Του Γιώργου Καλλινίκου, 07 Μαρτίου 2021
Θυμωμένος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην επιστολή του προς την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, με την οποία απάντησε στα ερωτήματα που του είχαν τεθεί αναφορικά με τα περιβόητα ταξίδια του στις Σεϋχέλλες. Θύμωσε, λέει, επειδή η Επιτροπή μετατρέπεται σε δικαστήριο και παρεμβαίνει στην προσωπική και ιδιωτική ζωή ενός πολιτειακού αξιωματούχου και της οικογένειάς του. Τόσο πολύ τα έχουμε μπερδέψει πια τα πράγματα σε αυτό τον τόπο. Αντί να θυμώνουν οι πολίτες με το κατάντημα στο οποίο οδήγησαν αυτόν τον τόπο οι ,κουστουμαρισμένοι της εξουσίας, θυμώνουν εκείνοι επειδή τολμούν κάποιοι να ελέγξουν τις πράξεις τους.
Καρφάκι δεν μας καίγεται για την προσωπική ζωή τη δική σου ή της οικογενείας σου Πρόεδρε. Αν τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες τα είχες κάνει με μια κανονική αεροπορική γραμμή, ενδιαφέρον θα είχε μόνο για τους κουτσομπόληδες. Όταν, όμως, έκανες τα ταξίδια με το αεροπλάνο ενός μεγιστάνα φίλου σου, ο οποίος βρέθηκε με 42 «χρυσά» διαβατήρια στο χέρι, τότε δεν πρόκειται για την ιδιωτική σου ζωή. Αφορά το δημόσιο, αφορά τους κανόνες πολιτικής ηθικής, αφορά την περιβόητη «χάρτα δεοντολογίας» την οποία έβαλες τους υπουργούς σου να υπογράψουν. Όταν, μάλιστα, έδωσες διαβατήριο στη δεύτερη σύζυγο του μεγιστάνα φίλου σου και τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας (ο τέως) όσο και το πόρισμα Καλογήρου λένε ότι αυτό ήταν παράνομο, πρόκειται για οφειλόμενο έλεγχο του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ας δούμε πώς διαμορφώνεται το παζλ των περιβόητων ταξιδιών. Το πρώτο ταξίδι έγινε για διακοπές μεταξύ 3-13 Αυγούστου 2015. Ο κ. Αναστασιάδης ισχυρίζεται ότι έγινε με έξοδα δικά του και της οικογενείας του. Το δεύτερο ταξίδι πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2018, και αυτό με το αεροπλάνο του Σαουδάραβα φίλου του. Στην απαντητική επιστολή, ο Πρόεδρος αναφέρει ότι το κόστος του ταξιδιού του 2015 ήταν ανάλογο των χρεώσεων που προσφέρονται στο κράτος. Δηλαδή, του πρόσφερε πιο χαμηλές τιμές ο φίλος του.
Πού είναι οι μπελάδες του Προέδρου; Τον Ιανουάριο του 2015 (επτά μήνες πριν το πρώτο οικογενειακό ταξίδι με το αεροπλάνο του Σαουδάραβα), το Υπουργικό Συμβούλιο του Προέδρου Αναστασιάδη παραχώρησε στον Σαουδάραβα και την οικογένειά του 42 «χρυσά» διαβατήρια! Στις 19 Αυγούστου 2015, δηλαδή, έξι μέρες μετά την επιστροφή από το ταξίδι, το Υπουργικό Συμβούλιο παραχώρησε διαβατήριο και στη δεύτερη σύζυγο του Σαουδάραβα φίλου του. Αυτό το διαβατήριο έκρινε παράνομο τόσο ο τέως Γενικός Εισαγγελέας όσο και το πόρισμα Καλογήρου. Ο Πρόεδρος δεν έχει καταθέσει αποδεικτικά στοιχεία ότι πλήρωσε το συγκεκριμένο ταξίδι.
Ο Πρόεδρος στην επιστολή του προς την Επιτροπή Ελέγχου ισχυρίζεται ότι η φιλική του σχέση με τον Σαουδάραβα ουδόλως επηρέασε την απόφασή του για παραχώρηση 42 «χρυσών» διαβατηρίων. Γιατί δεν τον πιστεύετε; Πιο δογματικός τρόπος στην προσπάθεια να διαλύσει τις σκιές δεν υπάρχει. Πρόεδρε, η εποχή που κάποιος ηγέτης έλεγε κάτι και θεωρείτο νόμος ή ο λαός καθόταν σούζα, έχει περάσει ανεπιστρεπτί! Παράλληλα, προσπαθεί να δικαιολογήσει νομικίστικα την παραχώρηση διαβατηρίου στη δεύτερη σύζυγο. Τον Γενικό Εισαγγελέα τι τον θέλουμε σε αυτό τον τόπο; Γνωμάτευε μόνος σου… Τις Επιτροπές τι τις βάζεις να κάνουν πορίσματα. Αποφάσιζε μόνος σου να εξοικονομούμε κι ένα κάρο χρήματα… Η πολιτική ηθική δεν επιτρέπει καμία τέτοια σχέση με ξένους μεγιστάνες, Πρόεδρε, ακόμη και αν πλήρωσες το ταξίδι. Διότι προκαλεί σκιές όταν υπάρχουν και άλλες σχέσεις, όπως η έγκριση διαβατηρίων. Ακόμη και οι χαμηλές τιμές που λες ότι σου έκανε είναι μεμπτό για έναν Πρόεδρο. Τόσο απλά…
Αν για τα περιβόητα ταξίδια ο Πρόεδρος παραμένει εκτεθειμένος, οι αποκαλύψεις για την υπόθεση της μαρίνας Αγίας Νάπας τον στήνουν στον τοίχο εσαεί. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε εκμίσθωση όμορου κρατικού τεμαχίου έκτασης 3.093 τ.μ. για ενσωμάτωσή του µε τον χώρο της μαρίνας Αγίας Νάπας. Η Ελεγκτική Υπηρεσία εκφράζει την άποψη ότι η σύναψη της σύμβασης μίσθωσης του εν λόγω κρατικού τεμαχίου, δεν συνάδει με τη νομοθεσία και ότι πρέπει να ακολουθείται ανοικτή και ανταγωνιστική διαδικασία, που να διασφαλίζει τη διαχείριση της περιουσίας της Δημοκρατίας με τον πιο οικονομικό, αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο.
Το χειρότερο, όμως, είναι άλλο. Διευθυντές της ίδιας εταιρείας έλαβαν μεταξύ των ετών 2018 και 2020 την κυπριακή υπηκοότητα χωρίς να πληρούν τα επενδυτικά κριτήρια που καθορίζει η σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο γαμπρός του Προέδρου είναι εκ των διευθυντών στην εταιρεία της μαρίνας Αγίας Νάπας. Το δικηγορικό γραφείο Νίκος Αναστασιάδης υπέβαλε τις αιτήσεις για τις πολιτογραφήσεις διευθυντών και μετόχων της εταιρείας. Η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη ενέκρινε παράτυπα τις πολιτογραφήσεις, όπως καταγράφει η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Η Ερευνητική Επιτροπή δεν ερευνά την υπόθεση της μαρίνας της Αγίας Νάπας γιατί οι όροι εντολής της σταματούν στις 17/8/2020. Οι συγκεκριμένες πολιτογραφήσεις έγιναν στις 21 Αυγούστου. Αυτός είναι ο λόγος που αναγκάστηκαν να δώσουν τους φακέλους στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
Οι έχοντες την εξουσία προσπερνούν τα πάντα. Εκείνοι που οφείλουν να επιβάλλουν τους νόμους σιγούν. Οι πολίτες εγκλωβίζονται σε αδιέξοδα. Προφητικά είχε γράψει ο Μόντης: «Είδαμε πως του κάκου προσπαθούσαμε τόσα χρόνια να οργανώσουμε τον θίασό μας/ γιατί οι ηθοποιοί ήταν δικοί τους/ το ρεπερτόριο ήταν δικό τους/ οι σκηνοθέτες ήταν δικοί τους/ τα σκηνικά ήταν δικά τους/ οι στολές ήταν δικές τους/ τα χειροκροτήματα ήταν δικά τους.
Αφού, Πρόεδρε, όλα είναι τόσο ρόδινα όσο ισχυρίζεστε, αφού την ευθιξία την έχετε δολοφονήσει προ πολλού, αφού τη νοημοσύνη του κόσμου την έχετε βιάσει, έχετε μιαν τεράστια ευκαιρία να δικαιωθείτε. Αφού τόσο εύκολα προκηρύττεις δημοψήφισμα για τους δήμους, κάνε ταυτόχρονα κι ένα για σένα. Ζήτα από το λαό να τοποθετηθεί αν πρέπει να παραιτηθείς. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Αν διαθέτεις ακόμη ψήγματα σεβασμού του λαού…