Menu Close

Αναρτήσεις

Το αλόγιστο συνονθύλευμα που ενεργεί εκ μέρους μας

18 Φεβρουαρίου 2021

Να ήταν μόνο τα επεισόδια! Μόνο η αλόγιστη αστυνομική επίθεση και οι επίσης αλόγιστες δικαιολογίες! Θα μπορούσε να ισοζυγίσει το πράμα. Αλλά, είναι πολύ ευρύτερες οι συνθήκες απόγνωσης που έχουν δημιουργηθεί. Και, όχι, δεν φταίει μόνο η κυβέρνηση, φταίει στον μεγαλύτερο βαθμό, διότι της ανήκει η ευθύνη της διοίκησης και η ευθύνη της δημιουργίας αισιόδοξων συνθηκών σε αυτή τη μίζερη εποχή της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, των αδιεξόδων της κατοχής, της κοινωνικής και ψυχολογικής δυσανεξίας. Και απέτυχε. Φταίει, όμως, όλο το πολιτικό και πολιτειακό σύστημα. Φταίει, ναι, και η αντιπολίτευση, παρότι έχει το ελαφρυντικό της αγωνίας των κομματικών ποσοστών. Αλλά, που να πάρει, όταν για παράδειγμα συζητούν δέκα χρόνια για να προχωρήσουν στην μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και καταλήγουν σε ένα σχέδιο το οποίο οι φορολογούμενοι χρυσοπλήρωσαν πεντέξι φορές σε μελέτες και ξένους εμπειρογνώμονες, αλλά την υστάτη θυμούνται ότι δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν τους τοπικούς άρχοντες και τις τοπικές ψήφους κι αποφασίζουν να στείλουν την υπόθεση σε δημοψήφισμα, ε, δεν πρόκειται για υπεύθυνη συμπεριφορά. Πρόκειται για πλήρη και ανεύθυνη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, χέρι – χέρι με την κυβέρνηση, στην επιδείνωση των προβλημάτων μας.

Πού το θυμήθηκα αυτό, τέτοιες μέρες; Το θυμήθηκα διότι είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, όπου η τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς κανένα κόστος, χωρίς κανένα έλεγχο, αποφασίζει να κόψει δεκάδες μεγάλα δέντρα σε ένα δρόμο, διότι δεν βολεύουν το σχέδιο που οραματίστηκε για την ανάπλαση του δρόμου. Συνέβη προχτές στην Μακαρίου στη Λευκωσία, και η εξήγηση του δημάρχου ήταν ότι τα έκοψαν διότι κάποια ήταν γερασμένα και κάποια ήταν φυτεμένα σε λάθος χώρους… Αλλά, μην διαμαρτύρεστε, λέει, διότι θα φυτέψουμε άλλα, συνολικά 200 δέντρα. Μοναδικό φαινόμενο! Κόβουν τα δέντρα που υπάρχουν και θα φυτέψουν δήθεν άλλα. Ο πολιτισμένος κόσμος δεν κόβει δέντρα, αλλά εμείς ακόμα να πάρουμε το μήνυμα. Ο πολιτισμένος κόσμος όταν ξεκινά έργα σε δημόσιους χώρους κάνει τα σχέδια του με τρόπο που να περιλαμβάνουν και τα υφιστάμενα δέντρα. Εμείς, κόβουμε δέντρα που χρειάστηκαν δεκαετίες να πάρουν τη θέση τους, λες και είναι τίποτα παλούκια που τους μπαίνουν στο μάτι, και θα φυτέψουμε καινούργια για να ταιριάζουν με τα εμπνευσμένα σχέδια κάποιου δημάρχου που μπορεί και να συγκρούονται με τις ανάγκες και τις επιθυμίες όλων των δημοτών, αλλά ποιος τους ρώτησε τους δημότες. Κατά τα άλλα, η τοπική αυτοδιοίκηση παριστάνει την αναστατωμένη για τα διατηρητέα που κατεδάφισε ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά δεν περνά καν από το μυαλό των Αρχόντων της ότι πρόκειται για την ίδια εγκληματική νοοτροπία.

Τυχαία (ή μήπως όχι;), εξήγγειλε χτες ο Πρόεδρος και τα μεγαλόπνοα σχέδια που θα αντιμετωπίσουν, λέει, «αποφασιστικά την πληθυσμιακή αποψίλωση των ορεινών κοινοτήτων (…) και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών». Αλλά, είναι από το 2013 που εκπονούνται σχέδια και οι ορεινές κοινότητες Τροόδους το μόνο που ζήτησαν για να σωθούν είναι να κατασκευαστεί ο δρόμος που τους υπόσχονται εδώ και καμιά τριανταριά χρόνια. Πού κόλλησε τώρα αυτός ο δρόμος; Στο ότι κάποιες υπηρεσίες έχουν ενστάσεις διότι ένα κομμάτι του σχεδιασμού θέλει το δρόμο να περνά μέσα ή κοντά σε δασικές περιοχές και Νατούρα. Δεν είπε κανένας, να κόψουμε τα δέντρα που δεν ταιριάζουν με τα σχέδια και να φυτέψουμε άλλα. Μόνο στις πόλεις μπορεί να θεωρείται λογικό αυτό; Μόνο οι δήμαρχοι μπορούν να κάνουν τέτοιες εξυπνάδες;

Λέω, λοιπόν, για τα δέντρα της Μακαρίου και τα διατηρητέα της παλιάς Λευκωσίας, που φυσικά ακολουθούν μια σειρά ανάλογων εγκληματικών ενεργειών, γιατί αν σε αυτά τα απλά, τα αυτονόητα, τα διεθνώς επιβαλλόμενα, δεν έχουμε την παιδεία να συμπεριφερθούμε σαν πολιτισμένοι άνθρωποι, πολιτισμένοι πολιτικοί, κομματάρχες, δήμαρχοι, υπουργοί, με όραμα κι ευαισθησία, ας μην περιμένουμε ότι θα συμπεριφερθούν πολιτισμένα οι αστυνομικοί μας με τις τρομακτικές στολές και τα αντιδιαδηλωτικά οχήματα, που η Πολιτεία τους εκπαίδευσε και τους εξόπλισε να σηκώνουν τα ρόπαλα και να σπάζουν κεφάλια αδιακρίτως.

aristosm@phileleftheros.com

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *