσης τους παρουσιαστεί αρκεί να δημιουργεί ένα ανεξάρτητο κράτος στο οποίο δεν θα έχει κανένα ρόλο η Τουρκία. Επομένως, ας αποφασίσουν και οι Τουρκοκύπριοι τι θέλουν, επιτέλους. Θέλουν να διατηρήσουν την κοινότητα τους και την ταυτότητα τους; Θέλουν να είναι ουσιαστικά εντός της ΕΕ και να μην εξαρτώνται από την Τουρκία, ακόμα και για τα εμβόλια; Θέλουν να μάθουν να σέβονται όσους άλλους κατοικούν σε αυτό το νησί; Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να τους τα διασφαλίσει. Δεν γίνεται; Μα, τότε γιατί κατηγορούν τους Ελληνοκύπριους ότι σφετερίζονται μόνοι τους την Κυπριακή Δημοκρατία; Ας κοπιάσουν. Σωστά υπέδειξαν κάποιοι στον Χάρη Γεωργιάδη να μιλά με καθαρές κουβέντες. Ιδού, λοιπόν, πιο καθαρή δεν υπάρχει από αυτήν: Η λύση υπάρχει. Είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.
aristosm@phileleftheros.com