Menu Close

Αναρτήσεις

Τα απομεινάρια της εβδομάδας*

Του Χρήστου Μιχαηλίδη, 14 Μαρτίου 2021

«Στην βόρεια ακτή της Κύπρου, στον Καραβά, στην αρχαία Λάμπουσα, με φόντο τον επιβλητικό Πενταδάκτυλο και με ορίζοντα τα βουνά της Καραμανιάς συντηρήθηκε η εκκλησία του Άγιου Ευλάλιου» (φωτογραφία). Η ανάρτηση στο facebook, αυτήν την εβδομάδα, από τον Σώτο Κτωρή, Διδάκτορα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών. Από ποιόν συντηρήθηκε, όχι μόνο αυτ.ό αυτή η εκκλησία στον κατεχόμενο τόπο μας, αλλά και πολλά άλλα κτίσματα μεγάλης πολιτιστικής αξίας; Από την Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βάζει και τα λεφτά. 

Αυτές οι αναρτήσεις, που ευτυχώς ανακυκλώνονται και διαμοιράζονται από πολλούς ανθρώπους (προσωπικά τις λαμβάνω και από τον πάντοτε ανήσυχο για το Κυπριακό Τάκη Χατζηδημητρίου), είναι για μένα τα μικρά καντηλάκια ελπίδας για να έρθει, όποτε και αν είναι αυτή, μια ανθρώπινη λύση του Κυπριακού. Τα «δίκαιη και λειτουργική», στα χέρια μιας κακής πολιτικής διαχείρισης, πότε από εδώ, πότε από εκεί, πότε και από τις δύο πλευρές, έχει καταντήσει σύνθημα άνευ περιεχομένου. Ένα βολικό copy-paste στους λόγους που ετοιμάζονται για να εκφωνούν και να παπαγαλίζουν πολιτικοί οι οποίοι έχουν στρέψει από ουσία και πραγματικό όραμα.

Όποτε πάει να φωλιάσει μέσα μου η απόγνωση, σκέφτομαι ότι σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας έχουν υπάρξει σκοτεινές περίοδοι, που κάποια στιγμή έρχονται στο τέλος τους, ή που φωτίζονται από μικρές πράξεις, μεγάλης σημασίας. Γι αυτό και παίρνω κουράγιο όποτε συναντώ στα social media τέτοιες αναρτήσεις. Χθες, στη Λάμπουσα. Προχθές στην Λάπηθο και στην Κατωκοποπιά, όπου και πάλι από την ίδια Επιτροπή, συντηρηθηκαν τα καμπαναριά των εκεί εκκλησιών της Αγίας Αναστασίας και της Παναγίας της Χρυσελαιούσας, αντίστοιχα.

Και πιο πρόσφατα που, όπως γράφει ο Σ. Κτωρής, με την επιπλέον οικονομική στήριξη της #ΕυρωπαϊκήςΕπιτροπής ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εικονικής περιήγησης 360° του Πύργου του Οθέλλου στην Αμμόχωστο. Στο λινκ http://bit.ly/2Om054d μπορείτε να ταξιδέψετε στον χώρο και να γνωρίσετε το υπέροχο αυτό μνημείο το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της κοινής μας πατρίδας.

Το μνημείο είχε συντηρηθεί με δαπάνη 900 χιλιάδων ευρώ, επίσης με την οικονομική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία αποτελεί τον βασικό χρηματοδότη των έργων της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Περιηγήθηκα! Συγκινήθηκα, ναι. Αλλά δεν μελαγχόλησα. Διότι, διαβάζοντας και τα σχετικά σχόλια κάτω από όλες αυτές τις φωτεινές αναρτήσεις, δεν εντόπισα καμία επιθετική τοποθέτηση, κανένα τοξικό μήνυμα, κανένα διάγγελμα μίσους, καμία πολιτικάντικη σαχλαμάρα. Υπάρχει μια δυναμική, που μπορεί να φαντάζει μικρή σε αριθμό προσώπων που φαίνονται, αλλά είμαι σίγουρος ότι είναι πολύ μεγαλύτερη και, κάποια στιγμή, θα εκδηλωθεί πιο ανοικτά. Ευχή μου, μόνο, είναι να μην προσπαθήσει κανένας πολιτικός, από καμία πλευρά, να καπελώσει αυτές τις πρωτοβουλίες. Να τις υποστηρίξει, ναι. Κατά προτίμηση σεμνά, και σίγουρα μακριά από επικοινωνιακά παιχνίδια με σκοπό το πολιτικό όφελος. Διότι σε αυτόν τόπο, υπάρχουν πολιτικοί που θέλουν να «εισπράξουν» οφέλη, είτε θέλουν λύση όπως λέν, είτε όχι.

Μέχρι τότε, έστω και με την εικονική τεχνολογία, εγώ θα συνεχίσω την περιήγησή μου σε μέρη όπου μόνο μια τζούρα πρόλαβα να πάρω, αρκετή όμως για να με κρατήσει ζωντανό όσο θα μου το επιτρέψει ο Θεός.

Υστερόγραφο: Κι όπως λέει ο μέγας Οδυσσέας Ελύτης, «στο χωριό της γλώσσας μου, τη Λύπη τηνε λένε Λάμπουσα».

(*) Αυτά που διέφυγαν της προσοχής μας, που υποτιμήθηκαν ειδησεογραφικά, που ίσως να πέρασαν απαρατήρητα, ή που αξίζει να αναδείξουμε πιο πολύ.

Posted in Politics, Από Φιλελεύθερο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *